Najpouzdaniji test za trudnoću – Beta hCG

Potvrđivanje rane trudnoće je moguće samo uz pomoću Beta hCG analize koja se radi iz male količine krvi u laboratorijama ili urina koji se radi u kućnoj varijanti. Riječ je o hormonu koji stvara buduća placenta i raste kako trudnoća napreduje. To ljekarima može biti najbolji pokazatelj začeća čak i prije nego što se ultrazvučno trudnoća potvrdi.

Kako se Beta hCG određuje, šta može da znači, kada su testovi lažni i zašto su važni u ranoj trudnoći?

Rano detektovanje trudnoće je jako važno za njeno pravilno vođenje i zdravlje mame i bebe. I dok roditelji samo vide potvrdu graviditeta, ljekari će iz analiza na vrijeme znati da li postoje neki problemi, da li je trudnoća uredna i da li je potrebno uključiti neki vid liječenja.

Iako se o ovim testovima dosta priča i jedni su od traženijih, oni su velika nepoznanica. Ovaj tekst će vas provesti kroz prave misterije ljudskog tijela i hematologije kao grane medicine koja detektuje promjene na ćelijskom nivou iz malog uzorka i donosi preciznu i tačnu dijagnostiku.

Najpouzdaniji test za trudnoću – Beta hCG

Kućni test na trudnoću i Beta hCG iz krvi su jako slični

Kada je otkrivena veza između rasta Beta hCG i postojanja trudnoće, uočeno je da hormon raste ne samo u krvi, već i u mokraći. Na osnovu toga je i napravljen kućni test na trudnoću koji ima posebne reagense da detektuju povišen hormon hCG. Ipak, ovo testiranje nije najpouzdanije pa je važno posjetiti laboratorije i potvrditi postojanje trudnoće i analizom iz krvi.

Beta hCG iz krvi daje kvantitativne rezultate koji ne samo da pokazuju da hCG raste nego i na kom su nivou. To je jako važno u ranoj trudnoći i ljekari će svakako tražiti da se analiza ponovi nekoliko dana da bi se pratio razvoj placente kao najboljeg pokazatelja zdravog rasta rane trudnoće.

Kako se kreću vrijednosti B-hCG?

Beta hCG se mjeri i kontroliše u mnogim situacijama kada je potrebno ići na vještačku oplodnju ili se duže pokušava ostati u drugom stanju kao pokazatelj ovulacije i procjene najboljeg dana za začeće.

Ipak, mnogo se češće kontroliše tokom trudnoće, a najvažnije je da se Beta hCG duplira nakon 48h jer to je siguran pokazatelj začeća i da se trudnoća razvija pravilno. Može se mjeriti i prije zvaničnog izostanka ciklusa i u nekim slučajevima detektovati trudnoću već par dana od začeća.

Najviše vrijednosti dostiže do 12. nedjelje kada počinje polako da opada sve do kraja trudnoće.

Ljekari potvrđuju postojanje trudnoće i njenog zdravlja, ali i ukupne vrijednosti koje se javljaju pa tako ako su vrijednosti više nego prosječne moguće je da je u pitanju višeplodna trudnoća, a ako Beta hCG opada moguće je da je u pitanju predstojeći pobačaj ili vanmaterična trudnoća.

Neadekvatne vrijednosti mogu da budu i rezultat pogrešno određenog datuma začeća pa ne treba brinuti previše dok se ne konsultujete sa ljekarom.

Osim do 12. nedjelje, Beta hCG se kontroliše i kasnije, u sistemu provjere na Daunov sindrom i kasnije procjene markera oko 20. nedjelje trudnoće. Parametri mogu da pokažu tačnu starost trudnoće i njen razvoj.

Da li je moguće da se dobiju lažni rezultati?

Iako Beta mjerenje daje tačne i precizne podatke, oni mogu budu nepravilni ako se rade isuviše rano u trudnoći, naročito ako je u pitanju kućni test na trudnoću.

U slučaju postojanja sumnje na trudnoću ljekar će preporučiti da se odmah uradi testiranje i da se zatim ponovi za 48 h jer će to dati pravi pokazatelj kretanja hormona u krvi.

Takođe, negativan kućni rezultat se dobija i kada se ne prate uputstva o uzorkovanju pa je zato laboratorijska analiza iz krvi najbolji pokazatelj rane trudnoće i da li se razvija na pravi način.

Današnje procedure i analize su veoma napredne pa je dovoljna mala količina venske krvi da se otkriju brojna stanja i provjeri zdravlje organizma.

Jedna od pretraga koje su izuzetno pouzdane jeste potvrđivanje rane trudnoće i praćenje njenog stanja. Analiza Beta hCG je povoljna, brza i precizna pa je ljekari preporučuju u svakoj ranoj trudnoći, ali i kasnije tokom njenog razvoja.

Rezultate ne trebate sami da tumačite, niti da se brinete bespotrebno, ali je važno konsultovati lekara koji će na osnovu svih parametara donijeti najbolje mišljenje o zdravlju trudnoće i eventualnim mjerama opreza koje se preporučuju.

Uživajte u drugom stanju i pratite savjete ljekara, redovne kontrole su tu da spriječe eventualne komplikacije i dovedu trudnoću do zdravog porođaja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Iako zvuči ludo...

RECEPT
DANA

Kukuruzna čorba

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.