Domaći ljekovi protiv žuljeva

Žuljevi na nogama su čest problem. Neprijatni i bolni plikovi se pojavljuju kao rezultat trenja i iritacije gornjeg sloja kože. Većina žuljeva je ispunjena prozirnom tekućinom, ali mogu biti puni krvi ili gnoja ako se upale i inficiraju.

Domaći ljekovi protiv žuljeva

Ukoliko imate problema sa žuljevima, pogledajte domaće lijekove koji mogu brzo da vam pomognu da se istih oslobodite.

ALOE VERA

Aloe vera je odličan izbor borbu protiv žuljeva. Ova biljka je puna sastojaka koji imaju protivuplano dejstvo, pa zbog toga ublažava crvenilo I upalu. Pored toga, zbog velike količine vode koju sadrži, aloe vera pruža hidrataciju problematičnom području, što ubrzava proces zarastanja, pogotovo ako je žulj već pukao.

Stavite gel od aloa vere na žulj I pustite da se osuši. Nakon toga isperite mlakom vodom. Druga opcija je da gel od aloa vere kombinujete sa jednom kapsulom vitamina E.

ZELENI ILI CRNI ČAJ

I crni i zeleni čaj djeluje pritvupalno, ali zeleni čaj ima jače protivupalno dejstvo od crnog. Yato, ako imate izbora, izaberite zeleni čaj. U 250 ml vrele vode, stavite jednu kesicu zelenog čaja I ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim čaj ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi. Natopite parče vate čajem i stavite na žulj I pustite da djeluje 15 do 30 minuta. Postupak ponavljajte 2-3 puta dnevno.

VITAMIN E

Vitamin E podstiče proces zarastanja I sprječava nastajanje ožiljaka. Ulje jedne kapsule vitamina E nanesite na žulj I ostavite da djeluje najmanje 30 minuta. Postupak ponavljajte svaki dan.

PASTA ZA ZUBE

Zbog sastojaka koje sadrži, poput sode bikarbone i mentola, pasta za zube može da pomogne u rješavanju problema sa bolnim žuljevima. Nanesite malo paste za zube na bolno mjesto i ostavite da odstoji oko 2 sata. Nakon toga isperite mlakom vodom i nanesite kremu za stopala. Postupak ponavljajte 2 puta dnevno dok se žulj ne povuče. Na ovaj način se žuljevi brže suše, a bol i svrab se umanjuju.

Napomena: Ne koristite pastu za zube koja je namijenjena za izbjeljivanja zuba.

KAMILICA

Sastojci koji se nalaze u čaju od kamilice pomažu u ublažavanju bola i otoka. Napravite jači čaj od kamilice ( u 250 ml ključale vode stavite dvije do tri kesice čaja) i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi. Kada se ohladi, parče vate natopljeno čajem stavite na žulj pustite da djeluje oko 10 minuta. Postupak ponavljajte nekoliko puta na dan.

JABUKOVO SIRĆE

Jabukovo sirće ima antibakterijsko dejstvo, pa tako, ukoliko žulj pukne, može da spriječi pojavu infekcije. Međutim, treba da se napomene da nanošenje jabukovog sirćeta direktno na žulj, može da izazove pečenje I crvenilo. Zbog toga, ukoliko se odlučite za ovaj lijek, stavite vrlo malu količinu sirćeta na vati i nježno nanesite na problematično mjesto.

KURKUMA

Kurkuma se smatra za prirodni antiseptik, pa može pomoći u ublažavanju bolova I upale I sprječavanju infekcije. Jednu kafenu kašiku kurkume pomiješajte sa malo vode da dobijete homogenu gustu smjesu. Nanesite na žulj, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, pa isperite mlakom vodom. Postupak ponavljajte 2-3 puta dnevno sve dok žulj ne nestane.

VAŽNO!

Žulj NE treba da pucate namjerno, ali ukoliko imate jake bolove, slijedite sledeće savjete:

  • Temeljno operite ruke;
  • Uzmite čistu I neupotrebljavanu medicinsku iglu;
  • Premažite alkoholom;
  • Probušite žulj sa strane I pustite da tečnost izađe;
  • Operite vodom I sapunom;
  • Stavite antibiotik I zaštitite zavojem ili flasterom;
  • Flaster mijenjajte svaki dan.

NAPOMENA: Ne odstranjujte gornji dio žulja, osim ako nije mnogo prljav I zagnojen.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.