Kakav ste tip mame na osnovu horoskopskog znaka

Kakav ste tip mame na osnovu horoskopskog znaka

Koliko puta ste rekli sebi: “Ja nisam taj tip mame”?

(sigurno kada vas vaša mama izluđuje).

Vjerovali, ili ne to je povezano sa vašim horoskopskim znakom pa su razlike neminovne. (Ne smijte se, zvijezde su ozbiljna stvar).

Hajde, zabavite se i otkrijte kakav ste tip mame na osnovu zodijaka.

Ovan

Prednosti: Samopouzdanje, samosvjesnost, poštenje i snaga

Slabosti: Ljutitost, ranjivost, sebičnost, konkurentnost

Stil roditeljstva: Mama ratnica! Mame ovnovi su bijesne, samouvjerene i vole naređivati. S obzirom da njima vlada vatrena planeta Mars, one svemu u životu pristupaju kao borbi u kojoj trebaju pobijediti. One su dive, koje žele odrediti pravila kojih će se djeca pridržavati. Čak iako to podrazumijeva stil dive, sa ostacima dječije hrane u kosi. Najteži im pada shvatanje da novo ljudsko biće ovisi o njima, jer su navikli da svu pažnju usmjeravaju na sebe. Stoga se mama ovan uči prilagođavanju, dijeljenju pažnje i ljubavi sa novim bićem. Međutim, ta doza samouvjerenosti i autoritativnosti dobro djeluje na njenu djecu, jer djeca majki ovnova na vrijeme uče pravila. Kasnije postaju i sama samouvjerena i izgrađuju svoj karakter. 

Bik

Prednosti: Stabilnost, dobar ukus, marljivost, zdrav razum

Slabosti: Povlađivanje, ranjivost, promjena raspoloženja, materijalizam

Stil roditeljstva: Bik je tipična multipraktična mama. Posao sa jedne strane i provod sa druge. Nekad ste toliko autoritativni da vas se djeca boje, ali kad ste sigurni da je sve kako treba, onda ste zabavni i posvećeni. Izvana ste hladni i čvrsti u svojim stavovima, ali unutar svake od vas se krije nježna mama, koja želi uraditi sve što je u njenoj moći za svoju djecu. Možda ćete očekivati previše od svoje djece, ali isto tako ćete im uzvratiti sve, dozvoljavajući im mnogo toga kada zasluže.

Bik je znak koji je racionalan u planiranju budžeta pa stoga vjerujete u povrat uloženog. Godine odgajanja djece za vas su ulaganje u budućnost, u kojima će se ona dokazati kao uspješni ljudi. Odgajate svoju djecu tako da poštuju autoritete, imaju manire, ali i da vas idealizuju po mogućnosti. Iako želite biti bliske sa svojom djecom, nećete žrtvovati poštovanje koje imaju prema vama, kako bi im bili prijateljica. Sve dok vas poštuju, ne prave probleme i ne sramote, nećete pretjerivati u svojoj strogoći i pravilima. Ali ako pređu granicu, postavljate kazne.

Majčinstvo je za mame bikove još jedna od glavnih uloga u životu. S obzirom na to da su fokusirane na posao, navikle su voditi glavnu riječ i biti liderke. Stoga su u svojim porodicama kao vođe klana, jer su takvu ulogu imale i prije majčinstva. Vama je majčinstvo prirodno i lako se prilagođavate novoj ulozi u svom životu, za razliku od ostalih znakova. Sve radite planski pa se gotovo nikad ne dešava da vaše dijete čeka na listi za upis, izlet ili neku aktivnost. Preciznost i planiranje su osim na poslovnom planu veoma važni i za vaš privatni život.

Blizanci

Prednosti: Prilagodljivost, mladolikost, originalnost, kreativnost, znatiželjnost, otvorenost

Slabosti: Protivrječnost, nedostatak granica, kontradiktornost, nestrpljivost, potreba da pričate bez da saslušate druge

Stil roditeljstva: Vi ste mnoštvo različitih mama u jednoj. Sa vama nikad nije dosadno, jer ste kontradiktorni i skloni promjenama. Držite svoju porodicu u neizvjesnosti šta biste mogli uraditi sljedeće. Ne postoji prazan i suvoparan momenat pod vašim krovom, iako bi ostali članovi porodice nekad voljeli da ih bude. Vaš stil je promjenjivost, pa stoga djeca nikad ne znaju kako ćete reagovati. S jedne strane imaćete listu planova za vaše dijete, dok sa druge ono može da živi u zagađenom gradu i obilazi džez klubove sa vama. Jer kao što smo spomenuli, volite sami sebi protivrječiti.

