Profil na TikToku: Dozvoliti djetetu da ga napravi ili ne?

Uz dozu opreza, koja je poželjna kako u onlajn tako i u fizičkom prostoru, balans koji treba da nađemo i mi odrasli, a onda i djeca koja se ugledaju na nas, otvoren i iskren odnos koji se gradi uz razgovor i razumijevanje, ovoga ljeta TikTok može biti sjajno mjesto, gdje će se tvoje dijete „zanimati tokom raspusta“.

Profil na TikToku: Dozvoliti djetetu da ga napravi ili ne?

Koliko god vremena bila neizvjesna, jedno je sigurno: s kim god da sjedneš na kafu, dok čekaš red u prodavnici ili se odmaraš na planini ili plaži, nema šanse da neko ne pomene TikTok ili da ne vidiš osobu koja snima ili gleda sadržaj na ovoj mreži. I ovo nije priča od juče, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je TikTok prošle, pretprošle i godine prije nje bila aplikacija broj jedan po broju preuzimanja u svijetu.

Da vam još bolje dočara njegovu popularnost, u pomoć stiže podatak koji kaže da se svake sekunde TikToku priključi osam novih korisnika, što je u prosjeku 650 000 novih korisnika na dnevnom nivou. I kako onda čovjek da se ne zapita u čemu je fora sa TikTokom i što cijeli svijet želi sve svoje slobodno vrijeme da provodi tamo?

I djeca znaju: ako je smiješno i zabavno, na TikToku je

Svi putevi vode u Rim, ali izgleda da svi putevi do smiješnog i zabavnog sadržaja vode na TikTok. Ovo je glavni razlog zašto ga većina ljudi posjećuje i zašto su, nekom čudnom magijom zvanom TikTok algoritam, u stanju da provedu minute, a dok trepnu i sate vremena ovdje. Ali, vratimo se koju godinu unazad i vidjećemo da je provođenje vremena onlajn u potrazi za zabavom starije i od samog TikToka.

I dan-danas pamtim trenutak kada su mi roditelji dozvolili da napravim profil na Facebook-u. Nisu baš sasvim razumjeli svu moju euforiju, ali meni je tada njihovo: „Neka se zanima tokom raspusta“ bilo dovoljno. Nije prošlo mnogo vremena, pojavio se Snapchat, a malo kasnije i Instagram. Sada je tu TikTok, ali niko nam ne garantuje da se u nekoj skorijoj budućnosti neće pojaviti nova aplikacija koja će ukrasti svu našu pažnju. Vremena se mijenjaju, ali neke navike, bar za sad, ostaju iste.

Najispravniju odluku možemo donijeti tek nakon što sami upoznamo TikTok

Ako površno poznajemo stvari i odluku donosimo preplašeni od TikTok izazova sa fatalnim ishodima, najlakše će biti da zabranimo djetetu pristup ovoj mreži uz rečenicu: „Toga u moje vrijeme nije bilo“. Ipak, poželjno je da stvari sagledamo objektivno i potrudimo se da ih razumijemo. Za to će biti potrebno da se i sami, ako već nismo, pridružimo brojnoj ekipi koja je preuzela TikTok aplikaciju i vidimo kako ona funkcioniše.

Dobra stvar kod TikToka je da se vremenom sadržaj „isfiltrira“, pa nam se tako prikazuje samo ono za šta smo iskazali interesovanje. Da ovdje za svakoga ima ponešto, lako ćemo se uvjeriti pretragom hashtag-ova i kreatora sadržaja. Brzo ćemo vidjeti i to da na TikToku nisu „samo gluposti“, već stvari koje su i nama odraslima korisne, poput:savjeta za uštedu goriva, predlogazabavnih i edukativnih aktivnosti za djecu, priča o tomekako unaprijediti lične finansije, sugestija na temu organizacije prostora u kući, a da ne govorimo o receptima za brza i jednostavna jela (sjeti se samo TikTok recepta za pastu sa feta sirom i paradajzom, o kojem su i domaći i strani portali pisali).

Djeca će, bez obzira na zabranu, uvijek naći put do sadržaja koji ih zanima

Ako dijete ima svoj telefon, dovoljno je da link do videa dobije na Viber i pogledaće ga. Ako nema, zar misliš da mu društvo neće pokazati video dok se igraju ispred zgrade, idu na vannastavne aktivnosti ili za vrijeme odmora u školi? Uostalom, YouTube je pun videa u kojima je prikazan najbolji sadržaj sa TikToka, jer se sadržaj sa ove često dijeli na drugim mrežama.

Važno je da znaš na koje sve načine možeš zaštititi dijete na TikToku, ali još važnije je razvijati kritičko mišljenje kod djeteta. Objasniti mu da ne mora biti istinito sve što vidi na ovoj ili bilo kojoj drugoj mreži, da ne treba da vjeruje svim savjetima (poput onog popularnog prošlog ljeta, koji se vrtio svuda na TikToku: pomiješaj vodu sa mlijekom za tijelo i dobićeš „sjajan“ preparat za sunčanje), da mu TikTok može pomoći u rješavanjumatematičkih problema, da ovdje postoji mnoštvo sadržaja na temunauke i eksperimenata koje zajedno možete izvoditi i da zapravo nema teme o kojoj ne može saznati više upravo na TikToku: odptica do knjiga.

I sam TikTok je 2020. godine aktivirao hashtag #learnontiktok (sadržaj broji preko 331 milijardi pregleda), gdje ćeš, između ostalog, vidjeti i nastavnike koji dijele mini lekcije na razne teme i ljude iz raznih branši koji govore o svojim zanimanjima. Uz to, platforma je vrlo jednostavna za korišćenje i nudi mnogo opcija za kreiranje sadržaja, što može biti sjajan način da dijete ispolji svoju kreativnost. Sa druge strane, i ti možeš biti kreativan: svake večeri pred spavanje sa djetetom razgovaraj o stvarima koje ste naučili na TikToku, dijelite jedno drugom zanimljive videe, a krajem sedmice organizujte kviz i saznajte ko je bio najpažljiviji na vašim TikTok časovima.

Uz dozu opreza, koja je poželjna kako u onlajn tako i u fizičkom prostoru, balans koji treba da nađemo i mi odrasli, a onda i djeca, koja se ugledaju na nas, otvoren i iskren odnos koji se gradi uz razgovor i razumijevanje, ovoga ljeta TikTok može biti sjajno mjesto, gdje će se, kao ja nekad na Facebook-u, tvoje dijete „zanimati tokom raspusta“. :)

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Tokom 2019. godine kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjenim mladima koje doMEn stvara u Crnoj Gori.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.