Na koje sve načine uređenje enterijera utiče na naše zdravlje

Naš dom je prostor u kome treba da se osjećamo najsigurnije, a to podrazumijeva da nam bude prijatan za boravak, skrojen po našoj mjeri i uređen tako da neometano funkcionišemo u njemu. Enterijer je izuzetno važna stavka uređenja doma, a njegove funkcije su mnogobrojne.

Na koje sve načine uređenje enterijera utiče na naše zdravlje

Estetika je obično primarna stvar na koju se misli prilikom odabira rješenja za enterijer, a odmah nakon nje ide i funkcionalnost. Međutim, sve češće se postavlja pitanje na koje načine enterijer našeg doma može uticati na naše zdravlje?

Neke odgovore na ovo pitanje možete pročitati u tekstu koji slijedi.

Prirodni materijali u enterijeru - nezaobilazna spona sa prirodom

Težnja za izradom predmeta od prirodnih materijala postala je izuzetno popularna u svijetu, zbog svojih mnogobrojnih benefita. Kao takva dospjela je i u svijet dizajna enterijera pa tako nastaje healthy interiors trend, odnosno trend zdravih enterijera u čijoj izradi preovladavaju potpuno prirodni materijali.

Kako to zapravo izgleda?

Zdrave enterijere čine komadi namještaja na kojima preovladava korišćenje prirodnih materijala, poput različitih vrsta drveta, kao i biorazgradivih elemenata. 

Ovakvi prostori projektovani su tako da svaki kutak  bude u skladu sa prirodnim načelima, prostorijama preovladavaju biljke, a u izradi različitih predmeta i komada namještaja koriste se bezbjedni prirodni materijali, koji ne štete našem zdravlju.

Upotreba indutrijskih materijala se svodi na minimum, s obzirom na to da različiti materijali mogu biti štetni po dugoročno zdravlje čovjeka. Prirodno okruženje, makar i u zatvorenom prostoru daleko je zdravija opcija.

Prostor oplemenjen biljkama - kućna oaza kiseonika

Da su nam biljke najveći prijatelji kada je u pitanju zdravlje naših pluća nije nepoznanica, međutim, obično im ne posvjećujemo dovoljno pažnje i ne oplemenjujemo naš dom njima, odnosno gajimo ih iz estetskih razloga.

Ovu naviku bi trebalo promijeniti, jer biljke predstavljaju mnogo više od detalja za naš enterijer. One oplemenjuju prostor, pročišćavaju vazduh i daju mu svježinu. Ukoliko u vašem domu ima vještačkih biljaka, jer smatrate da o pravim ne biste mogli da vodite računa, pravi je trenutak da to promijenite i krenete da gajite prave biljke. Brzo ćete steći naviku da održavate biljke.

Pažljivo birajte kućne biljke za vaš dom, a konsultacija sa nekim stručnijim od vas je uvijek dobrodošla. Tako možete napraviti ličnu mini prašumu u svom domu ili na terasi, i kreirati enterijer koji odiše svježinom. Briga o biljkama uticaće i na vaše dobro raspoloženje.

Gajite aromatično i začinsko bilje u saksijama

Umjesto što kupujete začine koje koristite prilikom svakodnevnog kuvanja, možete se postarati za to da neke začine, ali i ljekovito bilje uvijek imate u domu, i to tako što ćete ih uzgajati. Primjera radi, možete posaditi bosiljak, origano, ruzmarin, majčinu dušicu ili nanu.

Uzgoj začinskog bilja može biti uspješan u saksijama, neke biljke su tolerantnije na sušu i odsustvo dovoljne količine sunčeve svjetlosti, dok će vam za neke biti potrebno posebno đubrivo. Ono što je važno jeste rezultat, a to su potpuno vaše začinske biljke, koje će osim jela koje pripremate, oplemeniti i vaš dom predivnim mirisom.

Adekvatan izvor prirodne svjetlosti - u službi mentalnog zdravlja

Tamni i nedovoljno osvjetljeni prostori imaju izuzetno loš uticaj na naše raspoloženje. Boravak u ovakvim prostorijama učiniće nas razdražljivim, namrgođenim i neraspoloženim. Ako je naš dom jedna od takvih prostorija, onda treba govoriti o dugoročnom utisku koji će nedovoljna osvjetljenost imati na našu psihu.

Dakle, mračne prostorijepospješuju depresiju i anksioznost, dok svijetle i vedre prostorije rade upravo suprotno - vrše izuzetno pozitivan uticaj na našu psihu. Ono što je izuzetno važno jeste da u domu imate prirodan izvor svjetlosti. Dakle veće prozore koji će biti izvor prirodnog dnevnog svjetla.

Ukoliko veličinu prozora ne možete da regulišete, ono što možete je da uz pomoć enterijera obezbijedite svjetliji prostor. To možete postići tako što ćete izbjeći teške i tamne zavjese od debljih materijala, i prije birati svjetlije i prozirnije.

Zatim, okrečite zidove u svijetle i nježne nijanse, a prostor možete učiniti dodatno svježijim tako što ćete kao prekrivače za garnituru koristiti one izrađene od pamuka u svjetlijim nijansama. Predmeti koji dobro reflektuju svjetlo takođe mogu biti praktično rješenje.

Kada je u pitanju vještačka rasvjeta najbolje bi bilo da postavite LED sijalice, čija svjetlost ima izuzetno prirodan ton, prijatan na oko, a osim toga su znatno štedljivije i isplativije od običnih.

U svijetlom prostoru koji odiše svježinom i vedrinom i sami ćete upiti ovu energiju kao sunđer. Mentalno zdravlje je izuzetno važno, a kreiranje kutka u kome ćemo se osjećati sigurno i rasterećeno jeste veliki korak ka njegovom njegovanju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.