Grčevi kod beba - zašto nastaju i kako ih tretirati

U prvim nedjeljama života, grčevi kod beba su neizostavan dio njihovog razvoja. Smatra se da do grčeva dolazi zbog nedovoljne razvijenosti digestivnog trakta bebe, dojenja iz obje dojke naizmjenično, zbog progutanog vazduha koji može stvoriti gasne džepove ili prejakog refleksa otpuštanja mlijeka i proteina.

Grčevi kod beba - zašto nastaju i kako ih tretirati

Iako beba nerijetko može da plače neutješno i po nekoliko sati zbog grčeva, roditelji ne treba da brinu, jer je to nešto što oni i dijete moraju prevazići zajednički. Ljuljuškanje, masiranje, mekani bebi prekrivači i grijanje stomačića - samo su neki od načina kako se grčevi tretiraju, a u nastavku pročitajte uslijed čega nastaju grčevi i kako se prevazilaze.

Kako prepoznati grčeve kod bebe?

Za svakog roditelja je vrlo neprijatna situacija kada im dijete neutješno plače, a oni ne mogu da mu pomognu jer ne znaju u čemu je problem. Međutim, ukoliko je riječ o grčevima, vrlo je jednostavno prepoznati ih - obratite pažnju na bebine grimase i kako se pomjera.

Ukoliko beba povlači nožice prema stomaku, stomačić joj je naduven, a u licu poprima crvenu boju, možete biti gotovo sigurni da su u pitanju grčevi. Prije nego donesete zaključak, neophodno je eliminisati druge moguće uzroke bebine uznemirenosti, kao što su glad ili pospanost.

Takođe, pitajte pedijatra sve što vas zanima u vezi sa grčevima kod beba ili posjetite info dan “Stiže nam beba” koju organizuje udruženje Roditelji u saradnji sa JU Dom zdravlja svake godine tokom prve sedmice oktobra.

Zašto se javljaju grčevi kod beba?

Medicinsko objašnjenje za pojavu grčeva kod beba ne postoji. Mnogi ljekari smatraju da se grčevi, koji se stručno zovu infantilne kolike, javljaju zbog nagomilavanja gasova u želucu i crijevima, uostalom isti je slučaj i kod ljudi. Postoji i teorija da se grčevi javljaju i kao netolerancija na laktozu.

Praksa je utvrdila da se bebama grčevi javljaju uglavnom u kasnim poslijepodnevnim časovima. U kom periodu se javljaju, zavisi od bebe do bebe, a najčešće je to od treće nedjelje do trećeg mjeseca života.

Da li su grčevi kod beba opasni?

Kada grčevi kod beba postanu učestali, roditelje počne da brine da li su opasni i da li mogu ostaviti trajne posljedice na njen razvoj i zdravlje. Međutim, za brigu nema mjesta jer su grčevi apsolutno bezopasni. Oni su potpuno prirodna pojava, koja se neočekivano javlja i isto tako nestaje.

Ono što grčevi rade je da nesumnjivo ne daju ni bebi ni roditeljima da se odmore, pa im prekidaju san. Bebe su vrlo često nervozne i zbog umora i nespavanja od grčeva, te se u situacijama kada se jave grčevi zapravo shvati koliko je bebi potrebno sna preko dana kako bi bila odmorna i raspoložena.

Ali, ne bi trebalo svaki bebin plač prepisivati grčevima, stoga budite pažljivi. Ukoliko plač prati povišena temperatura ili osip, sigurno je da nije riječ o grčevima, već je u pitanju neki ozbiljniji problem, stoga je idealno da se posavjetujete sa pedijatrom.

Kako ublažiti grčeve kod beba?

Za ublažavanje grčeva kod beba lijek ne postoji. Grčevi su faza koju svaka beba i njeni roditelji moraju da prevaziđu, ali postoji nekoliko načina na koje roditelji mogu da utiču na grčeve kako bi ih ublažili i kako bi pomogli bebi da spava cijelu noć.

Naime, ljekari preporučuju čajeve ili sirupe koji su namijenjeni ublažavanju grčeva kod beba. Ipak, treba znati da grčevi sigurno neće u potpunosti nestati ukoliko beba bude pila sirupe ili čajeve za njih, već će se na ovaj način samo ublažiti.

Ono što bebama veoma prija kada im se jave grčevi je lagano masiranje naduvenog stomačića. Roditelji su pronašli položaj bebe koji bebe često vrlo brzo umiri kada im se jave grčevi - ležanje na stomaku. Kada se bebi jave grčevi, ono što ih uvijek ublaži je toplota, stoga ne čudi što bebe vrlo često prestanu da plaču kada se postave na stomak.

Takođe, mnoge majke u periodu kada su grčevi kod beba najučestaliji doje svoje dete, te ne bi bilo loše da mame pripaze na sopstvenu ishranu, jer je vrlo vjerovatno da određena hrana koju one jedu bebi iritira stomak. Zato se majkama savjetuje da izbjegavaju masna jela, pasulj, kupus, grašak i velike količine voća (naročito grožđe i pomorandže).

Nema sumnje da mamin glas uvijek bebu umiri, te je idealno ljuljuškati je i tiho joj pjevušiti i pričati dok ne prestane da plače ili ne zaspi. Kao i ljude, i bebe smiruje lagana muzika, pa je ponekad najbolje ostaviti dijete u krevecu sa umirujućom muzikom, sigurno će je opustiti i uspavati poslije nekog vremena.

Svaku bebu smiruju drugačije stvari, pa pokušajte da prepoznate šta utiče na vašu bebu i šta nju smiruje, te to i primjenjujte svaki put kad joj se jave grčevi koji je uznemiravaju. Iako znaju da budu naporni, ne očajavajte, jer grčevi već nakon trećeg mjeseca postaju rijetka pojava ili se čak uopšte više ne javljaju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.