5 poteza koji pogoršavaju svaku svađu!

Konstruktivno svađanje je sastavni dio svake normalne veze – bez obzira bila ona ljubavna, porodična ili prijateljska. Ali, nakon svađa obije strane često bivaju povrijeđene, pa naprave klasične greške koje umjesto da stabilizuju odnos među njima, još ih više udaljavaju. Evo na šta treba da pripazite nakon "dobre" svađe.

5 poteza koji pogoršavaju svaku svađu!

Ne ignorišite osobu s kojom ste se posvađali

"Jedna od najvećih grešaka nakon svađe je emotivna hladnoća prema osobi s kojom smo se posvađali", ističe psihoterapeutkinja Rejčel A. Susmen. Iako vam se čini da ignorisanjem i ćutanjem kažnjavate drugu stranu, zapravo joj poručujete da niste u stanju da se nosite s iskrenom razmjenom nečijih emocija. Ta osoba će vjerovatno biti manje sklona da iskreno iskaže svoja osećanja u budućnosti. Umjesto toga, recite nešto u ovom stilu: "Moja osjećanja ne isparavaju tako brzo kao tvoja, ali daj mi 24 sata i verujem da će stvari biti ok. Ako ne budu, dodatno ćemo da razgovaramo."


Ne koristite riječi izgovorene u svađi kao oružje

"Ako u svađi osoba kaže nešto što vam smeta, recite joj da su vas te riječi povrijedile i da izazivaju frustriranost kod vas", predlaže psiholog Mišel Goland, stručnjak za savjetovanje partnera iz Los Anđelesa. Nemojte da ih pamtite i da ih koristite kao arsenal za vraćanje neprijatnih komentara u budućim svađama, već sagledajte dobijene informacije sa svih strana. Imajte na umu da u svađi često izgovaramo stvari koje zaista ne mislimo, ili smo ih pogrešno formulisali. Suzdržite se i od "mrmljanja u bradu" nakon svađe.

Ne fokusirajte na uzrok svađe

Zamislite da je vaš suprug ili član porodice zaboravio da podigne novac na bankomatu, iako ste vi tu osobu izričito zamolili da to učini? Ova zaboravnost je podstakla svađu, ali ste je riješili prilikom prvog izlaska. Ali nakon zajedničkog izlaska, vi i dalje spominjete tu zaboravnost, pa vas ona oboje spriječava u uživanju u ostatku dana.

"Razlika između dobre i loše svađe ogleda se u tome da li ste riješili problem koji vas je izazvao na verbalni sukob", napominje doktor Lori Pun. Umjesto da prigovarate, odlučite se za mirno izražavanje vlastitih osjećanja.

Nemojte da kažete: Nisam tako mislila

"Izreći ovu rečenicu osobi koju ste povrijedili svojim riječima je poput pokušaja brisanja trajnog flomastera s papira", ističe doktor Pun. Ona raspiruje situaciju, jer će druga strana na to sigurno da kaže: "Jesi, mislila si" i tako će da nastavi svađu, umjesto da je prekine. Verbalne prepirke ovog tipa ne donose nikakve rezultate, pa se stoga ne preporučuju među partnerima, prijateljima ni članovima porodice.

Ne odbijajte hladno partnerovu želju za seksom

Ako ste se posvađali s partnerom ili suprugom, nakon svađe on će možda da predloži seks, iako je to vama poslednja stvar na pameti. "Dosta muškaraca želi da se prepusti uživanjima nakon svađe, jer je to jedan od načina da se ponovo s vama osjećaju blisko", kaže doksor Susman.

Umjesto arogantnog "Stvarno?" ili hladnog okretanja leđa u zajedničkom krevetu, radije posegnite za nekom nježnijom akcijom. "Zagrlite ga i recite mu da trenutno niste raspoloženi za seks, ali da ćete možda da promijenite mišljenje sjutra."

 

zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.