Uniseks svijet i moderne zablude

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Uslovi da dobijemo licencu da smo položili neki kurs ili da dobijemo vozačku dozvolu su višestruko veći od preduslova koje je potrebno zadovoljiti za stupanje u bračnu zajednicu. Da biste dobili dozvolu ili sertifikat potrebno je da pokažete određeni stepen znanja, dok je za sklapanje braka potrebno samo da se potpišete u prisustvu matičara i dva svjedoka.

Uniseks svijet i moderne zablude

U školi smo učili kako se pišem i čitam. Učili su nas o istoriji, geografiji, biologiji, dok se ne sjećam predmeta koji je kao nastavnu jedinicu imao temu “Učiti djecu kako da razumiju vlastita osjećanja”. Nikada nismo dobili neka sistematizovana znanja o tome šta da očekujemo u vezi i kako da se u njoj ponašamo. Teško da nas je neko učio kako biti dobar suprug ili supruga, šta da radimo kada stvari krenu loše i šta je za nas loše. Bračna zajednica naših roditelja, je u najvećem broju slučajeva jedina lekcija o partnerstvu koju smo u životu dobili.

Rezultat navedenog je taj da većina nas ulazi u partnerske relacije iz krivih razloga, sa pogrešno postavljenim ciljevima i očekivanjima. Ovdje nema mjesta za nametanje osjećanja krivice, ali je važno postati svjestan nekih pounutrenih mitova.

Parovi sa problemima u vezi najčešće smatraju da se rješenje njihovog mimoilaženja nalazi u tome da budu sličniji, da gledaju na stvari iz iste pozicije. Problem leži u tome da je teško moguće da svijet konstantno posmatrate iz vizure vašeg partnera. Bolje rečeno, teško ćete moći da razumijete i prihvatite način posmatranja svog partnera. Razlog zbog kojeg to nećete moći se nalazi u tome što ste vi druga induvidua i, samim tim, logično različiti od partnera. Vaš svijet i njegov svijet od djetinjstva su različiti, različito ste uslovljeni, imate različite prioritete i posmatrate iste stvari na različiti način.

Psihoterapeuti često savjetuju supružnike da pokušaju da svijet posmatraju sa više osjećajnosti kroz prizmu partnera. Terapisjki tok ide često u pravcu da se muškarci uče da budu emotivniji, dok se ženama savjetuje da emotivnost manje forsiraju.

Lično mislim da je dobro, i svakako podržavam mogućnost da žene imaju mogućnost investiranja u svoju karijeru, kao i to što muškarci mogu da obavljaju poslove u kući, ali imam problem kada postoji težnja da se različitost ukine. Vjerujem, i logički i emotivno da smo različiti sa razlogom.

Ako ste žena, pokušajte da se postavite u mušku poziciju, trudeći se da razumijete zašto vam se partner ne javlja danima, zašto zaboravlja važne datume, kako može da vas zanemari i satima prati sport ili se bavi poslovnim zadacima, itd. Da li ste uspjeli? Vjerujem da nije prirodno, a ni realno moguće da neko drugi vidi kroz moje oči. No, sve i da je moguće da žena posmatra svijet kroz oči muškarca, a muškarac kroz oči žene, pitam se da li bi to unaprijedilo funkcionisanje njihove veze.

Različiti smo, možda je korisno za sve, da to i prihvatimo.

Vjerovanje da možemo vidjeti očima drugih je mit i vjerovanje da je siguran uslov dobre veze povećanje sličnosti partnera predstavlja problem i zabludu. Čini se da problem leži u tome da što više pokušavamo da napravimo uniseks svijet to više gubimo kontrolu i pokušavam da mijenjamo ono u čemu se ne nalazi problem.

Težim da vam na ovom mjestu kažem da partneri u vezi ne treba da budu saglasni u svemu. Mislim da je logički potkrijepljeno da vaša intimna veza neće garantovano biti bolja ako je vaš muškarac u kontaktu sa svojim emocijama, a žena, uprkos svojoj emotivnosti, posjeduje spremnost da brani pećinu.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.