Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje?

Što bi trebalo da znamo o odnosima među djecom i što roditelji mogu uraditi da bi se djeca uspješno sprijateljlila s vršnjacima… Kad djeca postaju svjesna druge djece i kad se zapravo žele igrati s drugom djecom?

Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje?

Djeca počinju primjećivati drugu djecu s oko 9 mjeseci, a s godinu dana uspostavljaju prvi kontakt, s time da osoba od povjerenja mora biti u blizini kako bi se osjećali sigurno. S oko godinu i po već počinje određena interakcija, u vidu primjetne želje djeteta da se približi drugoj djeci. Te početne faze igranja mogu biti prilično nespretne pa čak i neugodne, jer je učenje socijalnih vještina dugotrajan proces. Ipak, do treće godine, djeca se s vršnjacima uglavnom igraju na način da se u istom prostoru igraju zasebno, fokusirani svaki na svoju igru.

Tek s oko tri godine djeca stiču svoje prve prijatelje. Trogodišnjaci će nerijetko svojim prijateljima nazivati djecu koja su nešto starija od njih, a koja ih impresioniraju svojom igrom. U tom uzrastu, djeca koja pohađaju vrtićke grupe, počinju da se sprijateljuju s vršnjacima, koje opisuju kao djecu koju vole i s kojom se najradije igraju.

Što su djeca starija, važan dio prijateljstva postaje i uzajamno pomaganje i dijeljenje.

Kako podstaći dijete da ima pozitivne odnose sa svojim vršnjacima?

Dom je mjesto gdje sve počinje. Djeca kod kuće pomatraju i uče kako dijeliti, kako razgovarati s drugima… Imaju li vaša djeca pozitivne odnose sa svojom braćom i sestrama? Imaju li pozitivan odnos s vama?

Na međusobne odnose mlađe djece i razvijanje njihovih prijateljstava, bitno utiče njihov odnos s roditeljima. Ukoliko rastu u stabilnom i podsticajnom okruženju, veća je vjerovatnoća da će imati više prijatelja i bolje se snalaziti u socijalnim odnosima i situacijama. Zato pokazujte svojem djetetu ljubav i izbjegavajte kritike, kako bi vaše dijete imalo samopouzdanja.

Kako poboljšati djetetove socijalne vještine?

Iako svi preduslovi mogu biti ispunjeni, neka djeca teže sklapaju prijateljstva. Uz pravi podsticaj i podršku, i oni mogu naći prijatelje.

Kako roditelji mogu pomoći djeci u pronalaženju prijatelja?

Roditelji treba da saznaju ko je u vrtićkoj grupi ili razredu njihovog djeteta. Svakako ćete saznati više ukoliko upoznate roditelje te djece. Bolje upoznavanje možete i sami predložiti kroz neku zabavnu aktivnost; proslavu rođendana, zajednički odlazak u pozorište, skupljanje i razmjena sličica, zajednički odlazak u vrtić ili školu. Sigurno ima još roditelja koji bi se voljeli povezati.

Kako pomoci djeci da nadju prijatelje?

I u parku ili igraonici ćete vjerovatno biti u prilici povezati se s nekom porodicom  vršnjaka vašeg djeteta. Roditelji ponekad misle da će djeca automatski sklapati prijateljstva. Prijateljstvo je teško razvijati ako se prijatelji ne viđaju redovno, pa je ponekad dobro kad se uključe i roditelji.

Pri uključivanju roditelja, važno je da roditelji pronađu najbolji način za posredovanje. Ono treba biti diskretno, uz poštovanje ličnosti i želja djece.

Slobodne aktivnosti (što naročito može pomoći nadarenoj djeci koja znaju biti na neki način izolovana), takođe otvaraju mogućnosti za upoznavanje drugih. Prijateljstvo se zasniva na zajedničkim interesovanjima, pa se kroz takve aktivnosti često stvaraju prijateljstva. Ukoliko kod djeteta primjećujete određene afinitete, usmjerite ga na aktivnosti koje to potenciraju jer će tamo biti i djeca s kojom će se razumjeti.

Ako je dijete bojažljivo i povučeno, ne pokušavajte ga odmah približiti većoj grupi djece, već jednom djetetu ili dvoje, a onda se malo odmaknite. Dajte djeci dovoljno vremena da pokušaju uspostaviti kontakt, a samo ako se to ne dogodi, malo pomozite. Pritom nemojte insistirati. Djeca moraju imati dovoljno slobodnog prostora u izboru prijatelja.

Razgovarajte s djetetom o prijateljima i prijateljstvu. Čitajte i pričajte priče, pogledajte koji crtni na tu temu… Tako ćete saznati što vaše dijete želi i koliko mu je prijateljstvo važno. Ponekad su djeca, u nekim periodima odrastanja, uronjena u svoj svijet, pa im druženja nisu toliko važna. Zato pripazite da svoje potrebe i želje ne zamijenite za djetetove.

Pomozite djetetu da nauči kako će se uključiti u grupu, kako se igrati kad je na njega red i poštovati pravila. To ćete najjednostavije učiniti kroz igre kod kuće odnosno kroz igre pretvaranja u kojima ćete “igrati” uloge.

Vaspitači ili učitelji mogu pomoći povučenoj djeci da u grupi lakše sklope prijateljstvo. Porazgovarajte s vaspitačem. On će vam reći svoje mišljenje koje trebate da saslušate jer je u prilici sagledati situaciju iz manje subjektivnog ugla.

Posredovanje roditelja ne znači da treba da rješavate djetetove probleme umjesto djeteta, već da mu trebate biti savjetnik i podrška. Iz svake životne situacije može se izvući nešto dobro, prvenstveno iskustvo i pouka. Najvažnije je da učinite sve što je u vašoj moći kako se dijete ne bi osjećalo neuspješnim, a to po potrebi uključuje i savjetovanje s psihologom.

Kako se postaviti kod neiskrenog ponašanja?

Djeca znaju reći; “Ti si moj najbolji prijatelj!”, a nedugo zatim tog “najboljeg prijatelja” ignorisati ili čak ogovarati. Takva je situacija naročito teška za dijete koje doživljava neiskrenost. To nema veze s popularnošću u grupi. Djeca se ponekad tako ponašaju jer su u potrazi za najboljim prijateljem, a ponekad se radi o njihovom stavu. Bez obzira u kojoj se ulozi dijete našlo, o tome treba razgovarati. Ukoliko se vaše dijete osjeća odbačenim, usmjerite ga na druženje s nekim drugim djetetom. Ukoliko primjetite da vaše dijete odbacuje druge, pokušajte saznati što stoji iza toga.

Razvijajte svoje socijalne odnose, pokazujte prema drugima razumijevanje i saosjećanje i njegujte svoja prijateljstva. Pomozite djeci da shvate svoje i tuđa osjećanja.

Isto tako, objasnite djeci da svako prijateljstvo ima svoje uspone i padove. Svi smo mi iskusili nesuglasice i svađe sa prijateljima.

Treba li podsticati dijete da bude popularno?

Gotovo sva djeca žele biti popularna. Roditelji bi trebalo dijete da podstiču da razvije svoju ličnost, a preko toga i svoj sopstveni stil. Način na koji djeca ponekad opisuju sama sebe, odraslima može zvučati smiješno; “Ja sam super!”, ali taj izričaj im omogućava da budu zadovoljna sobom. Aktivno slušajte djecu i dozvolite im da slobodno izražavaju svoja osjećanja i stavove, naravno, da time povrijeđuju druge.

 

roditelji.me

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.