Metalokeramičke krunice - najpovoljnije rješenje pri gubitku zuba

Metalo-keramičke krunice se koriste u situacijama kada je prirodni zub primjetno i značajno oštećen (prelom zuba ili karijes) ili u situacijama kada je potrebno poboljšati estetiku zuba (nezadovoljavajući oblik ili boja zuba). Metalo-keramičke krunice se još nazivaju i zubne navlake.

Metalokeramičke krunice - najpovoljnije rješenje pri gubitku zuba

Kako se postavljaju metalo-keramiške krunice?

Metalo-keramičke krunice se postavljaju na izbrušene prirodne zube. Brušenje zuba se obavlja u stomatološkoj ordinaciji. Kada se završi sa brušenjem zuba, uzima se otisak preostalog dijela zuba, kako bi se prema tom otisku napravila krunica koja će pravilno naleći na patrljak. Dok se krunice izrađuju (najčešće period od nekoliko dana), pacijenti dobijaju privremene krunice, kako bi mogli normalno da funkcionišu u svakodnevnom životu dok metalo-keramičke krunice ne budu gotove. Kada krunice budu gotove, one se cementiraju za preostali dio prirodnog zuba, i tako se dobija dugotrajno rješenje za nadoknadu većih zubnih oštećenja, kao i sasvim prirodan izgled.

Osnova metalo-keramičkih krunica je kupica koja se postavlja na ostatak izbrušenog zuba. Ova krunica je uglavnom od metala a može biti i od zlata ili titanijuma. Titanijum je veoma bio-kompatabilan i desni imaju minimalnu reakciju na njega, a uz to je i veoma čvrst i izdržljiv. Zlato je najplemenitiji metal i predstavlja odličnu podlogu za postavljanje keramičke krunice. U ovu svrhu se koristi zlato vrhunskog kvaliteta, takozvano zubno zlato, i uglavnom se pri ugradnji dobija i sertifikat o kvalitetu i količini zlata.

Na metalnu osnovu se nanosi sloj keramike, koji u potpunosti prekriva metalnu osnovu, tako da se metal u ustima ne može vidjeti. Na taj način se sa jedne strane dobija čvrstina i izdržljivost metala, a sa druge strane se zahvaljujući keramici na površini dobija vrhunski estetski rezultat. Pored izuzetne izdržljivosti i vrhunskog estetskog efekta, metalokeramičke krunice su i povoljne, pa zahvaljujući tome predstavljaju veoma čest izbor pacijenata.

Adekvatno urađena metalokeramička krunica treba da bude jako tanka na dijelu koji ulazi ispod desni, kako bi iritacija desni bila minimalna. Kvalitetno urađena krunica može produžiti vijek trajanja vašeg zuba i po 20 godina, i to u situacijama kada su mogućnosti za sanaciju zuba potrošene.

Supstituti

Pored metalokeramičkih krunica postoje i bezmetalne keramičke krunice, koje se postavljaju na zubne implante ili izbrušene zube. Bezmetalne krunice imaju neke prednosti u odnosu na metalnu keramiku, ali je i njihova cijena nešto viša, pa se neki ljudi zbog toga ipak odlučuju za metalo-keramičke krunice.

Ukoliko pacijentu nedostaje jedan ili više zuba, često se koristi most. Most je nadoknada za izgubljene zube, koja se sastoji od jedne ili više spojenih krunica. Uslov za postavljanje mosta je da se sa obje strane zuba koji se nadoknađuje nalaze prirodni zubi koji služe kao nosači mosta. Ukoliko nedostaju zubi koji bi se koristili kao nosači mosta, mogu se ugraditi zubni implanti, koji će poslužiti kao odlična zamjena. Da bi postali nosači mosta, zubi se pripremaju na veoma sličan način kao i za postavljanje krunice.

Metalokeramičke krunice - za i protiv:

Prednosti metalokeramičkih krunica:

 • Odlično rješenje za zube sa mnogo velikih ispuna
 • Pruža dugoročno i estetski prihvatljivo rješenje
 • Možete poboljšati oblik zuba
 • Traju i do 20 godina
 • Jeftinije od bezmetalnih krunica

Mane metalokeramičkih krunica:

 • Potrebno je odbrusiti veći dio zuba nego kod faseta
 • Keramika može da naprsne
 • Između zuba i desni se može pojaviti tamna linija

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.