Dijabetes

Dijabetes

Diabetes se javlja kad imate previše šećera (glukoze u krvi). Među prvim simptomima su ogomna zeđ i često mokrenje. Postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1 je često dijagnoziran u djetinjstvu i može se tretirati injekcijama inzulina. Tip 2 je najčešći oblik kod odraslih, iako  se sve više javlja i kod djece, a može biti povezan sa gojaznošću i tromim načinom života ( slabom pokretljivošću). Ponekad se može držati pod kontrolom samo zdravom ishranom i promjenjenim načinom života ili tabletama. Tretmani u dijabetesu su veoma uspješni i većina dijabeticara vodi potpuno normalan život.

Dijabetes tip 1  je tip dijabetesa koji se obično razvija kod djece i tinejdžera. U dijabetesu tip1 tijelo prestaje da proizvodi inzulin i tada nivo šećera u krvi  postaje jako visok. Terapija za kontrolu šećera u krvi je injekcija inzulina i zdrava ishrana. Ostali tretmani imaju za cilj smanjiti rizik od komplikacija i uključuju redukciju krvnog pritiska ako je visok i zdrav nacin zivota.

Dijabetes tip 2  najčešće se dešava ljudima u dobi iznad 40 godina. Prva “linija odbrane” je dijeta, kontrola težine i fizička aktivnost. Ako nivo šećera u krvi i dalje ostaje visok, onda se kao terapija uključuju tablete koje regulišu glukozu. U nekim slučajevima dijabetesa tip 2,  potrebne su injekcije inzulina. Druge terapije uključuju regulisanje krvnog pritiska ako je visok i ostale mjere koje spriječavaju pojavu komplikacija.

Kako se nositi sa dijabetesom?

Ja sam dijabetičar i rutina je jako važna u održavanju mog šećera u krvi.  Jako se trudim da iste stvari radim u isto vrijeme svaki dan, uključujući obroke,  vježbanje i uzimanje lijekova. To održava ravnotežu u mom tijelu i pomaže mi kod dijabetesa.
Milica K. 59 godina

Najteži dio za mene je bio kada sam morala da se odreknem  omiljene hrane. Stajala sam u supermarketu  i prakticno ‘’slinila’’  nad stvarima koje ne mogu imati. To i nije bilo tako strašno na početku, ali kasnije sam imala jako težak period.  Pokušavam sebe stalno da podsjećam : ”to je samo hrana”, ali ponekad je stvarno teško. A kada stvarno želim nešto slatko, onda jedem keks bez šećera ( za dijabetičare) ili bombone bez šećera. Sada je puno lakše doći do tih stvari, ima ih u svakom supermarket i jako su ukusni.
Suzana P. 49 godina

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.