Tretmani za koje je naučno dokazano da mogu olakšati simptome PMS-a

Tretmani za koje je naučno dokazano da mogu olakšati simptome PMS-a

Oko 85% žena doživi bar jedan čudan simptom PMS-a u toku svakog mjeseca. Stručnjaci ne razumiju u potpunosti zbog čega se PMS dešava (ili zašto su pojedine žene toliko srećne da nemaju problema sa nadimanjem, promjenama raspoloženja i žudnjom za određenom hranom), ali izgleda da je on povezan sa normalnim hormonalnim promjenama koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa kao i hemijskim promjenama u mozgu.

Srećom, kako naučnici nastavaljaju da traže uzrok naših mjesečnih jada, mnogo vremena su proveli i u otkrivanju onoga što nam može pomoći. Sledeća tri tretmana podržava nauka.

 

  • Kalcijum. Snabdijevanje organizma sa najmanje 1 200 mg kalcijuma tokom svakog dana, iz hrane i suplemenata, može pomoći u suzbijanju ozbiljnosti promjena raspoloženja, zadržavanja tečnosti u organizmu, grčeva i žudnje za određenom hranom. Istraživanje je pokazalo da od šezdeset i dvije biljke, vitamina i minerala koji su se preporučivali za ublažavanje simptoma PMS-a, kalcijum je bio jedini mineral koji je zaista djelovao.
  • Vježbanje. Istraživanja pokazuju da vježbanje na traci za trčanje tri puta sedmično u roku od tri mjeseca značajno smanjuje simptome PMS-a, kao što su zamor i slaba koncentracija. Aerobne vježbe pojačavaju i oslobađanje endorfina koji može poboljšati loše raspoloženje.
  • Lijekovi. Određene kontracepcijske pilule, antidepresivi i ljekovi protiv anksioznosti mogu pomoći u regulisanju raspoloženja, ukoliko su simptomi zaista ozbiljni. Takođe, diuretici mogu biti od pomoći kod nadimanja, a ljekovi protiv bola kod grčeva i glavobolja koje nastaju kao uzrok PMS-a. Ovdje je veoma važno napomenuti da se prije korištenja ljekova obavezno posavjetujete sa doktorom ili farmaceutom.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.