5 stvari o organskoj hrani o kojima se malo zna

Čuli ste za organski način uzgoja voća i povrća, znate šta je, ali mi vam uvijek pripremimo nešto novo. I ovaj put, pet zanimljivih činjenica o organskom uzgoju a za koje možda prvi put čujete.

5 stvari o organskoj hrani o kojima se malo zna

„Organsko“ nije otkriće 21. vijeka

Prije 2. svjetskog rata, uzgoj voća i povrća je bio „organski“, a tek u novije doba se hemikalije i pesticidi uvode u proces uzgoja i proizvodnje, u svrhu smanjenja korova, insekata i bolesti koje mogu da uništavaju i tako doprinesu smanjenom doprinosu plodova. Upotrebom hemije, povećava se otpornost biljaka, manje propada, više se proizvodi a samim tim i plasira na tržište. Vraćanje starom načinu uzgoja, ili popularno rečeno organskom predstavlja uzgoj koji sistematski ne truje biljke hemikalijama i ne hrani životinje otrovnim antibioticima već se sav proces fokusira na prirodan način, onako kako je uvijek bilo. Organska proizvodnja nije izmišljanje tople vode niti je otkriće novog doba.

Manje od 3% namirnica na svijetu je organski certifikovano

Jedna od najčešćih opaski na organski uzgoj je kako fameri i uzgajivači ne mogu da zadovolje potrebe tržišta koje iz dana u dan sve više traži namirnice uzgojene upravo tako. Istraživači širom svijeta koji se bave organskim uzgojem ipopularnošću, odnosno raširenošću došli su do broja od 3% – samo toliko hrane na svijetu se proizvodi po organskim standardima što je svakako malo, ali nije nemoguće da se taj broj popravi… Možda i ne možete uzgajati meso, ali ako imate prostor, pronađite i vrijeme za svoju mal, organsku baštu.

Prestanite razmišljati o srećnim kravama, mislite o srećnom sebi

Da bi se voće, povrće ili meso deklarisalo kao organsko, mora da zadovolji visoke kriterijume, širom svijeta. Najstrožije procedure su pri uzgoju mesa koje ne smije da se tretira antibioticima niti bilo kakvom hemijom. Organsko meso je bolje za vaš organizam, jednako koliko i za cijeli ekosistem. Razmislite, da li je srećni prizor krave na livadi vrijedniji od vašeg vlastitog zdravlja a koje može biti narušeno konzumiranjem hemijski tretiranog mesa.

Preskočite plodove mora sa „organsko“ naljepnicom

Kada je u pitanju riba, ne postoje regulative koje se bave pitanjem organskog uzgoja. Ukoliko ste se posvetili ishrani namirnicama čisto organskog porijekla, onda vam savjetujemo da ribu, morske i riječne plodove preskočite jer zbog nepostojanja procesa certifikacije, ne postoji garancija kakav proizvod dobijete i koliko jeste ili nije kontaminiran.

Uštedite na mlijeku

Prema posljednjim istraživanjima, dokazano je da hormoni koji se daju kravama ne utiču nivo i koncentraciju estrogena te je mlijeko takvih krava potpuno sigurno. Ono što se preporučuje je svakako da pijete obrano mlijeko, bilo organsko ili ne i barem tu uštedite nešto novca. Organsko jeste bolje, ali je i skuplje.

Izvor: Organsko.org

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.