Korisni savjeti za uređenje potkrovlja

Uređivanje potkrovlja je odličan način da osigurate sebi dodatan životni prostor i maksimalno iskoristite svaki kutak svoga doma. Međutim, ovaj kućni projekat nije bez izazova. Za maksimalno iskorišćen prostor moraćete se malo potruditi i naći adekvatna rješenja za strmo spuštene plafone, pomalo nezgodan raspored i slabu osvijetljenost.

Korisni savjeti za uređenje potkrovlja

Pripremili smo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da uredite potkrovlje bez mnogo poteškoća.

Procijenite svoj prostor

Prije nego što počnete sa uređenjem, dekoracijom i osmišljavanjem dizajna za svoje potkrovlje, dobro izmjerite svaki kutak. Ovo se odnosi na svaku šupljinu i prolaz, nemojte ništa izostaviti – u malom prostoru svaki centimetar znači. Ne biste mogli vjerovati na koliko raznovrsnih načina možete iskoristiti niske zidove i uske prolaze.

Pošto završite mjerenje, uporedite dobijene mjere sa namještajem u prostorijama u vašem glavnom životnom prostoru. Ovo će vam pomoći da se snađete kada budete birali namještaj za potkrovlje. Da li ima mjesta za francuski ležaj ili bi on zauzeo čitav prostor? Koliko visoku policu možete postaviti ispod prozora?

Izaberite kvalitetne podove

Ukoliko dosad niste koristili tavanski prostor, pred vama je važan zadatak – odabir kvalitetnih podova. U skladu sa stilom uređenja potkrovlja izaberite i podne obloge. Izbor na domaćem tržištu je i više nego velik: od klasičnih drvenih podova i parketa, preko sve popularnijeg laminata do različitih modela keramičkih pločica. 

Trenutno vjerovatno najisplativija opcija jeste ugradnja laminata. Ova vrsta podova se izuzetno lako održava, a zahvaljujući zaštitnom površinskom sloju nećete imati problema za ogrebotinama i flekama koje su tipične za podove od drveta. Jedna od karakteristika laminata je njegova rezistentnost na vodu, i to do 72h. Proizvodi se u različitim dezenima, reljefima i bojama, te tako možete izabrati onaj koji imitira rustične retro podove ili moderni parket, u skladu sa svojim afinitetima.

Kupovina laminata može značiti i duplu uštedu. Ne samo da se laminatne daske mogu pronaći po povoljnoj cijeni, već se i lako postavljaju, pa možda nećete morati da unajmljujete profesionalce da to urade za vas, pa ukoliko ih i unajmite cijena postavljanja laminata je znatno niža u odnosu na postavljanje drugih vrsta podova.

Obratite pažnju na stepenice

Iako je vaša misija uređenje potkrovlja, nemojte zaboraviti stepenice koje vode do njega. Stepenište treba da bude nagoveštaj stila enterijera vašeg tavana, ali i da se uklapa u dizajn osnovnog životnog prostora. Postoje beskrajne mogućnosti za ukrašavanje zida uz stepenište, kao i za iskorišćavanje prostora ispod njega. Napravite umjetničku galeriju ili pak postavite naljepnice-strelice kao retro putokaze do vašeg novog kutka na potkrovlju.

Uskladite gazišta sa podovima koje ste postavili. Oblaganje stepenika parketom i laminatom je dobar način da stepenište učinite otmenim kutkom vašeg doma. Pored estetskog aspekta, tu je svakako i praktična i funkcionalna strana postavljanja laminata ili parketa na gazišta stepenika. Lako ćete ih održavati čistim i urednim, a izgledaće prelijepo.

Koristite bijelu boju da „uvećate“ prostor

Možda biste u nekom drugom slučaju i u nekoj drugoj prostoriji izbjegli da obojite blistavo bijelom bojom plafone, zidove ili čak i podove, ali ovo je zapravo za potkrovlje odlično rješenje. Farbanje u bijelo je jednostavan način da “otvorite” prostor i učinite ga većim.

