Sigurnosna vrata: o čemu voditi računa prilikom kupovine?

Ako razmišljate o renoviranju kako biste vizuelno osvježili vaš dom, ne zaboravite na svoja ulazna vrata. Neki od vas će sigurno pomisliti: „Vrata ko vrata! Nisu li sva manje-više ista?“ Dozvolite da vam u nastavku teksta pokažemo da griješite i pomognemo vam da napravite najbolji izbor za vas.

Sigurnosna vrata: o čemu voditi računa prilikom kupovine?

Vrata se, naravno, razlikuju, a pogrešna vrata mogu učiniti da vaš stambeni prostor izgleda neuravnoteženo i pomalo čudno. Ulazna vrata su jedna od prvih stvari sa kojima se posjetioci susreću, na osnovu kojih stiču prvi utisak o nama i koja imaju važnu ulogu u očuvanju sigurnosti doma.

Da bismo vam pomogli da se fokusirate na faktore koji će vas dovesti do savršenih vrata za vaš dom, izdvajamo vam stvari koje treba da imate na umu dok kupujete vrata ili upoređujete veliku ponudu na tržištu.

Koji stil vrata želite?

Stilovi ulaznih vrata variraju skoro koliko i arhitektonski stilovi kuća, tako da bez obzira na to da li tražite tradicionalnije dezene, vrata od punog drveta ili vrata sa više svjetla, naći ćete nešto po svom ukusu. Bez obzira na stil vrata za koji se odlučite, moraćete da uzmete u obzir dva glavna faktora (zbog čega se izbor spoljašnjih vrata i razlikuje od izbora unutrašnjih):

  • Bezbjednost
  • Energetska efikasnost

Bezbjednost je ključna stavka u odabiru spoljašnjih vrata. Vodite računa da budu opremljena sa dovoljnim brojem sigurnosnih funkcija, kao što su moderne brave, i da budu dovoljno stabilna da se ne mogu sa lakoćom obiti. Savjetujemo vas da pogledate garancije i ateste o stepenu zaštite koju pružaju, kao i da se raspitate o ovlašćenim servisima ako bi došlo do problema sa zaglavljivanjem.

Dobra ulazna vrata bi takođe trebalo da vas štite od spoljašnjih elemenata i sprečavaju grijanje i hlađenje na otvorenom. Vrata koja zadovoljavaju standarde energetske efikasnosti uglavnom imaju prateće sertifikate kojim to potvrđuju.

Koji materijali za spoljna vrata su najbolji?

Drvo, čelik i medijapan su trenutno tri najpopularnije opcije materijala za vrata, a svaka od njih ima svoj skup prednosti i ograničenja. Vaš izbor materijala će kreirati specifičnost doma, ali i veličina vašeg budžeta.

Vrata od medijapana su energetski efikasna i zahtijevaju malo održavanja. Mogu se proizvoditi u gotovo bilo kojoj boji ili teksturi, a mogu se i naknadno farbati ako se vaša spoljašnja šema boja promijeni u budućnosti. Ispunjena su kamenom vunom koja obezbjeđuje dobru zvučnu i toplotnu izolaciju. U kombinaciji sa bravama od 3 položaja zaključavanja i 9 šipova, ovakva vrata pružaju odličnu bezbjednost i prvi su izbor kupaca zbog odnosa cijene i kvaliteta.

Vrata od čeličnog lima su ekonomična i veoma izdržljiva. Dolaze u gotovo isto toliko opcija teksture kao medijapan, mogu se farbati i zahtijevaju manje održavanja od drvenih. Zahvaljujući zaštitnim folijama, vremenom ne mogu podleći rđi kao drugi metali, a pružaju težinu i stabilnost koja je neophodna za ulazna vrata.

Drvena vrata su lijepa i prilagodljiva, ali zahtijevaju dosljedno održavanje kako bi se drvo zaštitilo od spoljašnjih elemenata. Ako su vrata direktno izložena spoljašnjim uticajima, može se desiti da se vremenom deformišu.

Kako izabrati najbolje brave za ulazna vrata?

Brave su apsolutno od ključne važnosti za ulazna vrata. U zavisnosti od stepena sigurnosti koji željite da postignete, možete da birate brave sa većim brojem šipova, brave koje se zaključavaju u različitim pravcima i koje imaju čak 3 stepena zaključavanja. U posljednje vrijeme su u ponudi kodirane brave sa ključevima koji se ne mogu prekopirati, a koji imaju čak i dodatne prednosti. Dolaze sa probnim ključem koji je raspoloživ do onoga trenutka kada ga glavni ključ dekodira. Na taj način dok je stan u izgradnji, možete ključ da povjerite majstorima bez straha da će biti zloupotrebe, jer ga u svakom trenutku možete naknadno deaktivirati.

Vrata koja se uglavnom ugrađuju u stambene prostore kod nas su treće klase.

Koliko su bitne garancije za spoljna vrata?

Vrsta i dužina garancije varira među proizvođačima i instalaterima, pa je savjet da se prilikom kupovine vrata raspitate o opcijama garancije prije donošenja konačne odluke. Garancije mogu pokriti troškove raznih problema i mogu trajati od nekoliko godina do čak cijele decenije. Renoviranje i postavljanje spoljašnjih vrata može biti skup proces i opterećenje porodičnog budžeta, a garacija vas može zaštititi i spriječiti da platite više novca za nepredviđene komplikacije prilikom postavljanja.

Sve dok vrata regularno funkcionišu, dok možete da ih bezbjedno zaključate i otključavate, nema razloga za brigu. Ali, ako vrata iz nekog razloga postanu neispravna, ako ne možete da ih otključate, najbolje je da pozovete stručno lice i ovlašćene servise za pomoć.

Ulaganje u stambeni prostor je ulaganje u cjelokupan kvalitet življenja. Zbog toga je pravilan odabir sigurnosnih vrata ujedno i ulaganje u bezbjednost i miran san u svom domu. I zbog toga je, da se vratimo na sam početak teksta, važno pažljivo odabrati ulazna vrata jer nisu sva ista i nije svejedno.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.