Sportske povrede zuba kod djece

Čak i ukoliko se vaše dijete ne bavi sportom, svakodnevna dječija igra i slobodne sportske aktivnosti, poput vožnje bicikla ili šutiranja lopte iza zgrade, potencijalna su opasnost za povrede vilice ili zuba. Zbog toga je važno da budete na oprezu i zaštitite zube svoje djece kad god postoji šansa za povredom. Svaki pad ili jači udarac mogu povrijediti desni ili polomiti dio zuba djeteta. Nerijetko, dešavaju se i povrede vilične kosti. Iako su sve ove povrede sastavni dio odrastanja svakog od nas, one svakako mogu i trebaju da se izbjegnu kad god je moguće preduprijediti ih.

Sportske povrede zuba kod djece

Najveći broj povreda zuba i vilice u dječijim sportskim aktivnostima, dešava se između sedme i jedanaeste godine. Svoje najmlađe, najlakše možete zaštititi od povreda, ukoliko ih na vrijeme naučite važnosti korišćenja zaštitne opreme. Vožnja rolera ili skejta, baš kao i vožnja bicikla, podrazumijeva zaštitnu kacigu. Ne zaboravite da činite isto, jer svojim primjerom možete učiniti najviše.

Kod nekih sportova, guma za zaštitu zuba je obavezna. Ukoliko vaše dete trenira ragbi ili američki fudbal, sporotve koji imaju sve veću popularnost na našim prostorima, pored kacige, zaštitna guma je obavezan dio opreme. Zaštitnu gumu za zube koristite i ukoliko je vaš izbor pao na neki od borilačkih sportova. Sve više djece želi na rekreativno jahanje. Opasnosti od pada i povrede uglavnom su svedene na minimum, ali čak i ukoliko vaše dijete negoduje, zaštitna oprema kod jahanja je nezaobilazna.

Onda kada preventiva zakaže, dobro je znati kako odreagovati prilikom povrede zuba ili vilice.

Ukoliko je nastala povreda desni ili mlečnog zuba, gazom ili papirnom maramicom pritisnite povrijeđeno područje i zaustavite krvarenje. Ukoliko je dijete dovoljno veliko da može da prati vaše instrukcije, neka zagrize vatu ili papir i na taj način blokira krvarenje. Ako pri ruci imate led, za ovakve i slične povrede dobro je staviti šaku leda na obraz na deo koji je otekao. Uvek imajte pri ruci neki od ljekova za ublažavanje bolova.

Onda kada nastane povreda stalnog zuba, pokušajte da pronađete i sačuvate polomljeni komad i isperite djetetova usta mlakom vodom. Nakon toga javite se stomatologu.

Jedna od nezgodnijih povreda je svakako gubitak čitavog zuba. Ovakve povrede se dešavaju na gotovo svim sportskim aktivnostima, uslijed pada, udarca o stativu gola ili uslijed udarca zadobijenog u duelu. U slučaju ovakve povrede važno je da pronađete zub. Otpali zub nemojte držati za koren već za krunicu. Smjestite zub u sterilnu posudu i javite se stomatologu. Kod starije djece i tinejdžera pokušajte da zub vratite na mjesto. Postavite gazu ili maramicu kojom će vaše dijete fiksirati zub do odlaska stomatologu. Zubaru se, svakako, javite odmah.

Iako je nemoguće zaštiti decu od povreda u igri i sportu, preventivnim merama i disciplini u nošenju zaštitne opreme moramo ih naučiti na vreme. Takođe, izuzetno je bitno da samu decu naučimo merama prve pomoći kako bi znala da odreaguju adekvatno u slučaju lomljenja ili gubitka zuba. Za sve ostalo, uključujući i operativne zahvate, danas imamo dobre profesionalce koji znaju kako da svoj posao urade na najbolji i najbezbolniji način. Bez obzira da li je potrebno obezbediti zamenu za cijeli zub, ili samo dio.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.