Keramika - inspiracija za brojne izume

Kada bismo morali da napravimo listu na kojoj bi trebalo da se nađu najpopularniji materijali koji svoju upotrebu imaju na različitim poljima, keramika bi se svakako našla tu.
O keramici treba govoriti sa poštovanjem jer taj materijal preživljava već vijekovima, a nova doba nalaze mu i novu primjenu.

Keramika - inspiracija za brojne izume

Termin Keramikos što na starogrčkom znači glina za lončarske predmete, u upotrebi je još od drevnih civilizacija dok se termin keramike tehne odnosi na proces pečenja gline, koji je u mnogome promijenio ljudski rod. Pravljenje posuđa, građevinskog materijala i drugih proizvoda od gline započelo je još među drevnim rodovsko-plemenskim zajednicama, a danas je upotreba keramike izuzetno široka.

Keramika – paleta upotrebne vrijednosti

Nesumnjivo je da se današnja keramika razlikuje od keramike koja je nekada pravljena i to prvenstveno po formi prerade i hemikalijama koje se dodaju kako bi se keramika tretirala. Međutim, ne može se baš reći da postoji pretjerana suštinska razlika između nekadašnje i današnje keramike.

Danas se od keramike pravi građevinska opeka, crijepovi, alati, vatrostalne činije, svjećice motora, pa čak i toplotna izolacija Space Shuttle-a. Metalokeramičke i keramičke zubne krunice takođe su jedna od oblasti gdje se koristi prerađena keramika.

Keramika od tradicije do danas

Keramički proizvodi su najprije bili poprilično grubi. Od nje su se pravili opeka i crijep, ali se koristila i u drugim građevinskim radovima. Fina keramika je naišla nešto kasnije, a pod njom se podrazumijevaju modelirani keramički proizvodi. Nekada se keramika koristila za izradu posuda, a na osnovu ispitivanja nje mnoge su se istorijske kockice složile.

I danas se ona koristi za to, međutim nije rijetkost da je vidimo i među kanalizacijskim i odvonim cijevima, na abrazivima i građevinskim materijalima. Istini za volju, možda će baš ta keramika svjedočiti i o nama kao jednom detalju u protoku beskonačnosti.

Keramiku možemo da pratimo još od paleolita, a paleolitska keramika i dan danas se nalazi širom svijeta. U Srbiji se, primjera radi, često nalaze keramički predmeti iz tog doba i to ne samo na oficijalnim nalazištima.

Što se tiče fine keramike, danas možemo naići na terakotu, fajansu, majoliku, kamenin, porculan.

Porculan

Najplemenitija keramika je porculan. Njoj zaista pripada posebno mjesto među keramikom, a za porculan kao formu najzaslužniji su Kinezi koji su još u šestom vijeku proizvodili predmete od izuzetnog kvaliteta.

Evropa je sa proizvodnjom porculana započela tek u 17. vijeku, a ovi predmeti dobijaju se pečenjem smjese kaolina, gline i kvarca. Na kraju se pocaklivanjem dolazi do potpunog sjaja. Veoma često se porculan koristi za izrađivanje ukrasnih predmeta, ali je sve češći i kao materijal u medicini, a naročito u stomatologiji.

Dinastija Ming

Riječ je o dinastiji čiji je porculan i te kako poznat širom svijeta. U pitanju je dinastija odnosno Veliko Carstvo Ming koje je Kinom vladalo od 1368. do 1644. godine. Dinastija je i te kako doprinijela razvoju Kine, a u to vrijeme uvedene su nove žitarice, razvijala se industrija, a povećala se i trgovina.

Nažalost, Dinastija Ming je propala zbog korupcije, spoljnjih napada, ali i loših žetvi. Ipak, svjedočanstvo ovog vremena danas se prodaje po izuzetno visokim cijenama, a imati vazu iz doba Minga smatra se prestižom.

Nije to bila jedina dinastija koja je ulagala u razvoj umjetnosti i obradu porculana. Poneke dinastije koje su vladale Kinom smatrale su da je imati ovu proizvodnju znak moći, a širom Evrope i Amerike vaze iz tog perioda prodaju se na aukcijama.

Na jednoj aukciji u Hong Kongu jedna vaza iz perioda dinastije Ming bila je procijenjena na nevjerovatnih 21,6 miliona dolara. U pitanju je samo jedna od četiri vaze koje su sačuvane. To je razlog i za takvu cijenu.

Da li biste tako nešto ikada sebi priuštili, ili makar mogli da zamislite da to posjedujete?

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.