Preporuka za čitanje: Lovac na zmajeve - Haled Hoseini

Piše: Sandra Jojić

Postoje knjige kojima se uvek vraćam, kao i one za koje smatram da bi ih svako barem jednom u životu trebao pročitati. Na tom se spisku nalaze neki od klasika za sva vremena, ali i one knjige koje su na putu da postanu klasici novim generacijama. Kada god sam sa prijateljicama razgovarala o omiljenoj knjizi, uvek se tu nekako provukao "Lovac na zmajeve" Haleda Hoseinija...
Postoji li neko ko nije pročitao ovu knjigu?
Čak su je i oba moja sina pročitala..:) 

Preporuka za čitanje: Lovac na zmajeve - Haled Hoseini

Ovo je jako moćna knjiga… bez lažnih ukrasa, bez prenemaganja – samo snažna proza… intimna priča o porodici i prijateljstvu, izdaji i spasenju...Neki delovi knjige su surovi i teški, a ipak je to knjiga koja odiše ljubavlju. Ovo je delo puno istine ..surove realnosti ..velikodušnosti i kajanja..Čitajući knjigu nameće ti se gomila pitanja. Kako pobediti strah, kako postupiti u nekim situacijama, kako biti ono što jesi..??? Kada pročitate ovu potresnu priču, ne možete reći da ste uživali u njoj. Normalan čovek ne može uživati u tudjoj patnji i poniženju. Ali ako krenete da je čitate uveče dočekaćete jutro sa njom. Prosto je ne možete ostaviti.

Kada knjigu pročitate verovatno ćete se složiti samnom da ona budi razne emocije. Ja sam je čitala davno, nekih detalja se i ne sećam više, ali emocija koje je izazivala u meni, se sećam. Likove u ovom romanu i volite i mrzite i prihvatate i osudjujete..Nekada neko (NE)delovanje u situacijama može da promeni živote svih nas. Ponekad je dovoljno samo jedno "NE" pa da se sve završi drugačije. Mnogo više zaboli dobrota i čistota nesrećnog Hasana nego sitne podvale njegovog "druga".

Knjiga je dobila i svoje ekranizovano izdanje. Odgledala sam i mogu da zaključim da je teško bilo dočarati na platnu tu dubinu likova, odnose, prijateljstvo, dobro i zlo, izdaju, oproštaj...i kao u svim slučajevima ostala razočarana. Uvek obećam sebi da ću prvo odgledati film pa tek onda pročitati knjigu. Obrnuto me uvek razočara..u film naravno :) 


Kroz knjigu se provlači jedna rečenica-"Za tebe, ako treba i hiljadu puta".. rečenica koja označava odanost i ljubav prijatelja, odanost koja je bila mnogo puta izigrana. 

Medjutim na početku knjige imamo isto tako jednu misao Rahima Kana, kada kaže-"Moguće je ponovo biti dobar." To je ona nada, koja te drži do samog kraja knjige da je stvarno moguće biti ponovo dobar. 

Neću vam prepričavati knjigu, čak ni ukratko. 

Ukoliko je niste pročitali, verujem da hoćete, i svaku sledeću koju je Hoseini napisao. 

Meni je favorit "Lovac na zmajeve",  iako sam zaključila da se ženama nekako više dopada "Hiljade čudesnih sunaca"..U svakom slučaju pročitajte sve tri. Hoseini je majstor pripovedanja, i uvući će vas u jedan sasvim drugačiji svet od ovog našeg, u istoriju jedne predivne zemlje kao što je Avganistan o kojoj retko ko od nas bilo šta i zna...

Ovo je knjiga čiju bol osećate na sopstvenoj koži, posle čitanja ćete se možda zapitati koga je vaš kukavičluk nesvesno povredio i da li ste u stanju da praštate onima koji su vas povredili...

Možda shvatite da u stvari i vi imate nekog -"Za koga bi ste i hiljadu puta ako treba..." 

Ako ne to, onda bar da je -"Moguće ponovo biti dobar" !!!

Evo nekih misli iz knjige-

"Ljudi greše kada kažu da prošlost može da se pokopa. Jer ona ume da se probije na površinu."

"...postoji samo jedan greh, jedan jedini. A to je krađa. Svaki drugi greh neka je vrsta krađe. ... Kada ubiješ čovjeka, kradeš život", rekao je Baba. "Kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj deci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu."

"Ali bolje je kada boli istina nego kada utehu pruža laž."

Da li ste pročitali neku knjigu od Haleda Hoseinija i koja je vaš favorit? 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.