Trudna sam, ali šta sad?

prvih 9 nedjelja trudnoće

Prije svega, čestitamo! Test je pozitivan! Vi ste vjerovatno preplavljeni različitim emocijama, od euforije i velikog uzbuđenja do straha od svih novih stvari koje vas čekaju. Predlažemo vam da prvo sjednete i duboko udahnete, dajte sebi malo vremena da odlučite kome ćete prvo saopštiti i na koji način,  a zatim prođite kroz listu obaveza koje vas čekaju narednih mjeseci kako biste se na vrijeme organizovali. Dobrodošli među NajboljeMame!

Trudna sam, ali šta sad?

Peta nedjelja

 • Ukoliko je test pozitivan, zakažite pregled kod ginekologa. U zavisnosti od prakse vašeg ljekara, može da vam zakaže pregled odmah ili u narednih 6 do 8 nedelja, ali ne brinite, pregled u prvih nekoliko nedelja nije medicinski neophodan.
 • Dok čekate prvi pregled kod ginekologa, razmislite o tome na koji način želite da organizujete svoju zdravstvenu zaštitu tokom trudnoće i za sam porođaj. Možete da se raspitate o angažovanju babice ili da se prebacite kod ljekara u bolnicu u kojoj planirate da se porodite. Ovako rano ništa ne mora da se odluči definitivno, ali dobro je da „zakotrljate loptu“.
 • Raspitajte se šta je uključeno u vaše zdravstveno osiguranje. Ako imate standardno obavezno zdravstveno osiguranje postoje pregledi i analize koje ćete morati da platite dodatno. Porazgovarajte sa vašim ginekologom. Ako imate polisu dopunskog zdravstvenog osiguranja koju poslodavci ugovaraju, ona obično ima uključeno pokriće zdravstvenih troškova vezanih za održavanje trudnoće i porođaj. Raspitajte se šta spada, a šta ne spada u troškove koje pokriva osiguranje ili koji procenat troškova osiguravajuća kuća snosi.
 • Odvojite jednu svesku koju možete da koristite kao dnevnik ili knjigu uspomena vezanih za period trudnoće.
 • Pijte dosta vode. Kupite flašicu za vodu kao onu koju koriste sportisti i uvek je nosite sa sobom, na svakih sat vremena popijte po malo vode, onoliko koliko vam prija.

Šesta nedjelja

 • Provjerite sastojke proizvoda za njegu kako biste se uvjerili da su bezbjedni po zdravlje. Ako niste sigurni za neki sastojak, potražite ga na internetu.
 • Ako vas uhvati takav umor da ne možete da držite oči otvorene, popustite svom organizmu, odite ranije u krevet, odremajte popodne nakon posla, ne nosite posao sa sobom kući i jedite manje, ali češće obroke kako biste podigli nivo energije. 
 • Napravite spisak pitanja koja želite da postavite prilikom prve posjete ginekologu tokom trudnoće, pa možda nije loša ideja da držite olovku i papir na noćnom stočiću da zapišete ona pitanja koja vas probude usred noći.
 • Zakažite zubara, ako to već niste uradili prije trudnoće. Vjerovatno nećete moći da obavite neke veće intervencije, ali jedno dobro čišćenje naslaga može da spriječi poludjele hormone da izazovu upalu, krvarenje desni ili druge probleme sa zubima. Istraživanja su pokazala da neki problemi sa zubima mogu da dovedu i do komplikacija u trudnoći.

Sedma nedjelja

 • Imate osjećaj da ste se sprijateljili sa toaletom? Jutarnja mučnina je jedan od najozloglašenijih, ali i unaprijed dobro poznat i očekivani element trudnoće. Potražite savjet svog ljekara kako da ublažite mučninu i nagon za povraćanjem.
 • Spremite se za moguću gorušicu u trudnoći i kupite neki preparat protiv nje kad sledeći put budete išli do apoteke.
 • Vjerovatno ste umorni od same pomisli na fitnes, ali ne brinite, postoje veoma važne vježbe koje možete da radite ne ustajući sa kauča – poznate Kegelove vježbe – koje će vam pomoći da ojačate mišiće karličnog dna, što može da bude od ogromne pomoći kod porođaja i sprječavanja inkontinencije bešike. Nikada nije suviše rano da počnete sa njima!
 • Ako imate mačku, moraćete da prepustite partneru dužnosti oko čišćenja kutije sa pijeskom  kako biste izbjegli mogućnost da se zarazite toksoplazmozom, parazitskim oboljenjem koje se povezuje sa mačkama, a koje može da bude opasno po fetus. Ako morate da promijenite pijesak maci, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu i dobro operite ruke nakon toga. 

Osma nedjelja

 • Ako osjećate da su vam grudi otečene i bolne, kupite poseban grudnjak za trudnice.
 • Posavjetujte se svojim ljekarom o testovima koje bi trebalo da uradite tokom trudnoće.
 • Počnite da se bavite istraživanjem vezanim za dječija imena, možete da nabavite neku od knjiga posvećenih ovoj temi, da je istražite na internetu ili prosto obratite pažnju na imena u omiljenim filmovima i literaturi. Zajedno sa partnerom sastavite spisak imena koja vam se dopadaju, pa ćete imati sasvim dovoljno vremena da odabirate ono pravo.

Deveta nedjelja

 • Počnite da obasipate njegom svoj stomak, kukove i butine. Postoje kreme za sprečavanje strija, ali i klasični hidratantni losioni, kao oni sa bademom ili kokosovim puterom, koji mogu da spriječe da koža postane suviše suva i osjetljiva, što je preduslov za stvaranje strija. 
 • Potrudite se da svakog dana umjereno vježbate kako biste podstakli cirkulaciju, spriječili zastoj rada crijeva i sačuvali opšte zdravlje. Pored toga, pokazalo se da su vježbe tokom trudnoće veoma korisne za razvoj fetusa.
 • Umjesto da svaki put posegnete za pilulama za sprječavanje nadimanja i problema sa probavom (za koje je svakako potrebno odobrenje ljekara), probajte da popijete šolju čaja od kamilice ili čašu tople vode sa nekoliko kapi limuna.
 • Ako osjećate da ste spremni za to, počnite da obilazite prodavnice sa odjećom za trudnice i pronađite modele koji su lijepo ukrojeni, prijatni i laskaju figuri. Iznenadićete se, ali nije sva ova odjeća ružna,  a ako vam se baš još uvijek ništa ne dopada, odaberite nešto od odjeće koju ste nosili i prije trudnoće i adaptirajte je kod krojačice da bude nosiva i prijatna i sada.

 

Izvor: NajboljaMamaNaSvetu

 

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.