Namirnice od kojih ćete još više osjećati glad

Ako ste gladni čak i kada pojedete jednu poveću porciju, možda bi uzrok problema trebalo pronaći u sledećim namirnicama.

Namirnice od kojih ćete još više osjećati glad

Predstavljamo vam namirnice koje će vas učiniti još gladnijim.

BIJELI HLjEB

U nedavnoj španskoj studiji, naučnici su pratili navike u ishrani i tjelesnu težinu kod više od 9.000 ljudii otkrili su da su oni koji su jeli dvije ili više porcija bijelog hljeba dnevno, imali za 40 procenata veće šanse da postanu gojazni u periodu od pet godina, u poređenju s onima koji su jeli manje hljeba.

CIJEĐENI SOKOVI

Ova zdrava pića sadrže sav šećer vašeg omiljenog voća, a nimalo vlakana koje se nalaze u pulpi ili kori. To znači da čaša soka može da poveća vaš nivo šećera, a potom da ga opet spusti i dovede do gladi.

Zato kombinujte cijelo voće i kašiku proteina u prahu kako biste uspostavili ravnotežu šećera u krvi i sitosti.

SLANE GRICKALICE

Postoji razlog zašto vam se jede nešto slatko nakon kesice čipsa. Sve slane grickalice sadrže proste ugljene hidrate,koji mogu da dovedu do povećanja insulina i do njegovog naknadnog pada.

A pošto su vaše nepce i mozak povezani sa brzo djelujućom energijom slatkim namirnicama, logično je da ćete poželjeti da pojedete slatkiš nakon slanih grickalica.

BRZA HRANA

Skoro svaki sastojak brze hrane je dizajniran da vas tjera da jedete još. Trans masti, kukuruzni sirup fruktoze, velike količine soli - svi ovi sastojci će učiniti da poželite još više da jedete, jer će se odraziti na povećan apetit i brz pad insulina.

ALKOHOL

Alkohol ne samo da smanjuje sposobnot odabira zdrave hrane već vas čini mnogo gladnijim. Prema istraživanju, koje je objavljeno u Alcohol & Alcoholism, samo tri porcije mogu da smanje nivo leptina u vašem organizmu, hormona koji je dizajniran da odagna glad i pomognu da se osjećate sitim za 30 procenata.

TJESTENINA

Tjestenina posjeduje sve iste probleme kao bijeli hljeb. Standardna porcija kuvane tjestenine je samo pola šolje kuvane, ali restorani redovno služe po četiri šolje u jednoj porciji.

Kada preopteretite tijelo jednostavnim ugljenim hidratima, pankreas pretjerano izbacuje insulin i uskoro ćete proizvesti toliko hormona šećera da će vaš nivo šećera biti nizak, a vi gladni kao vuk.

PICA

Znate da ne možete da pojedete samo jedno parče, ma koliko da je pica velika. To je zato što vaša pica sadrži kombinaciju bijelog brašna, hidrogenizovanog ulja, sira i soli, kao i ostalih sastojaka, koji mogu da se odraze na vaš nivo šećera u krvi.

 

menshealth.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.