Ksenija Popović o svojoj knjizi "Uspavanka za Vuka ničijeg"

Ksenija Popović o svojoj knjizi "Uspavanka za Vuka ničijeg"

Predstavljamo Vam Kseniju Popović -  kreativnu, talentovanu i svestranu ženu, suprugu, majku, romanopisca, profesorku Engleskog i Španskog jezika i blogerku. Ksenija za naš portal priča o svojoj novoj knjizi „Uspavanka za Vuka Ničijeg“. O ovom romanu se u javnosti dosta govorilo jer je  njegova tema nešto što predstavlja tabu, nešto o čemu se ne  govori previše  javno, nešto za šta smatramo da se nikad ne dešava nama već uvijek nekom drugom.

Imamo čast i zadovoljstvo da našim čitateljkama predstavimo ovaj zanimljivi roman, a čekaju vas i iznenađenja.

Evo šta o svom romanu kaže sama autorka, Ksenija Popović:

O čemu “priča” Vaš novi roman?

„Uspavanka za Vuka Ničijeg“ je roman o tri mlada života čije se sudbine preplijeću u domu za djecu bez roditeljskog staranja. Od doma je, zapravo, i počela ideja romana. Jednog sam dana s nekim analizirala pojam roditeljstva, način na koji stil roditeljstva – pogotovo majki – oblikuje karakter i cjelokupnu budućnost svakog djeteta. Priča se odatle preusmjerila na odnose majka-kćerka, pa sam zaključila da poznajem kćerke čije majke vole da sve drže pod kontrolom, kao i kćerke nemarnih majki; kćerke narcisoidnih majki, kćerke zapuštenih majki i kćerke majki kojih više nema. Jedino koga nijesam poznavala su kćerke ili sinovi majki koje su otišle i nikad se više nijesu okrenule. Zapitala sam se kako li je to boraviti u koži nekoga ko ne zna čiji je, ko odrasta sa sviješću da svi oni zakoni prirode o kojima toliko slušamo, koji tjeraju majke da vole svoju djecu, ovoga puta nijesu važili.

Ko su glavni likovi u romanu?

Glavni lik u romanu, Klara, je jedne Nove godine osvanula ispred policijske stanice, stara svega dan ili dva, dok je Vukova majka bila neuporedivo surovija u napuštanju. Ne znaju čiji su, ni odakle su, ni kakve gene nose, ni kakve bolesti nose, ali su odrasli tako da ih niko, nikad nije pomilovao, niti im uputio lijepu riječ. Svaki trenutak sreće, koliko god ona bila mala ili obična, platili su debelo, ali su i nakon toga nastavili da se bore protiv života koji im je predodređen socijalnim statusom nahočadi, jer su osjećali da, uprkos neuspjehu koji se od njih očekivao, vrijede i zaslužuju nešto više.

Kada je nastala ideja za roman i koliko je bilo potrebno da ugleda svjetlost dana?

Ideja o romanu se rodila davno, odmah nakon objavljivanja „Dječaka iz vode“, ali je dugo trebalo da ona sazri i dobije oblik u kojem je otišla publici. Kad sam počela da pišem, činilo mi se da nikad ne mogu stvoriti likove koje ću voljeti onoliko koliko sam voljela Andreja i Minu, a desilo se sasvim suprotno – Vuka volim toliko, da čak i sad kad je roman napisan, stalno tražim izgovore da se još malo družim s njim. Prosto nijesam spremna da se rastanem od njega, pa trenutno to izbjegavam tako što sama prevodim roman na engleski.

Kako naše čitateljke mogu doći do svog primjerka knjige?

Knjiga se već nalazi u distribuciji i može se kupiti u Gradskoj knjižari u Podgorici, a uskoro će biti dostupna i u zemljama regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska). Kada završim prevod biće plasirana i na Englesko govorno područje.
Svi zainteresovani mogu posjetiti i Sajam knjige, koji se organizuje početkom maja, a na kome ću  imati prezentaciju novog romana na nešto drugačiji način. O detaljima ne mogu za sada više reći, jer još nismo precizirali datum i vrijeme sajamske prezentacije, ali će javnost i preko stranica vašeg portala biti obavještena o ovom događaju. Uvijek se iznova radujem susretima sa čitaocima. Svi su dobrodošli. 

 

Ksenija Popović je prva žena - romanopisac u Crnoj Gori, poznata po nagrađenom romanu Dječak iz vode po čijim motivima je snimljen film “Gledaj me” u režiji Marije Perović. Rodjena je u Podgorici 1977. godine; odrasla je u Italiji i SAD. Sa Milanskog Katoličkog Univerziteta odnijela je dvije diplome: Profesora engleskog jezika i književnosti i španskog jezika i književnosti. Prve tekstove objavila je početkom 90-ih kao kolumnista dnevnog lista Pobjeda. Kratko je radila kao novinar na televiziji IN, a zatim je 2006. godine otputovala u Madrid kao Prvi Sekretar u Ambasadi Srbije i Crne Gore. Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, postala je diplomata u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova, a potom je obavlja dužnost Prvog Sekretara u Ambasadi u Rimu. Ksenija Popović je bila dio uređivačkog tima Nove knjige koji je objavio monografiju Crna Gora - Zemlja legendi 2007. godine, a iste godine je objavila i Gramatiku italijanskog jezika. Trenutno živi u Crnoj Gori gdje je upravo objavila svoj drugi roman “Uspavanka za Vuka Ničijeg”.

Za kraj, uredništvo portala i autorka Ksenija Popović spremili su vam iznenađenje.

Dobili smo ekskluzivno pravo da na stranicama našeg portala objavimo u cjelosti prvo poglavlje  romana „Uspavanka za Vuka Ničijeg“  koje možete pročitati OVDJE
Uživajte!

Uključite se u  akcije UHVATI ME! jer poklanjamo i dvije knjige sa potpisom autorke.
U utorak 24. aprila,  i četvrtak, 26. aprila možete osvojiti svoj primjerak romana sa autogramom.

 Vaš omiljeni portal

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.