Masna kosa - promijenite navike i riješite problem

Da li stojite ispred ogledala i pitate se da li je  danas vrijeme za šešir jer vam je kosa opet masna, iako ste je još juče oprali? Masna kosa može biti zaista problem, ali ponekad nama samima izgleda dosta gore nego što nas drugi vide.

Masna kosa - promijenite navike i riješite problem

Uzroci nastanka masne kose i kako riješiti posljedice

Masna kosa je ponekad prosto takva, a ponekad je i odraz navika kojih se pridržavamo. Masnoća-sebum je produkt lojnih žlijezda. Ovo je masna, voskasta materija koja je zapravo korisna za kosu. Ona obavija vlas čineći je vodootpornom. Na taj način kosa se štiti od spoljašnjih uticaja i pucanja.

Međutim, kada proizvodnja sebuma iz nekog razloga postane prekomjerna, kosa je masna već sljedeći dan posle pranja. Naravno, tip kose ovdje igra veoma važnu ulogu. Na primjer, jaka kovrdžava kosa sporije se masti od ravne i tanke, ili bar tako izgleda.

Masna kosa ostavlja utisak zapuštenosti i nemara. Ovo može predstavljati veliki problem jer zasigurno želimo da svakoga dana izgledamo uredno i doterano. Dame sa problematičnim tipom kose vrlo dobro znaju koliko je borba za sjajnu i glatku kosu naporna.

Najčešće i, čini nam se,  najjednostavnije rješenje za kojim posežemo je svakodnevno pranje kose. Stručnjaci pak tvrde da je ovo kontraproduktivno, jer na taj način isušujemo kožu glave i time provociramo lojne žlezde da proizvode još više sebuma.

Da bismo proizvodnju sebuma držali na izbalansiranom nivou koji će imati svoje biološko opravdanje, a ipak se riješili previše masnoće koja pravi probleme, hajde da se prije svega pozabavimo najčešćim uzrocima zbog kojih nam se kosa masti. Tek kada utvrdimo uzrok možemo razviti strategiju uklanjanja posljedica.

Moguće je da pravite neke greške u svakodnevnoj rutini. Potrebno je da dobro izanalizirate vaše trenutne navike vezane za kosu da biste bili sigurni kako da ih popravite. Ponekad je dovoljno uneti sitne izmjene u svakodnevnu rutinu da bi se stanje popravilo.

Uzroci

Evo 10 najčešćih uzroka masne kose:

 • Gomilanje proizvoda za negu - Reklame nam nude niz čudotvornih preparata za sjaj, mekoću, ispravljanje, kovrdžanje ...i šta sve ne. Koristite puno raznih preparata. Oni se gomilaju na vlasištu i površini dlake. Vlas je živa i treba da diše, a ako potpuno zatvorite kutikule kosa izgleda beživotno, preparati sa površine vlasi upijaju smog, prašinu i neprijatne mirise; jednostavno - kosa se masti. Ispirajte kosu temeljno jer ostaci preparata koji se  gomilaju u vlasištu dovode do pojačane proizvodnje masti i birajte samo prirodne šampone bez sulfata, parabena i silikona koji se manje talože na kosi.
 • Previše se češljate - svakim češljanjem raspoređujete sebum po vlasima pa kosa postaje masnija.

Zanimljivost: U stara vremena ljepotice su imale pravilo da pred spavanje sto puta prođu četkom kroz kosu. Danas nam pak savjetuju da prekomerno češljanje može dodatno stimulisati proizvodnju masti.

 • Povećan nivo hormona - do hormonskog disbalansa dolazi u menopauzi, tokom ciklusa, kao posljedica uzimanja kontraceptivnih pilula  sl. I on može prouzrokovati prekomernu proizvodnju masti u korenu kose.
 •  Igrate se kosom - ostavite kosu na miru, ne prolazite prstima kroz nju i ne uvrćite je, jer tako raspoređujete masnoću duž vlasi kao i kad je češljate.
 •  Hidratantni šamponi - definitivno nisu namijenjeni masnoj već suvoj kosi i vaš će problem samo uvećati.
 • Izbjegavajte svakodnevnu upotrebu šampona - izgleda nelogično ali što je više perete kosa proizvodi više masti.
 • Proizvodi za oblikovanje kose koji sadrže suviše alkohola - izbacite ih iz upotrebe. Ako na deklaraciji proizvoda vidite da sadrži tzv. masne alkohole Lauryl, Cetyl ili Myristyl izbjegavajte ih jer oni čine da se kutikula potpuno zatvori i miješaju se sa prirodnim sebumom na taj način pospešuju mašćenje kose.
 • Prečesto vezivanje kose - mast se skuplja na određenim dijelovima glave ispod konjskog repa.
 • Pregrevanje - umjereno koristite sprave za sušenje i oblikovanje kose jer previše toplote isušuje kosu i kožu glave, a to automatski provocira prekomjernu proizvodnju masti.