To je karakteristika vašeg znaka, koja čini vaše dijete maksimalno zabavljenim svakim novim potezom njegove mame, odnosno vas. Merkur je planeta koja upravlja vašim znakom, pa su komunikativnost i intelekt dio vaše ličnosti. Jednostavno vaš mozak se nikad ne gasi pa možete izgledati kao najekscentričnija mama u komšiluku. Sa druge strane vi jednostavno imate mnogo mišljenja i stavova, koje želite podijeliti u svakom trenutku, što je svakako dobra stvar za vaše dijete.

Rak

Prednosti: Osjećajnost, dobar ukus, sentimentalnost, posvećenost, ugodnost

Slabosti: Promjenjivost raspoloženja, prezaštićenost, ljubomora, strah

Stil roditeljstva: Vi ste superiorna mama zodijaka, jer u sebi imate mnogo majčinskih osobina. Majčinski instinkt je u vama od malih nogu pa ste tako glumili mamu svojoj braći i sestrama, prijateljima, lutkama i kućnim ljubimcima. Jednostavno, vi ste oduvijek mama. Neki znakovi su ambivalentni po pitanju majčinstva, ali vi ste naprosto rođeni za tu ulogu. Mogli biste roditi kod kuće, ostati da dojite i brinete o djetetu sve dok ne odraste.

Vaše majčinstvo je u zoni kojom upravlja balansirana Vaga, znak veza. To vam daje mogućnost kreiranja savršenog doma i dobrog pristupa porodici. Mnogo ulažete u odgoj svoje djece i očekujete biti važan dio njihovog života i kada odrastu. S obzirom na to da ste stidljivi, majčinstvo vam pruža mogućnost povezivanja sa drugim ljudima i komunikaciju na suptilniji način. Stoga se najčešće družite sa drugim mamama, usklađivajući pritom svoj stil roditeljstva sa njihovim. Volite razgovarati o pravilima, disciplini i odgoju, kako bi ulagali više u svoje dijete.

Ne dopuštate ljudima da lako uđu u vaš život, ali jednom kada uđu to znači da su zadobili vaše povjerenje. Očekujete odanost i povjerenje od svoje djece pa gradite odnos u kojem ste im prije svega prijateljica.

Lav

Prednosti: Razigranost, kreativnost, pouzdanost, liderstvo

Slabosti: Sebičnost, preenergičnost, drama, pretjerivanje

Stil roditeljstva: Svijetla, kamera, akcija! Mama lavica je kreativna, dramatična i ostavlja svoj trag gdje god se nalazila. Roditeljstvo je posao u koji se dajete maksimalno, svim srcem i svim tijelom. Želite dati najbolje od sebe kako bi vaše dijete izraslo u samouvjerenu osobu. Volite biti umiješane u svaki aspekt života vašeg djeteta.

Ono što zacrtate želite ostvariti pa nekada niste svjesne kada pretjerujete i postavljate prevelike zadatke svojoj djeci. Ili možda jeste svjesne, jer znate da će vam biti zahvalni jednog dana, kada postanu uspješni doktori, advokati, umjetnici ili šta god požele. Ništa vam ne može stati na put do uspjeha. Čak iako je vaše dijete drugačiji tip osobe, vi i dalje imate snažnu ulogu u njegovom životu.

Međutim, kada vaše dijete nešto zasluži ne štedite nimalo. Neki će pomisliti da ste ga razmazili, ali vi kad slavite onda zaista slavite. Odličan ste organizator događaja pa su rođendani vašeg djeteta nezaboravni. Za vas su pokloni način da pokažete nekom da vam je stalo i da cijenite sve što radi za vas.

