Valerijana - Zdravo srce i miran san

Valerijana - Zdravo srce i miran san

Svjedoci strašnog bombardovanja Beograda u II Svjetskom Ratu pričali su da je cijeli grad u to vreme mirisao na valerijanu. Tinktura ove biljke vjekovima se upotrebljava kao dobar i efikasan lijek za smirenje, protiv napetosti, stresa i nesanice. Ova biljka uspješno je prošla test vremena. Savremena nauka dokazala je njenu efikasnost i što je veoma važno, bezbjednost korišćenja ove biljke u borbi protiv stresa – bolesti vremena u kom živimo.

Valerijana se u našem narodu zove i macina trava. Mačke neobično vole njen miris
i u stanju su da satima sjede pored fioka u kojima se čuva rizom valerijane. Veoma interesantna istraživanja pokazala su da muškarci i psi ne vole njen miris, dok ga žene (baš kao mačke) vole. Taj neobični miris valerijane potiče od etarskog ulja koje sadrži monoterpene (uglavnom borneol) i seskviterpene. Pored etarskog ulja valerijana sadrži i iridoidna jedinjenja (valopterijate). Ispitivanjem ovih aktivnih supstanci došlo se do zaključka da kada su uzeta pojedinačno imaju deleko manji efekat nego kada se uzmu u kombinaciji u kojoj se nalaze u biljci. Dakle, uvijek je bolje upotrijebiti čaj ili tinkturu valerijane. Čaj i tinktura se prave od rizoma i korijenja valerijane koje je najbolje koristiti svježe ili veoma pažljivo osušene na promajnom mjestu. Korijen valerijane gubi efikasnost ako je izložen temperaturi višoj od 40 stepeni ili velikoj vlažnosti.
Tinktura valerijane pomaže kod poremećaja sna, mada treba reći da je potrebno određeno vrijeme da se njen efekat primijeti (poboljšanje nastaje obično nakon nedjelju dana). Tinktura valerijane dobar je lijek i protiv nervoze, napetosti i anksioznosti kada se kombinuje sa matičnjakom i kantarionom. Ako se odlučite da napravite čaj za miran san od valerijane, dobro je da je pomiješate sa šišaricama hmelja i mirođijom. Valerijana ne izaziva naviku ni kada se upotrebljava duže vrijeme. Neželjene pojave su veoma rijetke pa valerijana spada u red bezbjednih biljaka. Ipak, ne preporučuje se djeci mlađoj od 5 godina, trudnicama i dojiljama.
Pored blagotvornog djelovanja na nervni sistem valerijana odlično odgovara i osobama sa srčanim smetnjama, posebno onima koji pate od angine pektoris. Za sve koji imaju taj problem preporučuje se mješavina valerijane, angelike, morača i gloga. Odoljen su kao lek za srce koristili još Rimljani. Ova biljka može se pronaći u biljnim mješavinama za snižavanje krvnog pritiska, povećavanje protoka krvi do srca i poboljšavanje sposobnosti srca da pumpa krv.

Valerijana se upotrebljava i i kao biljni lijek za PMS, bolne i neredovne menstruacije, posebno ako je stres bio jedan od razloga za izostanak ciklusa. Valerijana se upotrebljava i kod poremećaja u ishrani psihofizičkog porijekla: anoreksije i bulimuije, naravno kao dodatna terapija.

Drugo ime za valerijanu u narodu je odoljen. Ovo ime otkriva magijske moći koje se pripisuju ovoj biljci koja raste na sjenovitim vlažnim mjestima. Mnoge majke i žene ušivale su svojim sinovima i muževima korijen odoljena u vojničke uniforme da bi na frontu odoljeli neprijatelju i bezbjedno se vratili kući. Takođe vjeruje se da onaj ko nosi sa sobom korijen odoljena odolijeva urokljivim pogledima i zlim mislima. Da li vas ovaj koren može zaštiti od neprijatnih i zlonamjernih ljudi ne znam, ali sam siguran da donosi miran san.

Tinktura valerijane

50g suvog rizoma valerijane (Valeriana officinalis) stavite u čistu suvu teglu i prelijte sa 300ml 70% alkohola ili jake rakije. Zatvorite teglu i dobro promućkajte. Čuvajte na tamnom i prohladnom mjestu dve nedjelje uz češće mućkanje. Nakon tog perioda pažljivo odlijte tečnost iz tegle, ostavite da se slegne pa procijedite kroz čistu gazu. Čuvajte u dobro zatvorenoj flašici od tamnog stakla. Kod nervoze pijte po dvadeset kapi 3 puta na dan pola sata prije jela. Za miran san pola sata prije spavanja popijte 30 kapi tinkture sa malo vode. Nemojte jesti barem dva sata prije spavanja (najbolje da večera bude lagan obrok bogat ugljenim hidratima).

Čajna mješavina za regulisanje srčanog ritma i protiv angine pektoris

 • Valerijana (Valeriana officinalis) 100g
 • Angelika (Angelica officnalis) 100g
 • Morač (Foeniculum vulgare) 50g
 • Hajdučica (Achilea millefolium) 50g
 • Matičnjak (Melissa officinalis) 50g
 • Glog (Crataegus oxyachanta) 50g

Sve biljke pomiješati pa tri supene kašike smješe preliti sa 600ml ključale vode.Promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 1 sat. Procijediti i podijeliti u tri doze. Piti pola sata prije jela nezaslađeno.

Čajna mješavina za anoreksiju

 • Valerijana (Valerina officinalis) 100g
 • Hmelj (Humulus lupulus) 100g
 • Matičnjak (Melissa officnalis) 100g
 • Vranilovka (Origanum vulgare) 50g
 • List oraha (Juglans regia) 50g

Sve biljke pomiješati pa tri supene kašike smješe preliti sa 600ml ključale vode. Promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 1 sat. Procijediti i podijeliti u tri doze. Piti pola sata prije jela nezaslađeno.

Momčilo Antonijević

Izvor: Snaga Biljaa

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.