Prirodnim putem prečistite vaše bubrege

Prirodnim putem prečistite vaše bubrege

Iako obično bubrege doživljavamo kao prirodne prečišćavače organizma, oni su mnogo više od toga. Pored toga što izbacuju otrove i otpade koji se u organizmu prirodno stvaraju, bubrezi održavaju prirodnu ravnotežu vode i elektrolita, acido-baznu ravnotežu, regulišu pritisak, sekreciju hormona i sintezu glukoze.

Sve to u ova dva mala parna organa oblika pasulja i ne veća od nekoliko santimetara. Bubrezi su premreženi čitavom mrežom malih krvnih sudova koji ishranjuju bubrege ali u sebi nose sav onaj otpad koji se mora izbaciti iz organizma napolje.

Ne samo zbog regulacije otpada, već i zbog izlučivanja viška elektrolita i natrijuma, oni su vitalni organi za opstanak organizma. Bez njih smrt bi nastupila nakon nekoliko dana i njihovo odsustvo povlači i potrebu da se zamijene bilo dijalizom bilo drugim organom.

Najveći problem kod oboljenja bubrega je taj što najčešće nastaju tiho i postepeno, ne izazivajući skoro nikakve simptome. Pacijenti vrlo često primijete oboljenje tek kada uzme maha i stvori druge simptome u organizmu ili slučajno, nakon laboratorijskih analiza. Na propadanje bubrega utiče niz faktora, počev od genetske predispozicije, preko loše ishrane i načina života pa do dijabetesa, povišene masnoće u krvi, ateroskleroze i povišenog krvnog pritiska (koji je zapravo i uzrok i simptom).

Postoji niz simptoma koji mogu ukazati na moguće propadanje bubrega i možda i mnogo teže bolesti a koje vrlo često ignorišemo – suva koža, taman urin, nedostatak fokusa, umor, visok pritisak, inkotinencija, kamen u bubregu, slab protok urina, bol i peckanje pri uriniranju, metalni ukus u ustima, groznica i prehlada, bolni zglobovi, bolovi u donjem dijelu leđa i slab apetit.

Od velike je važnosti promijeniti način života i ishranu, ali i povremeno pomoći bubrezima tako što ćete ih prečistiti. To je potpuno bezopasan tretman i ne zahtijeva ništa od ljekova ili hemijskih preparata. Prije nego što počnete sa bilo kojim tretmanom, prvo posjetite ljekara i uradite detaljan pregled, uključujući i sve analize krvi i mokraće. To će pokazati da li su bubrezi zdravi i da li zahtevaju neki ozbiljniji tretman. Moguće je da i sam ljekar, ukoliko utvrdi da neki problem postoji, odredi dijetu.

Svako prečišćavanje organizma započnite uzimanjem velike količine vode. Uobičajeno je da se započne sa 8 čaša vode dnevno, ali pratite sami kako i koliko vode vam zaista prija. Najbolji pokazatelj da li uzimate dovoljno vode je boja urina. Ukoliko je tamne boje, potrebno je uzimati više vode. Najbolja boja je boja limunade. Blijeđe od toga ukazuje na previše vode i izbacivanje više elektrolita iz organizma nego što je dozvoljeno.

Izbacite svu prerađenu hranu – bijeli šećer, masti, fast food. Smanjite ugljene hidrate na najmanju moguću mjeru i uzimajte samo ono čemu znate sastav. Zaboravite pekaru, iz mnogo razloga.

Pijte sok od jabuke – iz nekod razloga ovaj sok predstavlja pravo blago za organizam. Najbolje je piti cijeđen u kućnoj radinosti, bez šećera.

Lubenica – logično je da voće prepuno vode bude najbolji lijek za bubrege. Lubenicu treba iskoristiti kada joj je vrijeme i u svrhe čišćenja bubrega, mada ima mnogo koristi i za organizam. Voditi računa da lubenicu jedete samo ako su bubrezi potpuno zdravi zbog velike količine kalijuma koji ova namirnica sadrži.

Jedite određenu vrstu hrane koja je dokazano dobra za bubrege – borovnice, jagode, spanać, kelj, sladak krompir i riba. U ovom periodu povećajte količinu ovih namirnica i spremajte ih samo koliko je potrebno sa vrlo malo začina i ulja.

Smanjiti soli i masnoće na minimum – makar u prvom periodu preći na biljne začine, izbaciti konzerviranu hranu, koristiti vrlo malo maslinovog ulja. Podrazumijeva se da treba izbacitii hranu prženu u dubokom ulju.

Izbaciti cigarete i alkohol – osim što su loše po zdravlje, svakako ih treba zaboraviti jer dokazano podižu pritisak.

Uvesti fizičku aktivnost – bilo kakva aktivnost, pa i ona minimalna, može biti korisna. Dovoljno je šetati svakoga dana po pola sata za početak. Ako je moguće, šetajte ujutru, kada je vazduh čistiji i Sunce je na izlasku. To je dobro za energiju i opšte zdravlje organizma.

Piti četiri vrste sokova – od cvekle, brusnice, limuna i detoks sok (jabuke, pomorandže, ananas, breskve, celer, krastavac, kelj, spanać i šargarepa).

 

kodren.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.