Kako se riješiti masne kose?

Ako ste na ovoj stranici, sigurno muku mučite sa masnom kosom ili pak mislite da je vaša kosa isuviše masna.

Hajde da vidimo ima li rješenja.

Začarani krug

Masna kosa je začarani krug i čini se da što se više trudite oko nje, ona postaje sve gora. Sigurno su vam već rekli da prečesto pranje kose ubrzava njeno mašćenje. Bili su u pravu. Pogotovu ako koristite šampone koji sadrže sulfate. Koža glave će se isušiti a vaš organizam će odgovoriti proizvodnjom još veće količine masnoće u težnji da nadoknadi izgubljeni sebum.

Način da prekinete začarani krug je da preskočite po neko pranje kose. U početku ćete izdržati jedan dan, poslije izvjesnog vremena dva dana, a ako budete strpljivi poslije nekoliko mjeseci ćete moći da perete kosu dva puta nedeljno što je sasvim zadovoljavajući broj pranja. Ovo pod uslovom da se ne bavite aktivnostima u vidu posla ili hobija koje od vas zahtjevaju drugačiji režim. Osobe koje zbog prirode svojih aktivnosti moraju da peru kosu svaki dan već imaju svoju rutinu.

 

Šamponi za dubinsko pranje

Vremenom se ostaci različitih preparata gomilaju na  koži glave i u vlasima.

Šamponi za dubinsko pranje su svima potrebni bez obzira na tip kose. Oni dubinski čiste vlasište i vlasi, kosa postaje lakša, lepršavija, sjajna, i najzad, bolje reaguje na ponovnu upotrebu preparata za negu. Potrebno je dva puta mjesečno temeljno oprati kosu nekim od ovih preparata.

Nisko hidratantni šamponi

Izaberite šampone i regeneratore koji su nisko hidratantni. Karakteristika kose koja se brzo masti su potpuno zatvorene kutikule na površini vlasi. Ovakva kosa je sjajna i glatka na dodir za razliku od suve kose koja može biti hrapava i grublja pri dodiru. Međutim, zatvorene kutikule ne dozvoljavaju isušivanje kose to jest ispuštanje vlage napolje, ali ne dozvoljavaju ni prodiranje tečnosti unutra. Ako koristite hidratantne šampone, hidrirajuće materije ostaju na površini vlasi, obavijaju je i maste.

Sulfati: da ili ne?

Ne, nikako! Često pravimo grešku jer ne čitamo deklaracije na proizvodima, nerijetko ih biramo po mirisu, zato što ih drugarica koristi i kaže da su super, ili nas privuče dizajn pakovanja. U svijetu je trend da se sulfati izbace iz sastava šampona.

Sulfati su soli sulfatne kiseline, zaslužni su za pravljenje obilne pjene i imaju ulogu deterdženta, oni u stvari odmašćuju kosu. Sulfatni šamponi prouzrokuju isušivanje kože glave i kose. Ako je organizam već sklon prekomjernoj produkciji sebuma dolazi do, već pomenutog, odgovora organizma: on proizvodi još više masnoće da bi nadoknadio izgubljeno.

Na deklaraciji šampona koji sadrže sulfate obično stoje skraćenice kao što su SLS, SLES ili ALS. Umjesto njih, izaberite neki od proizvoda bez sulfata.

Regenerator

Regeneratori dodatno hidratizuju i maste kožu glave.Ovo nam nije potrebno jer naše vlasište već proizvodi isuviše sebuma. Ne moramo ih izbjegavati, samo bi trebalo povesti računa da prilikom nanošenja regenerator ne dolazi u kontakt sa kožom. Nanosimo regenerator dalje od korijena, pustimo da djeluje i temeljno isperemo. I regenerator kao i šampon mora biti nisko hidrirajući.

