Kako prepoznati i izliječiti kandidu u crijevima

Ključnu ulogu za naše zdravlje igra gastrointestinalni trakt, jer on reguliše varenje hrane i apsorbuje hranljive materije. Koliko je probavni sistem važan govori i činjenica da se crijeva smatraju centrom imunog sistema, jer se u njima nalazi čak 80% svih imunih ćelija.  Upravo, poremećena mikrobiota crijeva (u kojoj se nalazi najveći broj bakterija, virusa i gljivica važnih za normalno funkcionisanje crijeva) može izazvati brojne zdravstvene probleme kao što su nadimanje, dijareja, mučnina, ali i prekomjerni umor. Sve ovo može uticati na našu svakodnevicu, te dovesti do ozbiljnog narušavanja imunog sistema.

Kako prepoznati i izliječiti kandidu u crijevima

Kandida najčešće ometa normalno funkcionisanje crijeva, a probleme sa ovom gljivicom ima sve više ljudi. Kandida u crijevima može biti veoma uporna, ali je se vrlo brzo možete riješiti uz prirodno ulje jedne divlje biljke.

Šta je kandida i kako nastaje

Kandida (lat. Candida) je gljivica koja se prirodno nalazi u našem organizmu, posebno u crijevima, jer joj odgovaraju tople i vlažne površine. Takođe, kandida kao dio normalne flore, može se naći i na koži, u usnoj duplji, želucu, kao i u organima za reprodukciju. Manje količine kandide u organizmu su normalne i potpuno bezopasne. Ipak, određeni faktori mogu uticati da dođe do kandidijaze, odnosno do prekomjernog umnožavanja ove gljivice, čime se remeti normalan rad crijevne flore.

 

Kandidijaza može uzrokovati brojne zdravstvene probleme kao što su osip i svrab na koži, dijareju, mučninu, iritabilna crijeva. U rijetkim slučajevima ovo stanje može dovesti do opšteg pada imunog sistema, čime se omogućava dalje prenošenje infekcije i prodor u dublja tkiva i krvotok, što može doveti do ozbiljnih bolesti.

 

Do kandidijaze može doći uslijed prekomjerne upotrebe antibiotika i kortikosteroida, jer ovi ljekovi ubiju normalne bakterije, koje sprečavaju rast gljivica u crijevima. Takođe, čest uzrok može biti i pad imunog sistema uslijed neke druge bolesti (dijabetes, rak, hiv), nepravilna i nedovoljno izbalansirana ishrana, prekomjeran unos jednostavnih ugljenih hidrata (šećer). Kod male djece može doći do kandidijaze ukoliko se pelene ne mijenjaju redovno, kao i ukoliko je higijena loša.

 

Kandida se može prenijeti i putem poljupca, dojenjem ili polnim putem. Ipak, sam prenos kandide ne znači da će doći do kandidijaze, a tu veliku ulogu igra imunitet. Ukoliko je imunitet jak, a opšte stanje organizma dobro, sigurni ste! Ukoliko redovno koristite ulje divljeg organa ojačaćete vaš imuni sistem i pospiješiti prirodan balans crijeva.

Simptomi kandide u crijevima

 

Neki od najčešćih indikatora da je u pitanju povišen rast kandide u crijevima su nadutost, dijareja, bol u donjem dijelu stomaka, česti grčevi, opstipacija (zatvor), promjene u stolici (sluz, boja, konzistencija), kao i opštu nelagodu u stomaku. Ovi problemi svakako mogu uticati na kvalitet života. Ipak, ne treba klonuti duhom, jer za povišen broj kandide u crijevima postoji jednostavno, a prirodno rješenje - ulje divljeg origana, koje će u potpunosti oporaviti vašu crijevnu floru.

Dijagnoza i lečenje kandide u crijevima

Dijagnostifikovanje kandide u crijevima nekada može biti izazovno, a test koji se najčešće primjenjuje jeste analiza stolice. Stolicu je potrebno nositi minimum tri puta zaredom na analizu, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo u kom broju je kandida u crijevima prisutna. Što je veći broj u kom je ova gljivica prisutna, to je liječenje zahtjevnije.

 

Kada se dijagnoza uspostavi, otpočinje se sa liječenjem. Kod ove gljivice vam neće pomoći antibiotici, čak naprotiv, povećaće prisutnost kandide u crijevima. Umjesto toga, u borbi sa stomačnom kandidom preporučuje se zdrava, dijetalna i izbalansirna ishrana, te smanjen unos ugljenih hidrata, posebno šećera, puno tečnosti, kao i redovna upotreba probitika i ulja divljeg origana.

 

Ulje divljeg origana ima antimikrobna svojstva koja će pomoći u eliminaciji kandide i obnavljanju crijevne flore. Mnogobrojna klinička istraživanja su pokazala da ulje divljeg origana efikasno suzbija kandidu, smanjuje simptome, te pospješuje normalan rad probavnog trakta i jača opšte stanje organizma. Njegova anti- gljivična svojstva pomažu u suzbijanju rasta kandide u crijevima i sprečavaju njeno dalje širenje. Ovaj potpuno prirodni antiseptik dokazano eliminiše kandidu, ali i Ešerihiju koli, Streptokoke, Stafilokoke, Enterokoke i mnoge druge (nepoželjne) bakterije i gljivice. Takođe, ovo ulje će poboljšati varenje, smanjiti nadutost i gasove, te će smanjiti simptome iritabilnih crijeva. Osim što djelotvorno djeluje na crijeva, koja su nosilac imunog sistema, služi i kao protivupalno sredstvo kod akutnih i hroničnih zapaljenja pluća, te će poslužiti i kao čistač pluća. Snažniji je antioksidans čak i od zelenog čaja, bijelog luka i lumuna, te je svojevrsni prirodni antibiotik za rješavnje mnogobrojnih zdravstvenih problema, a posebno kandide u crevima.

Kandida u crijevima može biti izuzetno neugodna i uporna, ali uz pravilan pristup liječenju ova gljivica može biti potpuno suzbijena. Svakako, konsultacije sa stručnjakom su neophodne, ali je sasvim sigurno da ulje divljeg organa može odigrati ključnu ulogu u obnavljanju crijevne flore.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.