Kako da izbjegnete grickanje kasno noću

Kako da izbjegnete grickanje kasno noću

Ukoliko pokušavate da smanjite kilažu, počnete da jedete kvalitetnije, ili naprosto učite se boljim navikama. Saznajte koji su najbolji načini da izbjegnete grickanje kasno noću. Mnogi od nas imaju ovaj problem, pa nam dodje negdje u pola noći, taman pred odlazak u krevet da pojedemo šaku krekera ili zdjelu žitarica, a svi znamo da je jedenje neposredno prije spavanja, veoma loše za metabolizam. Dakle, naučite kako da izbjegnete to grozno “grickanje” noću.

1. Ugasite vašu žeđ

Jedan od najboljih načina da izbjegnete grickanje kasno noću je da zadovoljite  svoju potrebu na drugi način. Ponekad, kada osjećate da ste gladni, vi ste u stvari žedni. Čak i ako to nije slučaj u tom trenutku,  vašu potrebu možete da zadovoljite tako što ćete nešto da popijete  kao zamjenu za jelo. Pokušajte sa čašom vode, jer to može da zavara vaš stomak da pomisli da je pun.

2. Večerajte dobro

Ukoliko noću ogladnite, najvjerovatnije niste dovoljno jeli za večeru. Naravno da ne mislimo da treba da pretrpate tanjir, ali se postarajte se da unesete dosta bjelančevina, vitamina i nutrienata. Nemojte preskakati vaš poslednji obrok u danu, ali nemojte ni da se  prejedate.

3. Isključite šećer

Loši ugljeni hidrati, kao što je bijeli šećer, natjeraće vas da se osjećate još gladnije. Čak i gazirani sok će učiniti da osjećate da morate da jedete. To je zbog načina na koji šećer utiče na vaš nivo insulina. Tokom dana, pokušajte da izbjegavate da jedete previše šećera i vidite da li će vaša “noćna potreba za hranom” početi nestajati.

4. Učite da držite porcije pod kontrolom

Nekada ste stvarno gladni i to je potpuno u redu. Samo treba da se postarate da ne jedete previše. Ukoliko žudite za nečim posebno, priuštite to sebi, ali kao veoma  malu porciju. Obratite pažnju na odgovarajuću količinu koju servirate i budite sigurni da ne prelazite onu preporučenu. Još bolje je ukoliko uključite zdravije grickalice-zamijenite kolačiće sa svježim voćem.

5. Tu je i čaj

Pored vode koju smo već preporučili da pijete, dodajte i topli čaj. Biljni čajevi ili zeleni čaj su svakako odličan izbor – samo nemojte da birate ništa što ima kofeina. Čaj će vas smiriti i opustiti, a topla pića mogu da prevare vaš mozak tako da pomisli da uzimate pravi obrok. Vrlo je vjerovatno da će topli čaj pomoći i da zaspite, tako da poslije njega možete pravo u krevet.

6. Skrenite pažnju

Ukoliko primijetite da postajete gladni, probajte sa skretanjem pažnje, Preskočite TV, jer će on najverovatnije biti okidač za početak grickanja. Uzmite knjigu, “prelistajte” neki blog,  probajte da štrikate – bilo šta što će vašu pažnju skrenuti sa hrane je ok. Mogli bi čak pokušati i da radite vježbe istezanja ili da meditirate.

7. Operite zube

Na kraju, zašto ne bi praktikovali lijepu, zdravu oralnu higijenu? Pranje zuba je, naravno, dobro i najvjerovatnije da nećete poželjeti da jedete ukoliko su vam usta  čista i mirišu na mentu. Znate i sami da se ništa na ovom svijetu ne slaže sa ukusom paste za zube.

 Kao što smo rekli, ukoliko grickate noću samo povremeno, to nije smak svijeta. Pa ipak, bolje je da se okrenete voću, povrću ili nečemu što je lagano kao što je jogurt. Ne treba vam puna zdjela hrane i sigurno treba da izbjegavate sve što je teško.

Ukoliko ste ipak  neko ko gricka noću, otkrijte nam koje je to vaše najveće noćno zadovoljstvo?

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.