Spoj kontrasta koji čuva tradiciju

Spoj kontrasta koji čuva tradiciju

Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo još jednu kreativnu damu iz komšiluka. Njena želja je da tradiciju sačuva od zaborava, a svojim kreacijama dokazuje  da elegantne retro kreacije mogu biti itekako moderne. Predstavljamo vam Maju Marković: “Djevojku sa heklanom minđušom”.

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Izradom nakita sam počela da se bavim relativno skoro, tek od avgusta 2011. godine. Što se tiče samog heklanog dijela, tome me je naučila majka sa kojom zajedno izrađujem nakit.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Sve je počelo tako što sam naišla na jedan stari milje koji je služio kao podmetač za čašu i palo mi je na pamet kako bi to bila originalna minđuša. Potom sam na milje pričvrstila dio koji se kači i to je bio moj prvi par. Međutim, prošlo je više vremena od tog prvog para minđuša do početka bavljenja izradom nakita.

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Hobi. Trenutno studiram i radim, tako da, nažalost, ovome ne mogu da posvetim više vremena.

Gdje pronalazite inspiraciju?
Ja sam i dalje tek početnik i još uvijek nijesam naučila da prepoznam inspiraciju.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Radi se uglavnom o heklanju kojem me je, kao što sam već pomenula, naučila majka. Ponekad se dodaju neke perle, ukrasi, trake, ali se to ne može nazvati nekom posebnom tehnikom.

Koje materijale koristite i odakle ih nabavljate?
S obzirom na to da se radi o heklanom nakitu, osnovni materijal je konac. Moje poznavanje heklanja i vrijeme koje izdvajam za izradu nakita se za sada može zadovoljiti koncem koji se može naći u Podgorici. Što se tiče repromaterijala, neke komponente moramo nabavljati van Crne Gore.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komada nakita?
Proces izrade je relativno jednostavan, a nezahvalan za opisivanje. Komad se ishekla i to je to. Naravno, mora se pričvrstiti za dodatne komponente, nekad se eventualno doda neki ukras.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Sad počinju teška pitanja. :)  Mislim da je još uvijek rano za zaštitni znak. Ipak je potrebno malo više vremena da se on sam nametne.

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Pa ja bih najradije iskombinovala riječi „staro” i „novo” ili „retro” i „moderno”. Čisto da se dočara taj kontrast,  koji smo, nadam se, dobro uklopili.

Odakle ideja za ime brenda  „Djevojka sa heklanom minđušom”?
To ime je zapravo ideja moje drugarice. Ona mi je pomagala sa smišljanjem imena i u naletu ideja izgovorila je i ``Djevojka sa heklanom minđušom``, slično Djevojci sa bisernom minđušom. To ime mi se mnogo dopalo, iako je ono pomenuto kao šala, i eto, ostalo je. Učinilo mi se savršenim, malo asocira na umjetnost, zvuči luckasto i retro. Ali moram da pomenem da, uprkos nazivu, mi ne pravimo samo minđuse, već i prstenje, ogrlice, broševe, čak i tašne.

Po čemu su “Djevojkine” kreacije drugačije i posebne?
Mislim da je najbolja stvar kod ovog nakita upravo to što na neki način čuva tradiciju od zaborava i čini je upotrebljivom prilagođavajući je modernim potrebama. Koliko god heklani nakit nekome zvučao zastarelo, mislim da se kombinacijom boja i oblika može postići da izgleda i moderno i elegentno i otkačeno.

Da li muškarci kupuju nakit (kao poklon nekoj dami) i za šta se najčešće odlučuju?
Ima i toga. Mada, naš nakit najčešće kupuju djevojke za sebe, jer su to često komadi za koje ne možete biti sigurni da li će se nekom drugom dopasti. Osim toga, ovakav nakit je novina i predstavlja rijetkost te, stoga, još nije oproban poklon.

Da li radite nakit po porudžbini i da li ste imali nekih neobičnih zahtjeva mušterija?
Radimo i po porudžbini, naravno. Za sada još nije bilo nekih neobičnih zahtjeva, mada teško da ih je za dva i po mjeseca i moglo biti. :)

Da li savjetujete svoje kupce u smislu kakav komad nakita bi im najbolje odgovarao?
Ne još uvijek. Još uvijek nemam taj talenat da prepoznam šta kome odgovara i sa savjetima se ograničavam na djevojke i žene koje poznajem.

Kako usklađujete poslovne i studentske obaveze i rad na izradi nakita?
Prioriteti su postavljeni i prema njima se upravljam. Nažalost, veliki broj obaveza mi ne dozvoljava da se izradi nakita, ali i njegovoj promociji, posvetim u mjeri u kojoj bih željela.

Možete li nam opisati jedan vaš radni dan?
Nijedan moj dan nije isti. A što se tiče izrade nakita, ni tu nema pravila. Desi se da nekoliko dana nijedan komad ne napravim, a onda u par sati dobijem toliko ideja i ne mogu da prestanem da radim.

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Prodajni salon nemamo. Svi koji su zaintresovani za kupovinu nakita ili ih, jednostavno, zanima i žele da ga pogledaju, mogu mi pisati na djevojkasaheklanommindjusom@gmail.com a na facebook-u mogu naći profil pod nazivom Djevojka Sa Heklanom Minđušom.

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje «Djevojkine» kreacije. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Odčepljavanje sudopera bez hemikalija

RECEPT
DANA

Indijski uštipci

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.