Od kreativnog djevojčurka do perspektivne mlade dizajnerke

Od kreativnog djevojčurka do perspektivne mlade dizajnerke

Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo još jednu kreativnu damu. Ona je profesionalni dizajner čija je ljubav izrada nakita kombinovanjem različitih tehnika i materijala. Upoznajte Mariju Bjelobrković, mladu dizajnerku koja stoji iza brenda Maki unikati.

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Amaterski se bavim izradom različitih vrsta modnih detalja od kada znam za sebe. U okruženju me pamte kao djevojčicu koja je uvijek sa sobom nosila blok, olovke, bojice, jednostavno sav onaj materijal sa kojim sam mogla da iskažem svoju kreativnost. Od jednostavnih dječijih crteža, različitih modnih detalja sa kojima sam ukrašavala kako svoje odjevne kombinacije, tako i mojih sestara i drugarica, vremenom su moji radovi postali „ozbiljniji” ali i dalje sa dozom dječijeg u sebi...
U oktobru 2010. godine, kada sam upisla specijalističke studije (na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici) započela sam ozbiljniju proizvodnju i prodaju modnih detalja.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Oduvijek sam voljela jedinstvene i unikatne stvari pa je i moja želja da se na ovaj način kreativno iskažem proizašla iz toga.

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Prilikom izrade nakita ulažem svu svoju ljubav, strpljenje i inspiraciju, a mogu reći da je za mene ovo najljepši spoj, hobi i posao. Za sada smatram da sam na početku i nadam se da ću sa godinama svojim radom i trudom postići ono što sam oduvijek željela, da hobi preraste u ozbiljan posao.

Gdje pronalazite inspiraciju?
Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Trudim se da svakim danom naučim nešto novo. Neke početne tehnike sam učila posmatrajući tutorijale raznih umjetnika, a kasnije sam od tih jednostavnih koraka vremenom razvila svoje tehnike i vještine, koje su sada mnogo složenije...Ako mi je na početku za jedan komad nakita trebalo i po nekoliko sati - dana, sada sličan komad završim za upola manje vremena.

Koje materijale koristite i odakle ih nabavljate?
Na prvom mjestu izdvojila bih polimersku glinu koja me je totalno opčinila. Uživam dok radim i stalno razmišljam o novim idejama, jedva čekajući slobodan trenutak da se posvetim njihovom ostvarenju. Glinu spajam sa kristalima, perlama, šljokicama i sa svim predmetima (od različitih materijala) koji se mogu kombinovati da čine skladnu cjelinu. Konac ima posebno mjesto pri izradi broševa, kao i različite vrste tekstila. Materijal nije uvijek dostupan, pa ga nabavljam gdje stignem (u Beogradu, Subotici, Sarajevu, Mostaru, Zagrebu... ). Ako nisam u mogućnosti da negdje otputujem, uvijek su tu spiskovi koje šaljem meni dragim ljudima koji kupe umjesto mene.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komada nakita?
Prilikom izrade nakita radim sve faze: od crtanja skica, kompjuterskih ilustracija sa kombinacijom boja, stvaranje oblika od komadića gline, rolata, šmirglanja, poliranja, lakiranja pa sve do spajanja u finalni proizvod.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Po struci sam specijalista dizajna vizuelnih komunikacija pa sam, shodno tome, kreirala i svoj zaštitni znak, kao i kompletan promotivni materijal za moj nakit. S obzirom da sam trebala da osmislim znak za sebe, čekalo me je puno posla... Konačnom rešenju je prethodilo mnogo skica i bezbroj različitih rešenja, ali je moj znak sada mnogim ljudima prepoznatljiv i, na moje veliko zadovoljstvo, prihvaćen sa mnogo pohvala.

Moj zaštitni znak je cvijet, ne bilo koji, a to mogu prepoznati ljubitelji rebusa. Kako je moj nadimak Maki (unikati), tako je i rješenje sastavljeno od cvijeta Maka i slova i , koje predstavlja stabljiku.

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Jedinstveno, maštovito.

Da li muškarci kupuju nakit (kao poklon nekoj dami) i za šta se najčešće odlučuju?
Moje mušterije su uglavnom ženskog pola (od djevojčica do baka), ali i muškarci kupuju moj nakit, za djevojke, žene, djecu, a u većini slučajeva za sebe. To su uglavnom porudžbine: medaljoni za kola sa određenim motivom (FK Partizan, FK Crvena Zvezda, grb FSCG, grb Varvara i za razne fudbalske i druge klubove, kao i motive likova po želji ili narukvice, ogrlice...

Da li radite nakit po porudžbini i da li ste imali nekih neobičnih zahtjeva mušterija?
Kao što sam već pomenula, radim porudžbine. U početku sam imala strah da li ću ispuniti zahtjev i želje, ali posle niza zadovoljnih mušterija, sa zadovoljstvom prihvatam izazove :) . U poslednje vrijeme ne stižem da napravim veću kolekciju nakita, jer mi puno vremena oduzimaju porudžbine pa uporedo sa njima pravim po nekoliko komada „iz glave”.

Da li savjetujete svoje kupce u smislu kakav komad nakita bi im najbolje odgovarao?
Da, kada kupci ne mogu da se odluče koji komad nakita da kupe pa sami zatraže pomoć, a neki već znaju šta žele i šta im treba pa se brzo odluče.

Kako usklađujete studentske obaveze i rad na izradi nakita?
S obzirom da sam „noćna ptica”, sve obaveze studentske i dr. sam obavljala preko dana, a veče bih se posvećivala nakitu. Sada imam više vremena, jer sam u potrazi za poslom u struci, pa to vrijeme koristim za izradu nakita. Dok sam studirala kroz moje radove se preplitala želja za dizajniranjem modnih detalja, tako da sam uvijek tražila vezu između grafičkog dizajna i ručnog rada. Moj završni rad je bio na temu „ Ljeto – grafički dizajn kao modni dodatak ” koji možete pogledati na mom facebook profilu.

Možete li nam opisati jedan vaš radni dan?
Moj radni dan započinje kafom, koja mi je neophodna za početak dana :). Ne popijem je nikad do kraja, jer razmišljajući u tišini uvijek dobijem novu inspiraciju koju moram odmah sprovesti u djelo. Prolazim kroz nekoliko faza da bih stigla do finalnog proizvoda. Nekad radim jednostavnije predmete i napravim za dan po 20 gotovih komada, najčešće su to najsitnije minđušice, a nekad jedan komad nakita pravim po nekoliko dana, to su najčešće velike ogrlice. Moj radni dan se završava oko 3-4 sata poslije ponoći, kada zadovoljna postignutim utonem u san.

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Potencijalne mušterije me mogu kontaktirati putem maila: nakit.maki.unikati@gmail.com ili madra@t-com.me, kao i na facebook stranici Maki Unikati Marija Bjelobrković


Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje predivne kreacije brenda Maki unikati. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.