Sobne biljke koje nas čuvaju od buđi

Sobne biljke koje nas čuvaju od buđi

Aloe vera učinkovito apsorbuje formaldehid i ugljen monoksid

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisieonika, nego neke od njih čiste vazduh od otrova i buđi, do tog zaključka je došla NASA nakon opsežnog istraživanja. Otkrili su da neke vrste filtriraju vazduh i bolje uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.

Tako neke filtriraju vazduh od raznih građevinskih materijala, boja, prašine, a druge apsorbuju opasne plinove. Aloe vera učinkovito apsorbuje formaldehid i ugljen monoksid, a jedna biljka postiže što i devet bioloških pročišćivača vazduha.

Ukrašavaju i čiste dom

  • Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) može obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom i odlično usisava otrove iz vazduha, kao što su formaldehid, stiren, ugljen monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 kvadratnih metara. Bršljan (Hedera Helix), prema NASA-i, baš bi svako trebao imati u kući jer uklanja 60 posto buđi iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa") odlično filtrira benzen iz vazduha, kao i formaldehid i trihloretilen.
  • Svekrvin jezik idealna je kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo ili skoro nimalo svijetla za fotosintezu i stvaranje kiseonika. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi noću.
  • Fikus ne treba puno svijetla i nije zahtjevan. Usisava štetne plinove, ali budite oprezni sa ljubimcima jer mu listovi mogu biti otrovni.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Četkice za šminkanje...

RECEPT
DANA

Pljeskavica punjena feta sirom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.