Jednostavan način da vas djeca poslušaju iz prve

Jednostavan način da vas djeca poslušaju iz prve

Savjeti koji će vam pomoći da vas dijete čuje već nakon što mu prvi put nešto kažete...

Televizor ili svoje prijatelje čuju bez problema, ali kada im vi nešto govorite kao da pričate zidu? To je ono što zovemo selektivnim slušanjem i srećom, problem je koji relativno jednostavno možete riješiti.

Psiholog Mišel Borba nudi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vas dijete čuje već nakon što mu prvi put nešto kažete.

Prije svega, morate se pobrinuti da djetetu date dobar primjer i da sami budete dobri slušaoci i reagujete kada vam djeca nešto govore. Potom, obraćajte se djeci s poštovanjem.

Kada to usvojite, slijedite sljedeći model:

Prvo djeci privucite pažnju, a tek potom pričajte. Nekoj će djeci trebati upozorenje, posebno dječacima, kojima je puno teže preusmjeriti pažnju sa svoje igre na vas.

Još jedan vrlo praktičan savjet je da stišate glas, a ne da ga povisujete! Djeca nisu naviknuta da pričate smireno i nježno, stoga je vjerovatnije da će prije reagovati, tvrdi Borba.

Jednom kada pridobijete djetetovu pažnju, recite mu da vas gleda u oči. Neka vaša uputstva budu jasna i kratka - ponekad je dovoljna samo jedna riječ. 'Pričajte manje, ne više', savjetuje.

Na kraju, zamolite dijete da vam ponovi šta se rekli, kako biste znali da je shvatilo šta tražite od njega.

Još jedna važna stvar - kada učini ono što ste tražili, nagradite ga zagrljajem i riječima ohrabrenja. Tako ćete djeci pomoći da postanu srećna, zdrava i brižna!

Izvor: net.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.