Riješite se gljivičnih infekcija noktiju!

Sa dolaskom ljeta i obuvanjem sandala, japanki i otvorenih cipela pokazujemo stopala i nokte, koji su često zanemareni za vrijeme hladnijih dana, pa je rizik od nastanka zdravstvenih problema znatno povećan. Jedan od osnovnih zdravstvenih problema predstavlja gljivična infekcija noktiju. Prije nego što vam otkrijemo kako možete spriječiti nastajanje gljivične infekcije noktiju, ispričaćemo nešto više o ovoj bolesti.

Riješite se gljivičnih infekcija noktiju!

Šta je i kako nastaje gljivična infekcija noktiju?

Gljivična infekcija noktiju (onihomikoza) je bolest kod koje gljivice izazivaju oštećenja i propadanje nokta. Obično se oboljenje javlja na bočnim djelovima nokta, kao i na slobodnom rubu i dovodi do promjene boje nokta,  koji postaje zadebljan i žute boje i počinje da se odvaja od ležišta nokta. Postepeno se gljivična infekcija širi i zahvata sve veći dio nokta. U nekim slučajevima gljivične infekcije noktiju mogu biti bolne, naročito pri hodanju. 

Postavljanje dijagnoze gljivičnih infekcija noktiju vrši se na osnovu izgleda nokta i jednostavnije je od samog liječenja, koje zahtijeva veliko strpljenje. Bez liječenja stanje se uglavnom pogoršava, a infekcija se može proširiti na druge nokte i čak prenijeti na druge osobe.

Gljivična infekcija noktiju nastaje kao rezultat prethodne infekcije kože. Najčešća dermatoza je „atletsko stopalo“, infekcija stopala koja se javlja kod oko 70% odrasle populacije. Gljivične infekcije kože predstavljaju važan zdravstveni problem jer ako se neadekvatno liječe ili u potpunosti ne izliječe, mogu se proširiti na nokte i izazvati gljivične infekcije noktiju.


Kako spriječiti nastajanje gljivične infekcije noktiju?

Korisni savjeti kako da djelujete preventivno i spriječite nastanak gljivičnih oboljenja noktiju:

 • Temeljno osušite ruke i noge poslije kupanja. Posebnu pažnju obratite na područje između prstiju.
 • Redovno sijecite nokte.
 • Ne skidajte kožu oko noktiju. To može otvoriti put bakterijama u kožu i prema noktima.
 • Povremeno skidajte cipele tokom dana i nakon vježbanja. 
 • Izbegavajte uske i zatvorene cipele izrađene od sintetičkih materijala. 
 • Nosite pamučne čarape kako bi vam noge bile suve i svježe. U slučaju pojačanog znojenja, čarape mijenjajte češće.
 • Nosite cipele za kupanje pri korišćenju zajedničkih tuševa i svlačionica kako biste izbjegli kontakt sa gljivicama koje rastu u toplom i vlažnom okruženju kao što su bazeni, tuševi i svlačionice. 
 • Liječite stopala od gljivične infekcije (atletsko stopalo) jer se ona može proširiti na nokte.
 • Koristite antigljivični sprej ili puder za svoje čarape i cipele.
 • Izbjegavajte primjenu laka za nokte. Iako prikrivanje gljivične infekcije lakom može biti praktično, može doći do zadržavanja vlage i pogoršanja infekcije.


Najčešći uzroci gljivičnih oboljenja noktiju 

Nakon 40-e godine gljivične infekcije noktiju su češće jer nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije.
Iz gore navedenih savjeta možemo zaključiti da gljivično oboljenje noktiju može nastati kao posljedica:

 • povrede nokta, 
 • nošenja sintetičkih čarapa, 
 • uskih cipela, 
 • određenih sportskih aktivnosti kao što su plivanje, planinarenje ili trčanje.

Vlaga i toplota pogoduju gljivičnim oboljenjima, odnosno sve situacije u kojima su noge sklone znojenju, vlaženju, kao i ponavljanim udarcima. Osim toga, neke osobe su više podložne gljivičnim infekcijama, posebno osobe koje boluju od dijabetesa, imaju problema sa cirkulacijom, ali i osobe koje zbog svog zanimanja nose sigurnosne cipele ili čizme.

Dodatni savjet: Ako imate gljivičnu infekciju nokta, obavezno perite ruke nakon kontakta sa inficiranim noktom. Ako niste oprezni, gljivična infekcija može preći sa jednog nokta na ostale.

Mycosan - liječenje i prevencija gljivičnih infekcija noktiju

Mycosan je bioaktivni serum u tubi, koji se koristi za liječenje i prevenciju širenja gljivične infekcije na druge nokte.

Primjenom Mycosan-a na površini nokta se stvara sloj koji prijanja na površinu nokta, pa djeluje kao zaštitna barijera. Zaštitni film omogućava da aktivne supstance duže djeluju na površinu nokta protiv najčešćih uzročnika gljivičnih infekcija (Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Epidermophyton floccosum).


Nalazi se u praktičnom pakovanju – tuba sa četkicom omogućava lako i jednostavno nanošenje na oboljeli nokat.

Set sadrži i deset turpija za nokte za jednokratnu upotrebu sa grubom i glatkom stranom, uputstvo za upotrebu koje sadrži detaljne informacije o gljivičnoj infekciji noktiju, kao i savjete za efikasno liječenje.

Mycosan se nanosi dva puta dnevno tokom najmanje 4 nedjelje. Zahvaćeni nokat je potrebno isturpijati jednom nedjeljno, prije primjene seruma. Napredak liječenja gljivične infekcije noktiju je moguće pratiti na ličnom dnevniku za praćenje efikasnosti liječenja.

Mycosan je u potpunosti bez mirisa i boje, a namijenjen je odraslima i djeci starijoj od 4 godine.

Bitno kod primjene Mycosana:

 • Za uspješno liječenje treba slijediti uputstva za upotrebu
 • Koristite raspored za praćenje svog liječenja
 • Nanosite Mycosan dva puta dnevno i isturpijajte zahvaćeni nokat jednom nedjeljno
 • Redovno primjenjujte Mycosan i pratite napredak liječenja infekcije na ličnom dnevniku.

   Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.