Koji su preduslovi za začeće i trudnoću?

Do trudnoće nije uvijek lako doći i pored najveće želje. Ponekad su potrebni mjeseci, pa i duže da bi se uspješno ostvarila trudnoća. Puno je faktora od kojih zavisi koliko ćete brzo zatrudnjeti. Na prvom mjestu tu je reproduktivno i opšte zdravlje, ali i drugi faktori poput životnih navika, godina i brojni drugi.

Na sreću, na većinu ovih stvari možemo uticati, a kada je riječ o zdravstvenim izazovima, takođe za većinu njih savremena medicina ima rješenje. U slučaju da do trudnoće ne dolazi dugo vremena, ili ako postoji dokazana neplodnost kod jednog ili oba partnera, danas su na raspolaganju brojne medikamentne terapije, ali i metode asistirane reprodukcije poput VTO (vantjelesne oplodnje).

U nastavku saznajte kako da učinite zdravlje optimalnim za ostvarivanje trudnoće prirodnim putem.

Koji su preduslovi za začeće i trudnoću?

Koji to faktori treba da budu ispunjeni da bi došlo do prirodnog začeća?

Da biste ostvarili začeće i trudnoću, postoje određeni preduslovi koje treba uzeti u obzir:

1.    Prohodni i zdravi jajovodi

Jajovodi su kanali koji omogućavaju putovanje jajne ćelije iz jajnika do materice. Da biste ostali u drugom stanju, jajovodi moraju biti otvoreni i zdravi kako bi jajna ćelija mogla proći kroz njih. Blokada ili oštećenje jajovoda može otežati začeće ili uzrokovati izazove u trudnoći.

2.    Održavanje zdravih jajnika

Jajnici su odgovorni za proizvodnju i otpuštanje jajnih ćelija (u procesu ovulacije). Da biste ostvarili začeće, potrebno je da jajnici normalno funkcionišu i otpuštaju zdrave jajne ćelije.

3.    Zdravi spermatozoidi

Kvalitet i pokretljivost spermatozoida takođe su važni za začeće. Spermatozoidi moraju biti sposobni da se kreću prema jajnoj ćeliji i da je oplode. Problemi s brojem, oblikom ili pokretljivošću spermatozoida mogu uticati na mogućnost začeća.

4.    Pravilna hormonska ravnoteža

Hormoni igraju ključnu ulogu u procesu začeća i održavanju trudnoće. Održavanje pravilne ravnoteže hormona, poput estrogena i progesterona, važno je za normalnu ovulaciju i pripremu materice za prihvat oplođene jajne ćelije.

5.    Zdrava materica

Materica mora biti sposobna da prihvati oplođenu jajnu ćeliju i da pruži povoljno okruženje za implantaciju. Bilo kakvi strukturni problemi materice ili oboljenja, poput endometrioze ili fibroida, mogu uticati na uspjeh začeća ili izazvati komplikacije u trudnoći.

6.    Opšte zdravlje

Opšte zdravlje ima značajan uticaj na plodnost i trudnoću. Važno je održavati zdravu težinu, hraniti se uravnoteženo, redovno vježbati, izbjegavati pušenje, zloupotrebu alkohola i kontrolisati stres. Ovi faktori mogu imati pozitivan uticaj na plodnost i pripremiti tijelo za trudnoću.

Važno je napomenuti da svaka osoba i situacija mogu imati jedinstvene faktore koji utiču na plodnost i trudnoću.

Koliko će trebati vremena da zatrudnim ako smo oboje zdravi?

Vrijeme koje je potrebno da zatrudnite može varirati između pojedinaca i parova. Čak i ako ste zdravi i nemate poznate probleme sa plodnošću, ne postoji tačno vrijeme koje se može garantovati za začeće.

U prosjeku, parovi koji su redovno seksualno aktivni i nemaju poznate probleme sa plodnošću, imaju otprilike 25% do 30% šanse za začeće tokom svakog menstrualnog ciklusa. Međutim, ove stope se mogu razlikovati u zavisnosti od različitih faktora kao što su starost, zdravstveno stanje, kvalitet spermatozoida, redovnost ovulacije i drugi faktori.

Neki parovi mogu zatrudniti već tokom prvog mjeseca pokušaja, dok kod drugih to može trajati čak i do godinu dana ili više.

Kada da se posavjetujete sa doktorom?

Ako ste mlađi od 35 godina, preporučuje se da pokušavate da zatrudnite najmanje godinu dana prije nego što se obratite ljekaru zbog problema sa plodnošću. Međutim, ako imate 35 godina ili više, preporučuje se da se konsultujete sa ljekarom nakon šest mjeseci bezuspješnih pokušaja.

Važno je biti strpljiv i ne gubiti nadu ukoliko se ne zatrudni odmah. Redovni seksualni odnosi tokom plodnog perioda, praćenje menstrualnog ciklusa i zdrav način života mogu povećati šanse za začeće.

Ako imate bilo kakve brige ili sumnje, uvijek je najbolje da se konsultujete sa ljekarom ili stručnjakom za reprodukciju za dodatne savjete i podršku.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.