Ljekovita eterična ulja

Ljekovita eterična ulja

Mirisi su važni ne samo zbog toga što stvaraju prijatnu atmosferu u našem domu, nego je i veoma važan njihov uticaj na samo zdravlje čovjeka.

Pošto danas sve više i više postaje popularno liječenje prirodnim putem i lepeza mogućnosti u načinu njihove primjene se sve više i više proširuje. Razne vrste eteričnih ulja imaju veoma efikasno dejstvo kod liječenja viroze.

Šta treba znati o eteričnim uljima?

Kada se eterična ulja primjenjuju u liječenju, najbolje je upotrebljavati stopostotna eterična ulja. Ova čista eterična ulja sadržavaju veoma jake koncentracije supstanci, pa se zbog toga preporučuje konsultacija sa ljekarom prije njihove primjene.

Ova eterična ulja se ne rastvaraju u vodi, nego u medu, u punomasnom mlijeku i u masnim uljima. Uvijek ih je potrebno čuvati u tamnim flašicama. Ako obratite pažnju na police u prodavnicama sa eteričnim uljima, oni se uvijek nalaze u takvoj ambalaži, kako bi se što duže zadržao njihovo ljekovito svojstvo. Neki od tako jako koncentrovanih ulja, ukoliko se ne razblaže sa vodom, mogu da prouzrokuju alergijske reakcije. Eterična ulja, koja su veoma popularna u liječenju bolesti su:

Čajno drvo

Kada je riječ o higijeni i dezinfekcji, čajevo drvo se nalazi na poziciji i veoma je efikasan i u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Kao prirodan antibiotik, igra veoma važnu ulogu u zimskim periodima, jer olakšava tegobe viroze poput simptoma: oboljenja disajnih puteva i ima antiinflamatorno dejstvo. Ako se nekoliko kapi stavi u inhalator, obezbjeđuje ne samo prijatan miris u stanu, nego štiti i od bakterijskih i virusnih infekcija.

Eukaliptus

Ljekovito svojstvo eukaliptusa na disajne puteve je poznato već iz vremena starog vijeka. Ima antiseptičko dejstvo, jača i olakšava disanje i otpušava nos. Međutim treba voditi računa o tome da se eterično ulje eukaliptusa nikako ne unese u organizam kao hrana, jer može biti smrtonosan.

Limun

Limun zbog svoje visoke koncentracije C vitamina, pored toga što uništava štetne mikroorganizme, ima i veoma pozitivno dejstvo na imunološki sistem, bez obzira da li se koristi u obliku eteričnog ulja, ili u obliku voća. Veoma je efikasan za smanjenje temperature, a preporučuje se i njegova unutrašnja upotreba. Takođe se može koristiti u obliku inhaliranja ili kao dodatak čajevima.

Majčina dušica

Koristi se najviše za bolesti gornjih disajnih puteva, naročito, ako je riječ o promuklosti, zapaljenju grla, krajnika itd. Idealan je lijek za pluća i dušnike, kada se preporučuje njegova primjena u vidu inhalacije.

Eterična ulja pored toga što se koriste za liječenje određenih bolesti, oni služe i za pravljenje parfema. Nerijetko se i ovi parfemi upotrebljavaju u ljekovite svrhe u vidu aromaterapije. Eterična ulja mogu da poboljšaju zdravstveno stanje ili da utiču pozitivno na raspoloženje ako se nekoliko kapi ulja stavi u mirisne lampe.

 

zenskastrana.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.