Onaj pravi

Piše : Dora Nikolić, Dulcinea

Pravi. Onaj pravi. Kako ga objasniti bez objašnjenja, da pustim ljubav da govori za sebe. Lagano, tečno, da se sliva niz papir kao mastilo u omiljenom mi penkalu. Kako opisati nešto što samo moji šumovi srca poznaju, koji podivljaju i tutnje na svaku njegovu blizinu, dodir, pogled, toplinu. Kako, a da ne pokvarim svako značenje imena kog nosi, jer tih šest slova smještaju u sebi mojih šest svjetskih čuda. 

Onaj pravi

Znam, znam, ludost zar ne? Zato se i plašim opisivati kako je to kada nekoga zovete pravim. Možda se zanesem, možda se ne shvati. Ali, jedno znam, pravi je onaj kraj koga je mjesto pravo. Tu ste, i tu jedino želite biti. Nebitno koliko je teško ili lako, a uglavnom bude teško, nekako se uvijek namjesti da se za najljepše stvari u životu treba boriti, prelaziti prepreku po prepreku, strpljivo graditi stepenik po stepenik, čekati dan kada ćete odmoriti, previše je umora paralo konce vašeg tijela, treba vam mir. Sigurnost.

I onda padne noć. Legnete i ušuškate se kraj njega. Utihnulo je sve oko vas. Gledate jedno drugo. Srećni ste, iako ne znate šta nosi sljedeće jutro. Srećni, jer imate ruku koja vas podiže, brani, štiti. Od svega, od svih. I odjednom shvatate da ste najsrećnija žena na planeti. Kraj onog zbog koga cijeli svijet gledate zaljubljenim očima. Bolja ste osoba, jača, pravednija. Svaki haos počinje da radja svoj smisao. Pronalazite sebe. Baš zato što ste pronašli njega. A duše kao da vam se poznaju hiljadu godina, samo su se tražile, lutale u bezgraničnom prostoru, sudarale se, gubile, dok nisu našle svoj počinak i razlile se svuda po vašim tijelima. Razumijete se. Sebi ste najvjernija publika na sceni koju sami stvarate. Vi živite kroz scenario koji ste sami napisali. Koji samo vi razumijete. Sceni na čije spuštanje zavjese samo vi imate pravo.

Nije to zaljubljenost. To je više i od same ljubavi. Ne traži razloge, ne poznaje opravdanja. Ne ograničavate, ne prisvajate. Onda kada stanete govoriti kako je nešto vaše, tada ga skrnavite, udaljavate. Pustite. Najglasnije su riječi ljubavi iz tišine procvjetale, one ne trebaju dokazivanja. 

Pravi. Onaj pravi. Jednostavno osjetite kad ga upoznate. Nešto u vama zatreperi, uznemiri se, onako lijepo prostruji, pa ostane. Brinete o toj osobi na jedan drugačiji način. Grlite je drugačije. Prepuštate se drugačije, uz odsustvo straha. Udišete moć trenutka. Sve miruje, a vi se krećete. Šetate po oblacima. Poklanjate bukete od zvijezda. Gasite ulične svjetiljke. Budite, u san utonule, natpise na zidovima zgrada. Za vas je nemoguće samo da se sjutra ne probudite kraj njega. Jer onda znate da ne bi živjeli. Jer onda znate da vaš svijet neko drugi miluje vrhovima prstiju po pospanom licu.

Jer onda znam...

Ne, ne želim o tome. Ja njega i večeras gledam. Ja njega vječno sobom pokrivam. I pravim zovem. 

A pravih razloga za to u beskraj bacam. Jednostavno osjetite. Jednostavno znate.

Neko je poslije svih njih opet prvi. 

Dora Nikolić, Dulcinea
Dora Nikolić, Dulcinea

Ostale tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/dora-nikolic-dulcinea

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.