Opreza nikad previše - Namirnice koje mogu da budu opasne po zdravlje

Maligna oboljenja su u porastu, pa zbog toga treba preuzeti sve što može spriječiti pojavu ili razvoj raka.

Opreza nikad  previše - Namirnice koje mogu da budu opasne po zdravlje

Potrebno je samo izmijeniti određene životne navike kako bi se rizik od pojave ozbiljnih oboljenja sveo na minimum.

Hidrogenizovana ulja

Hidrogenizovana ulja se nalaze u svim vrstama hrane, naročito u pre-pakovanoj, brzoj hrani i margarinu. Ova ulja nekada su bila biljna, ali su zatim obrađena u masnoće za koje je sigurno da uzrokuju razne vrste raka.

Kokice iz mikrotalasne

Prema istraživanjima hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kese, uključujući perfluorooktansku kisjelinu (PFOA) su hemikalije koje uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Pripremajte kokice na staromodan način, onako kako ste to radili dok se nisu pojavile mikrotalasne.

Mesne prerađevine

Meso konzervisano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Većina ovakvog mesa proizvodi se sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum-fosfat, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo svježe.Ove prerađevine uključuju: kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Bijelo brašno

Rafinirano bijelo brašno je najčešći sastojak svake hrane, ali velika količina ugljikohidrata je pravi razlog za brigu. Studija je pokazala da se konzumiranjem rafiniranih ugljikohidrata povećava rizik od dobijanja raka dojke kod žena za 220 posto. Hrana koja ima visok glikemijski indeks (GI) generalno je odgovorna za nagli skok šećera u organizmu, što osim insulinske rezistentnosti, može da izazove napredovanje i širenje raka.

Crveno meso

Crveno meso je često dimljeno, sušeno ili presoljeno do tačke opasnosti. Osim toga često se dodaju konzervansi kako bi se produžila “svježina” mesa, a koji uzrokuju rak crijeva. Dobra vijest je da šteta izazvana crvenim mesom može da se popravi prirodnim putem, uz dijetu bogatu vlaknima.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodatih sastojaka, a nemaju hranjivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko sedam grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Minnesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

Slatkiši

Šećer je loš! Nije riječ o glukozi, šećeru koje se može naći u voću, već o bijelom obrađenom šećeru. Rak i tumori “vole” šećer i što ga više konzumirate veće su šanse od oboljenja.

Dijetalni proizvodi

Gojaznost može biti uzrok raznih oboljenja kao što su neke vrste tumora, hipertenzija ili dijabetes. Namirnice namijenjene za dijetu, mršavljenje, kao i niskokalorični proizvodi mogu da vam pomognu pri mršanju, ali imaju tendenciju da sadrže aspartam (vještački zaslađivač), vještačke boje, hemikalije i GMO koji dodatno povećavaju rizik od raka. Ukoliko želite da oslabite, savjetujemo vam da uvrstite fizičke aktivnosti u vašu svakodnevnicu pre nego da posegnete za nezdravim, a dijetalnim namirnicama.

Losos iz ribnjaka

Riba je zdrava i povoljan izvor proteina i masnih kiselina koji su odlični za srce. Losos je naročito pogodan za zglobove, tkivo i kosti, ali način uzgajanja lososa može izazvati rak. Losos iz ribnjaka sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom i sadrži ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razni pesticidi, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trihloretan (DDT). Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet mjeseci, bez bojazni da se poveća rizik od raka. Također, ribe iz ribnjaka se obično liječe visokom dozom antibiotika.

Alkohol

Alkohol je naučno dokazani uzročnik raka, ali javnost toga nije baš svjesna. A čak i nisu u rizičnoj grupi samo alkoholičari, nego i osobe koje redovno piju pod većim rizikom od sedam različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke i usne duplje. Alkohol izaziva rak tako što oštećuje zdrave ćelije u organizmu i zamjenjuje ih kancerogenim ćelijama. Najčešći tipovi raka kod osoba koje konzumiraju alkohol su rak pankreasa i jetre.

Čips od krompira

Akrilamid je hemikalija koja se može pronaći u gumi, dimu cigareta, ljepilu i čipsu od krompira. Većina će se sigurno zapitati otkud ova supstanca da se nalazi u hrani, međutim odgovor na ovo pitanje još nije pronađen, iako brojni stručnjaci istražuju ovaj problem.

Konzervisani paradajz

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži antioksidanse poput likopena, luteina, beta karotena i holina. Također je i bogat izvor vitamina A, C i folne kiseline, ali konzerviranje paradajza ima nepovoljna svojstva i izaziva rak. Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću, povećava rizik od raka dojke i raka prostate. Nisu sve konzervirane namirnice zabrinjavajuće, ali konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu.

Turšija, dimljena i usoljena hrana

Kao i kod mesnih prerađevina i ovdje je zabilježen visok nivo hemikalija i nitrata koji produžuju rok ovim namirnicama i čine da proizvodi duže ostanu svježi. Dimljene namirnice mogu da sadrže katran koji je odavno poznat kao faktor koji izaziva rak.

 

azra.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.