Kako izabrati pravi luster za životni prostor

Lusteri u svakom prostoru dominiraju i to i jeste njihova svrha. Lusteri stvaraju svjetlucav sjaj i svakoj prostoriji daju glamur i dramatičnost.

Oni mogu imati više svjetiljki raspoređenih u nekoliko nivoa i grana i vise sa plafona pomoću lanca, kabla ili metalne šipke. Ima onih manjih koji imaju dvije svjetiljke do onih ogromnih i sa nekoliko stotina svjetiljki.
Klasični lusteri su pričvršćeni na plafon i njegove mnogobrojne svjetiljke bacaju svjetlost na gore što stvara ambijentalno osvjetljenje u prostoru. Lusteri su bezvremeni i klasičan izbor. Cijene lustera zavise uglavnom od materijala izrade i brenda, izdržljivi su i predstavljaju trajni stil koji opstaje bez obzira na promjenu trendova.

Kako izabrati pravi luster za životni prostor

Gdje se postavljaju?

Zbog svoje veličine i kitnjastog izgleda lusteri se smještaju u prostorije gdje je veliki promet i mjestima gdje je potrebno ostaviti utisak.

Veliki lusteri su idealni za ogromne foajee, ulazne hodnike, kao i za velike dnevne boravke. Lusteri velikih dimenzija i sa puno svjetiljki pristaju otvorenim prostorima.

Lusteri srednjih veličina dobro pristaju u klasičnim dnevnim sobama ili trpezarijama. Ako je trpezarijski sto dosta dugačak, bolje je umjesto jednog lustera postaviti dva manja. Mali luster može da se postavi i u walk-in garderober.

Stilovi i tipovi lustera

Lusteri su klasifikovani prema ukupnom broju sijalica koje imaju i čija brojka određuje i stil samog lustera kao i mjesto gde će biti postavljeni.  Mogu biti jako veliki sa stotinama sijalica. Ovakvi lusteri su dekorativni i postavljaju se u lobijima hotela ili u pozorištima i operama.

Lusteri sa difuzerima

Svaka svjetiljka na ovom tipu lustera ima difuzer koji pravi sjenku i reflektuje svjetlost na dolje. Ovo su jednostavni lusteri i za kućnu upotrebu. Postavljeni difuzeri su napravljeni od stakla ili određene tkanine.

Lusteri u nivoima

Ovo su lusteri čije su svjetiljke raspoređene u redovima, a koji su naslagani jedni na druge po nivoima. Ovi lusteri mogu biti u različitim stilovima. Osim klasičnog izgleda mogu imati i vrlo modernu i veoma originalanu konstrukciju. Zbog različitosti stilova mogu da budu postavljeni na različitim mjestima u enterijeru. 

Kandelabri

Lusteri kandelabri su najpoznatiji tip lustera. To je najstariji izgled lustera koji je prepoznatljiv i dugo je u upotrebi. Poznat izgled kandelabra odnosi se na duge i uzane stabljike utičnica koje podsjećaju na oblik sveće. Svjetiljke su često u obiliku plamena.

Kristalni lusteri

Kada pomislimo na luster prva acocijacija nam je upravo kristalni luster. Ovo je najraskošniji luster na kojem kristali reflektuju svjetlost i daju glamur svakom prostoru.

Nekad su na kristalni luster dodate školjke što stvara utisak elegantnosti i ležernosti. Ako ovakav luster želite da postavite u svom domu važno je da znate da se kristal čisti na svakih šest do devet mjeseci kako bi se održavao njegov sjaj.

Lusteri čije su sijalice pokretljive

Kod ovih lustera svjetiljke mogu da se pomjeraju na gore ili na dolje. Tako se mijenja namjena lustera. Ako su svjetiljke oborene na dolje onda se luster koristi za neki rad jer je svjetlost fokusirana. Kod sijalica koje su okrenute na gore stvara se ambijentalno osvjetljenje.

Mini-lusteri

Ova vrta lustera je sve više u upotrebi. Često se koriste u spavaćim sobama ili u kupatilima. Zbog male veličine lijepo se uklapaju u kućnu atmosferu i na neobičnim mjestima u domu. Zbog svoje veličine su praktični, a opet dodaju prostoru dozu šarma i glamura.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.