Pogrešne navike koje imamo prilikom menstruacije

Pogrešne navike koje imamo prilikom menstruacije

Naša su tijela u toku menstruacije posebno osjetljiva, a neke navike kojih se za to vrijeme pridržavamo ne smatraju se zdravima. Zato bi bilo najbolje da se odviknemo od takvih pogrešnih navika.

Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže izbijeljeni pamuk ili umjetnu svilu

Većina uložaka i tampona pravljena je od rajona, odnosno umjetne svile koja je slična poliesteru, i izbijeljenog pamuka. Takvi ulošci mogu sadržavati tragove pesticida, izbjeljivača, kao i dioksina, toksičnih umjetnih spojeva zbog kojih može doći do remećenja plodnosti i endokrinog sistema.

Dugoročnim korišćenjem takvih tampona i uložaka možete ugroziti svoje zdravlje, pa zato postoji bolja opcija, a to je korišćenje organskih, neizbijeljenih uložaka i tampona.

Nedovoljno često mijenjanje tampona ili uloška 

Što duže nosite tampon ili uložak, to više bakterija raste. Na taj način stvarate pogodno okruženje za bakterije poput zlatne stafilokoke koja uzrokuje sindrom toksičnog šoka.

Preporučljivo je da se uložak i tampon mijenjaju svakih četiri do osam sati.

Korištenje mirisnih proizvoda

Niko ne želi da miriše neugodno, ali korišćenje proizvoda koji u sebi sadrže vještačke mirise nije dobra ideja tokom menstruacije. Takvi proizvodi mogu iritirati tijelo, dovesti do bakterijskih i gljivičnih infekcija i puni su sintetičkih hemikalija poput ftalata i parabena. Zato je najbolje da uloške, tampone i kupke sa umjetnim mirisima za vrijeme menstruacije izbjegavate.

Nedovoljno sna

Teško je naspavati se uz grčeve, nemir i nesanicu koju izazivaju hormoni, ali kvalitetan san od sedam do devet sati dnevno najpotrebniji je upravo onda kada imate menstruaciju. Manjak sna na tijelo djeluje stresno i upalno, pa može poremetiti nivo hormona i vaše raspoloženje. Međutim, dok spavate, vaše tijelo ima vremena da podigne imuni sistem i oporavi se.

Izbjegavanje fizičke aktivnosti

Osim što je odličan način da se riješite stresa i kroz znoj izbacite toksine, vježbanje takođe pomaže pri ublažavanju grčeva i poboljšanju kvaliteta sna. Čak i kada imate menstruaciju, vježbanje se preporučuje svaki dan najmanje 30 minuta.

Jednostavne aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom ili plivanja pomažu smanjiti intenzitet menstrualnih grčeva.

Ispijanje kafe

Manjak sna, umor i glavobolja možda se čine kao odlični razlozi da sebi sipate šoljicu kafe ili čaja, međutim kofein može dovesti do dehidracije, pa simptome kao što je glavobolja učiniti još gorima. Smanjenje unosa kofeina u toku menstruacije ublažiće napetost i nesanicu.

Ako nekoliko dana prije početka menstruacije osjećate bol u grudima, pokušajte izbjegavati kofein koliko je to moguće.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.