Takođe postoji i regenerator u spreju koji možete nanijeti samo na krajeve.

Tehnika pranja masne kose

Budite sigurni da perete kosu ispravno. Prije svega, nikad dosta ispiranja. Ovo zavisi od dužine i gustine kose ali recimo da šampon ili regenerator morate ispirati najmanje 30 sekundi.

Ispirajte kosu što hladnijom vodom. Topla voda može da stimuliše rad lojnih žlijezda koje proizvode sebum dok ih hladna voda može zatvoriti. Uz to, hladna voda pomaže da se zatvore kutikule na površini vlasi što kosu čini glađom, sjajnijom i manje sklonom oštećenjima.

Sušenje kose

Kad god je moguće pustite da se vaša kosa osuši prirodno ili ako vam to nije izvodivo, smanjite fen na minimum. Već smo rekli da toplota pospešuje rad žlijezda koje proizvode sebum.

Suvi šamponi

Ako je dan koji ste planirali da preskočite pranje kose, a ona je ipak masna posegnite za tzv. suvim šamponom. Preparat će pokupiti višak masnoće iz kose a takođe će ukloniti i neprijatan miris.

Često se kao suvi šamponi koriste razni talkovi. Oni skupljaju višak masnoće ali nisu pogodni za crnu i kestenjastu kosu jer talk može ostati vidljiv posle upotrebe. U svakom slučaju, ovo je opcija koju koristite u krajnjoj nuždi. Ovi šamponi takođe se talože na koži glave i remete produkciju sebuma.

Preparati za sjaj kose

Izbjegavajte ih jer u sebi sadrže zasićene masne kiseline i najčešće neki oblik prirodnog želatina ili različite uljaste materije. Svi ovi sastojci se lako mješaju sa sebumom stvarajući neprobojni masni štit duž vlasi.

Ako je kosa prirodno kovrdžava može se, recimo, napraviti maska od kašike mlevenog lanenog semena potopljenog u vrelu vodu i kašike meda za sjaj kose. Efekat će vas iznenaditi a izbjeći ćete dodatno mašćenje.

Promijenite frizuru

Ako vam je kosa ravna i ispeglana, izgledaće masnije. Pokušajte sa loknama, to uvijek pali, kosa je rastresitija i ne sija masnim sjajem. Dakle, ne peglajte je ako se prirodno talasa ili napravite lokne. Ako to uradite dobrim starim čičak viklerima najmanje ćete oštetiti kosu.

Ishrana

Posmatrajte ishranu na potpuno drugačiji način. Provjerite da li vaša ishrana sadrži dovoljno namirnica bogatih vitaminom B. Poznato je da dovoljan unos vitamina B2/riboflavin/ i B6 /piridoksin/ pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma.

Izbjegavajte hranu bogatu šećerom. Velika količina šećera u krvotoku kao krajnji ishod može imati i povećanu proizvodnju sebuma na površini kože.

Vodite računa o unosu masti ali ih nemojte u potpunosti eliminisati. Esencijalne masne kiseline koje se nalaze u koštunjavim plodovima, sjemenkama, masnoj ribi i neprerađenim žitaricama su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma pa i za zdravu kožu. Zasićene masti životinskog porijekla kao što su meso i mlijeko treba izbejgavati.

Provjerite unos cinka. Istraživanja su pokazali da suplementacija cinka može imati pozitivne efekte na regulisanje proizvodnje sebuma.

Već smo spomenuli da su u svijetu sve više na cijeni organski kozmetički proizvodi. U Danskoj, na primjer, možete kupiti samo farbe za kosu biljnog porijekla. One nisu tako intenzivne i postojane kao ove na koje smo navikli, ali zato nanose najmanje štete našoj kosi.

Utisak je da generalno koristimo isuviše različitih preparata za kosu. Često to činimo neselektivno, ponukani reklamama  koje nam nude nerealan izgled kose. U nastojanju da dostignemo fotomontirane ideale, gušimo kosu ne razmišljajući šta sve na nju nanosimo.

Dozvolimo kosi da diše, pojednostavimo njegu i ona će biti manje masna!   

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Uštipci sa bananama

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.