Šest prirodnih sredstava protiv hipertenzije

Visok krvni pritisak nije samo bolest starijih. Više od jedne trećine mladih u uzrastu od 16 do 34 godine pati od nekog oblika hipertenzije. Nedavno je istraživanje otkrilo da ova bolest može i u svom blagom obliku dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Šest prirodnih sredstava protiv hipertenzije

Konvencionalno rješenje za ovu sve rašireniju epidemiju je kontinuirano uzimanje ljekova za kontroliranje krvnog pritiska kao što su blokatori angiotenzinskih receptora, za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka i nekih drugih bolesti. Međutim, postoji i alternativni način snižavanja visokog pritiska. Navodimo šest prirodnih i brzodjelujućih sredstava, koja će vam pomoći da krvni pritisak držite pod kontrolom.

Sirovi bademi

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju nivoa vašeg krvnog pritiska.

Oni su ključna komponenta prehrambenih pristupa za zaustavljanje hipertenzije jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri sniženju nivoa holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju krvni pritisak.

Iako se većinom sastoje od masti i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine te izgradnji mišićne mase, što znači da pospješuju zdravu cirkulaciju.

Kada se jedu s ostalim orašastim voćem koje smanjuje krvni pritisak, kao što su orasi, bademi su jedan od najblagotvornijih proizvoda po kardiovaskularno zdravlje.


Ljuta paprika

Ljuta paprika je, bez sumnje, jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska. Ova namirnica širi vene i pomaže slobodnijem protoku krvi pa, kao rezultat toga, snižava krvni pritisak i pritisak krvi na zidove arterija.

Promiješajte jednu ili dvije čajne kašičice ljute paprike u toploj vodi s medom i aloa verom  i dobićete moćan domaći lijek protiv hipertenzije.

Ako je ovo piće previše žestoko za vaš ukus, uzimanje ljute paprike u obliku dodatka prehrani još je jedna odlična opcija za prirodno sniženje krvnog pritiska.


Sok kokosa

Bogat kalijumom, elektrolitima i drugim važnim nutrijentima, sok kokosa dokazano pomaže značajnom sniženju krvnog pritiska kod većine ljudi koji ga piju.

Nedavno je istraživanje utvrdilo da je uzimanje soka kokosa dovelo do značajnog sniženja sistoličkog pritiska kod 71 posto učesnika, dok je 29 posto postiglo bitno sniženje dijastoličkog pritiska.


Sirovi kakao

Bogat flavonoidima i drugim protivupalnim nutrijentima, sirovi kakao je jedno prehrambeno oružje protiv hipertenzije koje ćete htjeti da imate u svom arsenalu.

Flavonoidi u kakau djeluju kao adaptogeni, pomažući tijelu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije. Uz to, pomažu i u snižavanju stresnih hormona, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnoga pritiska.

Brojne studije su otkrile da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja krvnog pritiska od 4.7/2.8 mmHg te da štite od srčanih bolesti koje se često dovode u vezu s visokim krvnim pritiskom.


Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u cijelom tijelu.

Budući da je upala primarni uzrok visokog holesterola, pa i visokog krvnog pritiska, smanjenjem upale kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.

Kada se uzima sa crnim biberom koji nije tretiran zračenjem, pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju nakupina koje često vode do visokog krvnog tlaka.

Kurkuma je, takođe, prirodni razrjeđivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.


Bijeli luk

Istraživanje sprovedeno 2010. u Australiji otkrilo je da je češnjak još jedan prirodni lijek koji smanjuje visinu holesterola i visoki krvni pritisak.

Ako želite izbjeći neugodan miris kojeg uzrokuje konzumacija svježeg bijelog luka, poslužite se dodacima prehrani sa bijelim lukom, u obliku tableta ili kapsula.

 

alternativa-za-vas.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.