Ultrazvuk snimci: Kako beba u stomaku reaguje na duvanski dim majke pušača

Istraživači su uporedili ultrazvučne snimke trudnica nepušača i onih koje puše cigarete.

Ultrazvuk snimci: Kako beba u stomaku reaguje na duvanski dim majke pušača

Istraživači sa univerziteta Durham i Lancaster objavili su 4D ultrazvučnog snimka pokreta fetusa kod trudnica nepušača i onih koje udišu nikotinski dim, a rezultati studije su objavljeni u žurnalu Acta Paediatrica.

Kroz trajanje studije istraživači su snimili 80 ultrazvučnih snimaka 20 beba u 24. i 36. sedmici trudnoće. U 20 slučajeva, majke 16 beba nikad nisu zapalile cigaretu, dok su četiri bile redovni pušači i pušile u prosjeku 14 cigareta dnevno.

Rezultati koje možete pogledati u videu pokazuju pokrete fetusa kod majki pušača i kod tih beba je, stoji u rezultatu istraživanja, primijećeno mnogo više pokreta usta nego što je to normalno i što je kod fetusa majki nepušača.

Ove pokrete usta istraživači su opisali kao grimase, pokazavši u kolikoj mjeri nikotin smeta bebama u stomaku, te implicira kako se njihov centralni nervni sistem ne može razviti normalno, budući da su konstanto izložene štetnom nikotinskom dimu.

"Tehnologija nam omogućava da konačno steknemo uvid u ono što dosad nismo znali. Ovo je samo još jedan od dokaza u kolikoj mjeri pušenje u trudnoći negativno utiče na dijete", kaže profesor Brian Francis, jedan od učesnika studije.

Svih 20 beba je rođeno zdravo, no voditelji studije smatraju kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se pokazalo u kolikoj mjeri je nikotinski dim štetan za nerođene bebe, te kako postoji mogućnost da fetusima smeta i duvanski dim iz okoline u kojoj je majka tek pasivni pušač.

 

 

klix.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.