Novopečene majke i njihovi najveći strahovi

Novopečene majke i njihovi najveći strahovi

Hoćete li biti dovoljno dobra majka, ostati vjerni sebi i ispuniti sve svoje životne ciljeve – samo su neka od pitanja koja si postavlja skoro svaka mlada majka pokušavajući uskladiti majčinstvo s karijerom

Jedan od najčešćih strahova žena nakon dolaska bebe na svijet jest da se ne pretvore u kopiju sopstvene majke. Iako će se veliki broj žena boriti svim silama da ne budu poput svojih majki te da svoje dijete odgajaju drugačije, zaboravljaju jednu jako bitnu stvar – majka je prvi i najjači model roditeljstva. Umjesto ignorisanja majčinog uticaja, stručnjaci preporučuju da iskoristite ono najbolje što ste naučili od svojih roditelja i to prenesete na svoje dijete.

Preobražaj iz nezavisne žene u majku zahtijeva jako puno truda ako želite zadržati stvari koje su vam jako bitne. Nemoguće je uvijek ostvariti sve želje i upravo zbog toga neophodan je odabir između onog bitnog i nebitnog. Majčinstvo će vas svakako promijeniti, no zadržavanje nekih ličnih želja može vam pomoći da i dalje ostanete dijelom nezavisni.

Svaka žena se boji da joj nakon dolaska bebe na svijet veza s partnerom nikada više neće biti ista. Bebin dolazak unijeće dinamiku u vaše živote, međutim to ne znači da će ih pogoršati. Odnos s partnerom će se sigurno promijeniti i moguće je da veza preraste "romantičnu fazu" i postane čvršća i zrelija.

Moguć nedostatak novca muči mnoge mlade majke, pogotovo kada razmislimo koliko klinci doista "koštaju" i šta im je sve potrebno. U većini slučajeva svom djetetu nećete moći pružiti sve što poželi i, zamislite, to nije tako strašno. Dokazano je da djeca koja odrastaju u domovima gdje finansije nisu problem teško nauče da cijene poklone i novac, a djeca iz skromnijih porodica znaju jasnije postaviti prioritete.

Strah da će biti loše majke muči veliki broj mladih žena, a brojne reklame koje promovišu savršenstvo još dodatno tome pridonose. Ali, ko uopšte zna šta je idealno i najbolje? Svako ima svoje mišljenje, a vaše je mišljenje vama najvažnije. Naravno, greške će se događati, ali to ne znači da ste loš roditelj, nego samo običan čovjek.

Osim da će biti loše majke, mnoge žene muči mogućnost da im se roditeljstvo uopšte neće dopasti. Po neki napad panike i histerije ne znači da ne volite da budete majka. Djeca se jako brzo mijenjaju i rastu, a time i faze majčinstva. Normalno je da vam je jedna faza draža od druge, a kako beba raste i mijenja se, tako se mijenjate i vi.

Osjećaj da se nakon porođaja više nikad neće osjećati seksi javlja se kod velikog broja mladih majki. Kako tvrde naučnici, trudnoća utiče na dijelove tijela koji su usko povezani sa seksom. Osim toga, stalna briga za bebu dodatno umanjuje želju za seksom. Stručnjaci savjetuju da svakako odvojite vrijeme za opuštanje, a nakon određenog vremena i želja za seksom će se vratiti.

Mnogim ženama se javlja ideja kako nikada neće moći da napreduju na poslu onako kako su htjele i planirale. To se posebno odnosi na radna mjesta koja zahtijevaju radoholičare, a sa bebom kod kuće to je mnogo teže ostvariti. Naučnici tvrde da nema razloga za pretjeranu brigu; karijera u većini slučajeva napreduje zajedno s rastom djeteta, tako da s godinama sve dolazi na svoje mjesto.

Jednom kada se pređe na stranu majčinstva, povrataka više nema. Dolaskom bebe nastaju nove obaveze, pravila i doza anksioznosti. Način života se bezuslovno mijenja, uključujući i odnose s prijateljima. Možda zvuči prijeteće, ali nakon nekog vremena skoro svaki roditelj će da se složi sa tvrdnjom da život bez djeteta ne bi mogao ni da zamisli. Zato, prije donošenja najvažnije odluke u životu, ostavite sebi dovoljno vremena za razmišljanje i analizu.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.