Školski pribor za dječake – savjeti za organizaciju i unapređenje produktivnosti

Ah, školski dani, vrijeme kada dječaci ulaze u svijet znanja noseći sa sobom rančeve pune neistraženih mogućnosti! Ali i vrijeme česte borbe, jer pomalo bunt u njima ne dozvoljava da budu toliko skoncentrisani i smireni tokom učenja. No, ništa neobično!

Školski pribor za dječake – savjeti za organizaciju i unapređenje produktivnosti

Da bismo im pomogli da maksimalno iskoriste svoje kapacitete i ulože ih u osvajanje novih znanja i vještina, ključna stvar često može da bude u organizaciji, kako vremena i obaveza, tako i slobodnog vremena, ali i školskog pribora. Ne postoji đak kojeg ne može kvalitetan, zanimljiv, drugačiji škoslki pribor da motiviše. Bilo da je to pernica za dječake, neki interesantan ranac, set olovaka ili bojica, bilo šta drugo, sve zajedno može da postane dio motivacije koja govori da je vrijeme za igru kroz koju će se dosta toga dalje naučiti. Ovde ćemo otkriti nekoliko trikova oko organizacije svega što predstavlja škoslki arsenal, tako da djeca budu spremna za svaki izazov koji im „stane na put“.

Personalizovane torbe kao ključ uspjeha

Krenimo od osnove, a to je svakako školski ranac, zar ne? Od njega sve počinje, a i njemu se sve završava nakon časova. Svaki dječak je jedinstven, svako dijete je jedinstveno i traži nešto isključivo za sebe. Zato je veoma važno da se malo potrudite oko izbora školske torbe. Pobrinite se da odaberete torbu koja ne samo da je dovoljno prostrana za sve knjige i sveske, već i dovoljno izdržljiva da podnese sve te đačke avanture.

To znači da na prvom mjestu obratite pažnju na to da sam ranac bude prilagođen uzrastu djeteta, kilaži koju nosi kao teret i dodatnim, anatomskim podrškama koje čuvaju dječije zdravlje. Nakon toga slijedi onaj najbolji i za dijete najzanimljiviji dio, dizajn. Personalizujte sam ranac omiljenim bojama djeteta, određenim naljepnicama, privescima, pa na kraju i natpisom imena ili nečega drugog, razumije se, po đačkoj želji!

Pernica za olovke u radu, a um u fokusu!

Ako već govorimo o potrebama organizacije, to znači da je onda bitno da svaki segment koji se tiče školovanja bude organizovan. Ono gdje se najčešće stvara „korov“ i nered jeste sitniji pribor, kao što su olovke, gumice, rezači, spajalice... Znači, potrebna je dobro osmišljena pernica za dječake. Primijetićete jednu zanimljivost, a to je da će djevojčice uvijek imati pernice, pa čak i više njih, odvojenih za olovke, bojice, flomastere. Dječaci nisu u toj mjeri organizovani, pa im je potreban podstrek, jer se oduševe određenim sitnicama. Zato je bitno da i pernica za školu bude primjerena ukusima i interesovanjima samog đaka, zar ne?

Poput savjeta koji je prethodno važio za torbu, prepisujemo i za samu pernicu za dječake. Personalizacija je danas jedan od najlakših i najdostupnijih vidova osmišljavanja izgleda bilo kog predmeta, a na sve djeluje tako što izaziva radost, no, posebno je ta radost vidljiva kod djece. Još ukoliko obratite pažnju da se na pernici nađu omiljeni junaci, super heroji, da ona ima dovoljno mjesta za sve potrepštine, a da bude tako organizovana da ništa ne mora dugo da se traži, onda ćete već vidjeti moć ovakve motivacije vrlo brzo.

Sveske – svaka sa svojom pričom

Van udžbenika, djeca najviše vremena provode radeći zadatke  školske obaveze u sveskama. Zato je važno da one ne budu monotone. Postavite sistem označavanja svesaka i udžbenika. Možete za to koristiti različite boje za različite predmete, naljepnice koje jasno označavaju svrhu, tj. namjenu svake sveske, obilježivače za papire i stranice... Tačnije, možete iskoristiti sav zanimljiv kancelarijski materijal za ukrašavanje i označavanje svesaka i udžbenika, a to ima dvostruku radost korišćenja. S jedne strane, djeci postaje lako da odmah pronađu koji je naredni prazan papir gdje može da se piše ili da pronađu stranicu koja im je potrebna, a s druge strane će obožavati te detalje kancelarijskog materijala i to što imaju mogućnost da ga i sami koriste, pa je to već ozbiljna motivacija.

Praćenje vremena

Pametno korišćenje vremena je ključ efikasnog učenja, a učenicama je pored toga, često vrlo važno da isprate još koliko vremena imaju do nečega ili koliko je ostalo za učenje. Zato je dobra opcija integracije sata u neki organizator ili sam ranac, kako bi isključivo mogli da isprate vrijeme, bez ikakvog ometanja nastave. Ovo će im pomoći da bolje planiraju svoje zadatke, predavanja, ali i same odmore i slobodno vrijeme.

Raspored za produktivnost

Napravite raspored ili planer koji jasno pokazuje rokove za domaće zadatke, datume testova, ispitivanja. Mogu se u ovu svrhu koristiti digitalne alatke, kao i klasične papirne varijante, ono šta jeste bitno je preglednost i urednost rasporeda. Ovo je najpraktičniji primjer organizacije koji dijete ujedno uči na koji način da se godinama organizuje i kako da upravlja vremenom.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.