Ove znakove na tijelu često ignorišemo, a oni otkrivaju da nam je zdravlje narušeno!

Ljudsko tijelo je nevjerovatna mašina koju treba redovno servisirati i paziti. Zato je važno da ga pažljivo slušate i da ne ignorišete ukoliko primijetite neki od ovih 10 znakova!

Ove znakove na tijelu često ignorišemo, a oni otkrivaju da nam je zdravlje narušeno!

Sijeda kosa prije 40. godine

Sijede vlasi su prirodna pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 posto sijede kose već u 30. godinama života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

Mladeži

Iako je većina mladeža na tijelu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje djelovanjem sunca i njegovog UV zračnja i ubraja se u predkancerozne promjene na koži.

Beonjače

Beonjača bi trebalo da uvek bude bijela. Osim neispavanosti ili prehlade ovaj dio oka može otkriti i neke opasne promjene u vašem organizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promjenama temperature i vjetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na ivicama usnama i unutrašnje ranice mogu biti znak da vam nedostaje vitamin B i cink. Ako su pucanja usana učestala uzrok može biti i gljivična infekcija.

Otečen vrat

Ako ste primijetili da vam vrat izgleda otečeno, što prije potražite savjet lekara. Otok na prednjem dijelu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlijezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju rjeđe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnom žlijezdom, hipertireoze - preaktivne štitnjače ili hipotireoze - smanjenog rada štitnjače. Ovakve promjene popraćene su i gubitkom kose.

Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, ljekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promjena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

Promjene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tijela, a uzroci promjena mogu biti razni.

Hladna stopala

Stopala su dio tijela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u dijelovima tijela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i utrnuti.

Crveni obrazi

Iako su nagle promjene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama, promjenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu - hroničnu kožnu bolest koja uglavnom pogađa žene, a čiji uzrok je nepoznat.

 

zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.