Bez obzira na koji način ispoljavate svoju ljubav prema djeci, vi ste veoma ponosni na sve što rade. Ostanite takvi, ali ih pokušajte naučiti i kako da se snalaze sami u svijetu, bez mame lavice. Nekada ostanu uskraćeni za vještine koje ste vi imali, jer mnogo toga radite za njih, a samim tim i umjesto njih.

Djevica

Prednosti: Organizovanost, zdrave navike, intelektualnost, zdrav razum

Slabosti: Zabrinutost i neurotičnost, tendencija da osuđujete, stav da ste uvijek u pravu, pretjerana analitičnost

Stil roditeljstva: Vi ste mama slobodnog duha, miks kontrasta. Na neki način, majčinstvo vam omogućuje da ostvarite svoje glavne tendencije, da upravljate, planirate i pripremate za svoje dijete. S druge strane, nekad bi jednostavno voljeli pustiti sve i dati im da se igraju. Dok jedne majke plivaju u majčinstvu, kao riba u vodi, drugima je potrebno vrijeme da se prilagode. Introvertnim djevicama majčinstvo teško pada, jer odjednom imaju invaziju na svoju privatnost koju dijele sa novim bićem.

Bez obzira na vašu opsesivnu stranu, vi znate biti i opuštena mama. Vašom četvrtom kućom majčinstva upravlja strijelac, znak putovanja, avanturizma, mudrosti i višeg uma. To pomaže prilikom sagledavanja veće slike, kada ste pretjerano zabrinuti za to šta će vaše dijete napraviti. Strijelac vam pomaže da probudite svoju humorističnu i filozofsku stranu te doživite majčinstvo kao veliku avanturu. Iako se ponekad javlja frustriranost da ste odjednom stari, većinu vremena uživate u humoru svoje djece kada se osjećate jednako mlado.

Psihoanalitičar Donals Vinikot, razvio je teoriju koja vam može pomoći. Zove se teorija “biti dovoljno dobra majka”. Zaista, sve što treba jeste da budete dovoljno dobri. Ne da ispunjavate sve želje i očekujete previše. Ni od sebe ni od djeteta. Samo ispunite ono što čini dovoljno očekivano. To može biti zahtjevno za djevice, koje vole da sve urade perfektno, ali trebate naučiti da balansirate, kako bi omogućili svom djetetu zdravo odrastanje.

Vaga

Prednosti: Strpljivost, rafiniranost, poštenje, dobar ukus

Slabosti: Taština, protivrječnost, snobizam

Stil roditeljstva: Vi ste znak koji uvijek teži tom čuvenom „balansu“. Majčinstvo vam može pomoći u tome da uskladite pretjeranu fokusiranost na sebe i brigu za druge. Od narcisoidne osobe prerastate u osobu koja je A klasa mame.

Vaga je znak veza, stoga ste najsrećniji kada živite za druge, bez obzira na sve sebične sklonosti. Djeca vam daju mogućnost da to u potpunosti ostvarite, jer kada postanete majka vi se snalazite kao sirena u vodi. Ne volite žuriti, pa svaki trenutak sa djecom koristite i posvećujete se maksimalno. Uživate u igranju sa velikim kućama za lutke, autićima i svim igračkama vaše djece.

Obožavate razgovore sa njima, mogli biste satima odgovarati na pitanja zašto je nebo plavo ili im objašnjavati tačno mjesto raja, u kojem će se naći njihova zlatna ribica ako ugine. Ništa ne prepuštate slučaju pa tako ni njihov stil oblačenja. Svojim primjerom pokazujete kako izgleda dobar stil i oblačite ih u kombinacije u skladu s tim. Ponekad ih doživljavate kao dio svog projekta taštine pa bi s vremena na vrijeme trebali da se podsjetite da oni nisu tu kako bi bili modeli za odjeću koju nosite. Razvijajte zdrav način odrastanja i samostalnosti vašeg djeteta te mu ponekad sugerišite kako da se obuče, ali nemojte mu uvijek sve diktirati.

