Još malo o umjetnosti kuvanja jaja

Za svaki problem postoji rješenje - rekli bi mnogi. I zaista je tako, barem kada su kuvana jaja u pitanju. Ovdje se radi o fantastičnom triku koji će vam olakšati život.

Još malo o umjetnosti kuvanja jaja

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisjedne jelo. 

Da bi izbjegli takva neugodna iznenađenja, dok se kuvaju u vodu dodajte kašikicu soda bikarbone. Starija jaja su kisjelija i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su kisjela pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati kisjelost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

  • Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.
  • Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.
  • Ako želite dobiti tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male. 
  • Želite li dobiti jaja s mekanim žumancetom unutra, tada ih kašikicom polako stavljajte u vruću vodu i mjerite vrijeme. Zavisno od veličine jaja, trebaće vam oko tri minuta.
  • Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanaca biti zelenkaste boje, a bjelanca će biti gumenastija.
  • Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.
  • Želite li dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatnim jajetom" jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.