Kako djetetu smanjiti strah od doktora?!

Kako djetetu smanjiti strah od doktora?!

Nije rijetkost da se u pedijatrijskim ambulantama može vidjeti nervozni roditelj i uplašena djeca. Nije nimalo čudno da su djeca preplašena na sam spomen doktora, jer ga nikad ne posjećuju, a da ih nešto ne boli, a i velika je vjerovatnost da će ih bosti, bilo da će dobiti injekciju ili će morati dati krv.

Budite pripremljeni kako biste odlazak kod ljekara olakšali i djetetu i sebi, te pripremite dijete na neizbježne susrete s iglama i injekcijama.

Da bi dijete lakše prihvatilo vakcinisanje ili vađenje krvi, pokušajte da mu objasnite potrebu za injekcijom. Djeca iznad 3 godine razumiju kad im kažete: "Treba ti injekcija da bi što prije mogao da se igraš sa ostalom djecom", a djeca starija od 5 godina mogu da shvate da se iz krvi može saznati mnogo o zdravlju", i da će ljekar na temelju krvi znati kada će da ozdravi."

Nikako nemojte da kažete da će ga/nju boljeti, djeca u svojoj glavi ne mogu da razluče da li će jako da boli ili će da prouzrokuje samo neugodnost. Kroz razgovor koristite nježne izraze, npr. bockati, štipnuti ili da će osjetiti nešto kao ubod komarca.

Pokažite djetetu postupak kako će izgledati vađenje krvi tako da simulirate postupke koje će da sprovodi medicinska sestra, i to na sljedeći način: Natopite tufer vodom i pređite preko mjesta gdje bi ga/nju medicinska sestra ubola, stisnite djelić kože i oponašajte ubod blagim štipanjem noktima, pa opustite pritisak.
Nikako nemojte da govorite djetetu da neće "ništa osjetiti", jer će nešto sigurno osjetiti i više neće imati povjerenja u vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.