Škorpija

Prednosti: Odlučnost, snaga, fleksibilnost, intuitivnost

Slabosti: Paranoičnost, pretjerana kontrola, opsesivnost, emocionalna nedostupnost, osjećaj krivice

Stil roditeljstva: Škorpija mama je magnet. Istovremeno je control freak i čudakinja, ali i inspirativna i neustrašiva. U zavisnosti od vašeg raspoloženja, vaša djeca mogu dobiti najbolje, ali i najgore od vas. Najgore ne podrazumijeva fizički obračun ni velike kazne, ali dovoljan je pogled mame škorpije, da djeca shvate svoju grešku. Vaša naglašena potreba za zaštitom djece, rezultuje time da nekada pretjerujete u kontroli i svojim nepopustljivim stavovima.

Većina škorpija prihvata ulogu majke, automatski se prilagođavajući. Iako su za ostatak svijeta veoma hladne, prema svojoj djeci su izuzetno tople i nježne. Na kraju im ne bude teško da postanu privržene, već da puste dijete. U međuvremenu, pomno planiraju život svog djeteta. Poput mame u klanu Kardašianovih, vi ste vođa klana i želite da imaju isplaniranu budućnost. Bez obzira na to da li se radi o pripremi njihovog posla ili kuće u kojoj će živjeti. Škorpijom vlada osma kuća zodijaka, zdravlja, finansija i dugoročnog užitka.

Finansijska stabilnost vam je veoma važna pa se stoga dešava da imate planiran budžet za školovanje djeteta i prije nego se rodi. Život sa mamom škorpijom može da bude iscrpljujuća partija šaha, ali na kraju kraljica pobjeđuje. Vi kontrolišete, upravljate i djelujete na sve moguće aspekte pa ste tu najistaknutiji od svih znakova. Škorpija je znak, koji najviše od svih vjeruje svojoj intuiciji i najčešće je u pravu.

Strijelac

Prednosti: Avanturizam, mudrost, humorističnost, perspektivnost

Slabosti: Nestrpljivost, okrutnost, pretjerana spontanost i nedostatak granica

Stil roditeljstva: Kao najslobodniji znak zodijaka, roditeljstvo je zanimljiv izazov za vas. Spontanost strijelca da živi za trenutak može biti dovedena u pitanje, kada treba da bude disciplinovan. Roditeljstvo je velika životna promjena za vas, jer iako volite djecu ne znate kako da se postavite prema njima. Najveći izazov vam predstavlja kako da ukomponujete planove nove osobe sa svojima.

Teško balansirate pa se dešava da imate previše obaveza ili da ih u potpunosti izbjegavate. Prepoznatljivi ste po tome što prvo iznosite stav pa tek onda pitate. To može biti problematično, kada je u pitanju roditeljstvo. Vaša spontanost daje dobru notu roditeljstvu, jer iznenada znate odvesti djecu na putovanje, prirediti iznenađenje i oduševiti ih. Međutim, kada je posrijedi planiranje ne snalazite se najbolje.

Pa kako onda da to izvedete? Najbolje je da ih uključite u svoje aktivnosti u kojima ćete doći do izražaja kao autoritet, a istovremeno se zabaviti. Na primjer, okrečite sobu zajedno, posadite cvijeće u bašti i uskladićete razigrani duh i naučiti se organizovanju i disciplini.

Jarac

Prednosti: Planiranje, njegovanje tradicionalnih vrijednosti, strpljenje, dosljednost

Slabosti: Zabrinutost i anksioznost, pretjerana predostrožnost, pesimističnost, sumnjičavost

Stil roditeljstva: Ko je tvoj tata? Ili bolje rečeno mama? S obzirom na to da je strijelac tata zodijaka, to daje zanimljivu notu vašem stilu roditeljstva. Možda ste više tata u kući, ili obe uloge u jednoj. To ne znači da nemate sentimentalnu stranu, ali s obzirom na to da vama upravlja planeta Saturn, koja je povezana sa autoritetom, maskulinitetom i strukturom, vi imate više karakteristika muškog roditelja. Ne bojite se da postavite granice i naučite veoma rano svoju djecu važne životne lekcije. Iako želite biti bliski sa djecom, ne želite imati ulogu najboljeg prijatelja. Kao tradicionalan znak vi poštujete svoje roditelje, čak iako vam se ne sviđa sve što rade i isto očekujete od svoje djece.