Nemojte da vas briga o održavanju čistoće pokoleba u realizaciji ove ideje.  Za razliku od dnevnog boravka i drugih soba na nižim spratovima kuće u kojima se više ljudi kreće preko dana, u potkrovlju to nije slučaj. To ujedno znači manje prljavštine i ne tako zahtjevan prostor za čišćenje kao što mislite.

Možete postaviti i namještaj u bijeloj boji, i bićete potpuno okruženi bjelinom. Ovim ostvarujete efekat minimalizma, čistoće i ono najzanimljivije – biće kao da se nalazite na velikom i nabujalom oblaku.  Ova slika je poprilično daleko od stereotipnog skučenog i mračnog potkrovlja, zar ne?

Iskoristite niske zidove do maksimuma

Ovdje dolazi do izražaja značaj onog savjeta o detaljnom mjerenju cijelog potkrovlja. Koliko god da su vaši zidovi u nekim djelovima potkrovlja niski, možete ih iskoristiti pametno. Jednostavne police u vidu daske ili kocke, niski stolovi ili kutije za odlaganje stvari – mogućnosti su brojne. Na ovim niskim policama možete držati knjige, gramofonske ploče ili pak postaviti kutije za posteljinu. Potražite u većim salonima namještaja ili pak napravite sami komade koji se uklapaju u vaš prostor i budžet.

Osvjetljenje

Veoma bitan element uređenja enterijera svakog prostora, a tavanskog naročito, jeste osvjetljenje. Izaberite veliki upečatljiv luster za centralnu rasvjetu. Na ovaj način ćete iskoristiti vertikalni prostor u visini tavanice. Za dopunsko osvjetljenje postavite stone ili zidne lampe.

Naravno, najveću prednost treba dati prirodnom osvjetljenju. Stoga je poželjno da iskoristite maksimum svojih krovnih prozora. Umjesto platnenih zavjesa, možete izabrati da prozore na nagnutom zidu ostavite gole, mada je zbog visokih temperature i jakih sunčevih zraka u ljetnjim mjesecima postavljanje zasjene sa mehanizmom pametnija odluka.

Niski namještaj kao odličan trik

Dobar trik za postizanje efekta većeg potkrovlja je korišćenje namještaja koji je niži od standardnog. Primjera radi, ako postavite niski stočić za kafu i okružite ga podnim jastucima za sjedenje, sasvim je sigurno da će vam iz te perspektive plafon izgledati više. Isto tako, niski francuski ležajevi i sofe bolje će funkcionisati na tavanu od kreveta u punoj visini ili od glomaznih kauča.

Još nekoliko savjeta

Pored već navedenih, pripremili smo vam još nekoliko originalnih savjeta kojim ćete svoje potkrovlje učiniti zanimljivim.

Oslikajte plafone

Ne treba posebno napominjati koliko su plafoni važni za unutrašnjost potkrovlja. Zbog čega ne biste još malo istakli to u prvi plan njihovim originalnim oslikavanjem? Ovaj projekat možete uraditi sami ili unajmiti profesionalca. U svakom slučaju, vodite računa o tome da ne preterate sa ukrasima i da se “freske” savršeno uklope u dizajn čitavog prostora.

Koristite police za knjige

Koristite police za knjige kako u niskim djelovima potkrovlja tako i u onim višim. Police sa knjigama mogu biti odličan način da pregradite prostorije a ne izgubite na osvjetljenju kao što bi se to dogodilo postavljanjem zida.

Ostavite krovnu konstrukciju vidljivom

Otvorene krovne konstrukcije, posebno drvene grede, mogu poslužiti kao najekskluzivnija unutrašnja dekoracija potkrovlja. Grede su najefikasnije kada su u tamnijim nijansama, a zidovi okrečeni u svjetliju boju.

Pustite mašti na volju

Potkrovlje nema monotoniju pravougaonih prostorija, tako da već složena konfiguracija prostora forsira stvaranje nestandardnog enterijera. Kosi zidovi, neobični spojevi, nekonvencionalni prozori, sve su ovo elementi koji potkrovlju daju posebnost.

Ove karakteristike u isto vrijeme intrigiraju i omogućavaju da improvizujemo i osmišljavamo neobične načine da uredimo taj kutak. Iskoristite taj “poziv” i uredite potkrovlje za uživanje po svojoj mjeri.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.