Šta da radim da zaboravim anksioznost?

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Kada se prvi put susretnem sa klijentom koji se javi na psihoterapiju, a ima problem iz spektra mentalnog zdravlja, u praksi je uobičajeno da se oni osjećaju uznemireno povodom svojih tegoba.

Šta da radim da zaboravim anksioznost?

Tipičan razgvor na prvoj terapisjkoj seansi nalikuje nečemu poput ovog:

Terapeut: Koji je Vaš problem zbog koga se javljate na psihoterapiju?

Klijent: Ne osjećam se dobro. Imam simptome anksioznosti (pročitao sam na internetu) kojih ne mogu da se otarasim. Želim prestati da se osjećam ovako.

Terapeut: Šta su pokazatelji po kojima znate da imate problem anksioznosti.

Klijent: (Nabraja niz simptoma iz anksioznog spektra)..osjećam vrtoglavicu, lupanje srca, mislim da ću se onesvijestiti, izgubiti kontrolu, znoje mi se dlanovi...”

Terapeut: Šta bi bio cilj psihoterapije?

Klijent: Da ovo što prije prestane I da imam kontrolu nad anksiozošću.

Nastavljajući sa prikupljanjem podataka, gotovo uobičajeni narativ, način na koji klijent priča, nas dovodi do njegovog nerealnog zahtjeva da on mora iskontrolisati simptome anksioznosti I da ne smije nikada više da ih osjeća.

Ideju za ovaj članak mi je dala prijateljica koja me je pozvala nakon što je pročitala članak Šta da radite kada ste bliski sa nekim ko pati od anksioznosti? i reagovala sa pitanjem “Šta da radim da zaboravim anksioznost?”

Dobili smo zadatak da razmišljamo na ovu temu.

Ključna stvar koja zbunjuje ljude je pitanje odnosa između osjećanja i porijekla prirode problema. Kontekst u kome živimo, naše društvo, previše često zbunjuje pojedinca označavajući osjećanja kao problem. Hajde da razmišljamo u ovom pravcu. Šta bi ljudi bili bez osjećanja? Iskreno, lično ne mogu to ni da zamislim. Stvari, šta li već, mašine?

Ako padneš i slomiš nogu, osjećaš bol. Ako boravite u Podgorici ovih dana osjećate toplotu i strašno vam je vruće. Ali vi nećete otići kod ortopeda i reći: “Ja imam poremećaj bola”, niti ćete pričati sa ukućanima rekavši: “Ja imam poremećaj vrućine”. Bol i vrućina su signali vašeg tijela i težnja da se uspostavi balans nad potrebama vašeg tijela i spoljašnje sredine. Dakle, osjećanja, u biti, sama po sebi nisu problem.

Anksioznost, a ne samo ona, već i druga osjećanja, funkcionišu na potpuno identičan način, kao i bol, vrućina, hladnoća, osjećanje gladi, itd. Anksioznost, u većini slučajeva, predstavlja emocionalni signal da psihološko zdravlje nije skroz dobro, ona je pokazatelj da sa nečim niste skroz zadovoljni.

Postavljajući pitanje kako da zaboravite anksioznost, odmah da vam dam odgovor, nikako. Anksioznost je osjećanje, kao I sva druga osjećanja, koje pored neprijatnosti, i nefunkcionalnosti do kojih može dovesti, ukoliko nastavite da mislite na nerealan način, ujedno je i odbrana vaše psihe. Nadam se da ste razumjeli da su misli “Ja moram kontrolisati anksioznost i ona mora prestati” već u startu proglašene nerealnim, odnosno nemogućim. Što prije prihvatitet anksioznost, to ćete prije naučiti da živite konformno sa njom.

Ako pokušate i istrajavate u namjeri da iskontrolišete anksioznost stvarate sebi još veći problem, jer takav misaoni tok je “plodna zemlja za bujanje anksioznih ispoljavanja”.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.