Emocije iskazujete kroz geste, a ne isključivo zagrljaje i poljupce. Mnogo toga čuvate u sebi i zato se vašoj djeci nekada može učiniti da ste nepristupačni i hladni, ali vi tako funkcionišete. Vaše djetinjstvo igra važnu ulogu u odgoju vaše djece. Nastojite ispravite greške vaših roditelja i pružiti svojoj djeci sve što sami niste imali.

Poput Mišel Obame, vi ste lijepi i mili ispod oklopa čvrstine i snage. U svojoj porodici ste sila, koja drži sve na okupu i koja najčešće zarađuje za njih. Stoga se desi da nekad nemate dovoljno vremena za svoju djecu. Usporite malo i odvojite vrijeme za trenutke nježnosti i razgovora.

Vodolija

Prednosti: Uvijek živ duh mladosti, otvorenost, originalnost, neustrašivost

Slabosti: Turbulentnost, drama, granice, popustljivost, privrženost

Stil roditeljstva: Šta se dobije kada pomiješate djevojku iz komšiluka, rok djevojku, najbolju prijateljicu iz djetinjstva i drama kraljicu? Dodajte nekoliko tetovaža, crni pojas u karateu ili bar jednog neočekivanog skeleta u ormaru i dobijate mamu vodoliju. U svim izdanjima i slavi.

Mame vodolije je nemoguće staviti u jednu od kutija. Vi ste spontani, ali i control freak, pozitivni, ali u drugom trenutku pesimisti. Vi ste se specijalizovali za kreativni nered i lako mijenjate način roditeljstva. Život sa mamom vodolijom ide od ludog do avanturističkog, ali nikad dosadnog. Želite pokazati kako život može biti zabavan pa svoje dijete vodite na sva putovanja, pokazujući mu kako je i sam život jedno ogromno putovanje puno zabave.

Vaša vladajuća planeta je Uran, koji je nekonvencionalan i povezan za buntovništvom i iznenađenjima. “Očekujte neočekivano”, može biti vaš moto, jer iz dana u dan mijenjate odluke. Iako ste bliski sa mnogima, vama najveće iznenađenje predstavlja emotivna povezanost sa djecom. Odnosno dubina emocija, koje vas iznenada pretvaraju u divnu i brižljivu mamu.

Pronalaženje balansa između individualnosti i brige za druge, vaš je izazov. Ali s vremenom učite kako biti posvećen roditelj, koji u svojim avanturama ima djecu kao saveznike. Učite od njih, a i oni od vas pa ste često okarakterisani kao njihov najbolji prijatelj.

Ribe

Prednosti: Saosjećajnost, njegovanje, maštovitost, kreativnost

Slabosti: Manipulativnost, nestabilnost, osjećaj krivice

Stil roditeljstva: Hello mama sireno! Vi ste spoj sirene i žene na zemlji u jednom. Vaša kuća odiše luksuzom i čak je u skladu sa vašim garderoberom. Obožavate modu i trudite sa uskladite svoj izgled sa dječijim. Sa drugim mamama razmjenjujete savjete i ideje. Vrata vašeg doma su otvorena za druge i veoma ste gostoljubivi. Osjećajni i emotivni, spiritualni i mudri.

Mama riba uvijek zna gdje joj je srce, čak i kada ne zna gdje joj je glava. Alisa u zemlji čuda vaša je bajka, jer iznova priređujete nešto neočekivano. Bilo da se radi o putovanjima, sitnicama u kući ili kreativnim idejama, vi stalno radite na nečemu novom. Albert Ajnštajn, koji je i sam riba, rekao je “Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta”.

Međutim, negativna strana toga je da ne znate odrediti pravila i granice. Pošto ih sami rijetko poštujete, vremenom vam postaje sve teže kontrolisati djecu. Stoga je najbolje da imate neku odraslu osobu uz sebe, koja će preuzeti ulogu autoriteta, a vi se zadržati u razigranom stilu.

Bez obzira na sve, vaša djeca će zahvaljujući vama naučiti kako da sebe cijene i vole. Izrašće u samouvjerene osobe i biti spremni za životne izazove. Nema toga što nećete učiniti za njih. Možda ćete ih razmaziti, staviti na pijadestal, ali vama djeca postaju centar svijeta. Vaše potrebe i dalje postoje pa ne zaboravite da uskladite njih sa onima vaše djece.

 

lolamagazin.com

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.