Kako djeci pomoći da pronađu ono što ih zanima

U bezbroj priručnika i stručne literature na temu roditeljstva, čiji sam sadržaj danonoćno čitala tokom trudnoće, isticala se važnost verbalne komunikacije sa djetetom u njegovom najranijem uzrastu. Kako sam tip osobe koja uvijek prednost daje struci ili, što bi moja najbolja prijateljica rekla: “Tebi da stomatolog kaže da pojedeš trpezarijski sto kako ne bi imala problema sa desnima, ti bi odmah uzela dva za svaki slučaj”, nije me iznenadilo to što nisam sačekala ni da izađemo iz porodilišta, a već sam počela da vodim duge “razgovore” sa svojim djetetom.

Brzo je došlo vrijeme da se tokom mog višesatnog brbljanja iznad kreveca prebacimo na temu njegovog budućeg zanimanja, hobija i interesovanja, gdje su se nametala razmišljanja poput: “Čime li ćeš se ti jednog dana baviti?”, “Hoćeš li i ti provoditi svaki trenutak slobodnog vremena uz knjigu ili ćemo imati neke potpuno različite hobije?”, “Nadam se da ćeš makar talenat za jezike naslijediti od mene” i tako u nedogled.

Kako djeci pomoći da pronađu ono što ih zanima

Na pragu da postanem preambiciozna majka ili ipak ne?

Čini mi se da nisam ni trepnula, a već je prošlo vrijeme od babina do proslave prvog rođendana. A onda i drugog. Trećeg. Četvrtog. Nedavno i petog. Sa tim petim rođendanom došlo je i veliko interesovanje mog djeteta za fiziku i želja da svaki dan počnemo izvođenjem bar jednog eksperimenta.

Iako svaki roditelj misli za svoje dijete da je najbolje, najpametnije i najljepše, ruku na srce, evidentno je da je moje “spretno” na mene, zbog čega sam zaključila da ga to ne čini idealnim kandidatom za izvođenje eksperimenata u kućnim uslovima. Sa moje tačke gledišta, rekla bih da je muzikalan i da bi mu jezici išli odlično, a djeluje mi i kao da bi sa brojkama i matematičkim mozgalicama vrlo brzo prešao na “ti”.

Ipak, još odavno sam čvrsto odlučila da neću svoje dijete zatrpati sa bezbroj aktivnosti i nikako ne onih nametnutih. Da provodi vrijeme razapet na 100 strana, od kojih su njih 99 bile isključivo moj izbor, opcija je koju sam odavno otpisala. Moje je da ga upoznam sa izobiljem hobija koji su nam dostupni, ali ne i da forsiram ono za šta ne pokazuje sklonost.

 

Djetetu ću dati mogućnost izbora i ohrabriti ga da se bavi onim što mu se dopada, jer shvatam da, ako ga u najranijem uzrastu naučim da su drugi ti koji treba da biraju umjesto njega i određuju mu ciljeve, rizikujem da taj obrazac ponašanja usvoji i primjenjuje i u odraslom dobu.S obzirom na to da želim da moje dijete odraste u samostalnu i nezavisnu osobu, koja zaključke donosi na osnovu dokaza, upoznavanje sa praktičnom fizikom bio je sasvim očekivan naredni korak.

Od fizike do stream-ovanja linija je tanka

Zadovoljstvo nakon izvedeno prvog eksperimenta nije izostalo, te smo se bacili u nabavku gomile sastojaka neophodnih za sve ostale. Eksperimenti su postali glavna tema u našoj kući, svaki slobodan trenutak smo koristili za to i čini se da nije postojao YouTube snimak na ovu temu koji nismo pogledali.

Ipak, potpuno me iznenadilo kada mi je jednog dana, iz čista mira, dijete saopštilo da želi da snima svoje eksperimente i da ih objavljuje online kako bi i druga djeca vidjela koliko je sve to sjajno. Dok sam se pitala kad mu prije dosadi i kako je zamislio da će sve to sada izgledati, on kao da mi je pročitao misli rekavši: “Marko stream-uje i kaže da je super. Mogu li i ja da probam?”.

Svidjelo mi se to što moje djete samo izražava želju čime bi da se bavi i bila sam svjesna toga da postoji mogućnost da ne “klikne” iz prve sa fizikom, već da isprobava više aktivnosti kako bi na kraju pronašlo ono što mu najviše prija. Kako bi razmislio da li je stream-ovanje ono što stvarno želi, na YouTube-u smo zajedno pogledali nekoliko video snimaka na ovu temu i razgovarali o tome šta nam se najviše dopada, a šta malo manje.

Svakako da nisam bila mirna dok nisam provjerila kako reaguje na strane jezike. I sama znam koliko su korisni, ali kao što već rekoh, nisam htjela da forsiram, pa ako primjetim da sada ne reaguje najbolje na taj vid aktivnosti, sačekaćemo neka srećnija vremena. Počeli smo tako što sam mu u pauzi gledanja jednog od videa pustila “Iznogoud”, moj omiljeni crtani svih vremena, objašnjavajući da je nastao po francuskom stripu, nakon čega je poželio da čuje kako taj jezik uopšte zvuči. Reći ću ti samo da je, za sada, stream-ovanje palo skroz u drugi plan i da kad god želim da ga pohvalim, to radim izgovarajući glasno: “Très bien!”

Hobi je više od toga

Baveći se onim što ga ispunjava, dijete razvija nove vještine i usavršava one postojeće, stiče brojna korisna znanja, uči da funkcioniše u timu, ali pored toga postepeno shvata kako se svaki trud, upornost i strpljivost isplate. Što se više bavi hobijem, postaje sve bolje u njemu, što značajno utiče i na jačanje samopouzdanja djeteta. Za ovo poslednje je važno i to da ga za svaki, pa čak i onaj najmanji, uspjeh pohvalimo.

Uz praktikovanje hobija u djetinjstvu, djetetu će u starijoj životnoj dobi biti lakše da bavljenje onim što ga ispunjava doživi i kao “izduvni ventil”, odnosno sjajan način za redukovanje stresa. Zbog svega toga, ali i mnogih drugih benefita koje sa sobom nosi, nadam se da ćeš već danas sa svojim djetetom pokrenuti ovu temu i pomoći mu da odredi šta je ono čime bi se trenutno bavilo. Držim palčeve da zajedno dođete do odlične ideje.

 

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.