Boja jezika otkriva šta nedostaje vašem organizmu

Boja, tekstura i vlažnost jezika o zdravlju mogu otkrivati više nego brojne, pogrešno usmjerene pretrage.

Boja jezika otkriva šta nedostaje vašem organizmu

Jezik se sastoji od grupe mišića koji nam dopuštaju da probamo hranu, omekšavamo je, gutamo, ali i da pričamo. Ta sluznica ima ogromnu ulogu kod ljudi. Budući da je jezik bogat krvnim sudovima i zahvaljujući stalnom pristizanju sline, njegovo zdravlje vezuje se za ono cijelog organizma pa je odličan za dijagnozu.

Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik, pronađite koji mu liči sa fotografije ispod i pronađite objašnjenja:

Što boje znače

Svijetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svijetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj vitamin je neophodan za crvene krvne stanice koje organizam snadbijevaju kiseonikom, pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme i demenciju. 

Upravo zbog toga preporučuje se da jedemo više namirnica bogatih vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mliječni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos. 

Bijela boja upućuje na gljivičnu infekciju

Bijela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Riječ je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posljedica dužeg uzimanja antibiotika, ali se javlja i zbog pada imuniteta. 

Žuti jezik znak je infekcije

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može biti posljedica loše higijene kao i žgaravice. Žuta boja može ukazivati na infekciju u organizmu, piše Canoe Health. 

Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posljedica loše prehrane i manjka vježbanja, a kao posljedica loše cirkulacije javlja se depresija i nedostatak energije. 

Blood deficiency - jezik je blijed jer je smanjen protok krvi do jezika, a često se radi o manjku željeza u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, osjetno kucanje srca i preskakanje srca.

Heat - jezik je crven, ali na njemu je sloj žućkastog. Može biti oznaka dehidracije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su vrućina, prekomjerno znojenje, žeđ, proliv ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

Damp Retention - radi se o zadržavanju vode, jezik je ružičast osim same sredine koja je bjelkasta. Ostali simptomi su nadutost, osjećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

Blood Stasis - označava zastoj krvi, a tumači se po jeziku ljubičaste boje. Ostali simptomi su hladni udovi, varikozne vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

Qi Stagnation - ona je prvi odgovor tijela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promjena raspoloženja, depresije, a obilježava je ružičasti jezik sa tankim bijelim slojem i bojom intenzivnijeg vrha...

Damp Heat - Jezik je crveni sa žutom, masnom naslagom, a označava toplinu i vlagu i povezuje se sa problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, tjeskobom... 

Yang Deficiency - jezik je svjetlije boje, na njemu se nalazi tanki bijeli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se sa osjećajem hladnoće u tijelu, blijedom puti, bolovima u leđima, slabijom spolnom moći, impotencijom...

Yin Deficiency - Na jeziku je vrlo malo ili uopšte nema naslaga, on je crven i popucan. Povezuje se sa valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima...

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.