Šminka poslije tridesete

Šminka je ženama četrdesetih godina i onim starijim potrebnija nego mlađim, jer im omogućava da djeluju svježe, uredno i njegovano. Pri tome je osnovno pravilo da se s godinama koristi što manje šminke i da ona bude što neupadljivija, jer teška šminka, tamne boje i oštre linije čine lice starijim.

Šminka poslije tridesete

U četrdesetim godinama, čak i one žene koje nikada nisu imale problema sa kožom lica počinju da primjećuju promjene koje zahtijevaju drugačiji izbor preparata za njegu kao i drugačiji način šminkanja. Pojava akni, bora, ispucalih kapilara ili fleka na licu zahtjeva korišćenje tečnih pudera i korektora. Tečni puder se nanosi u tankom sloju. On treba da poboljša prirodnu boju tena pa se zato bira puder sa nijansom roze ili boje breskve. Trebalo bi izbjegavati bež boju pudera, osim ako lice ima prirodnu crvenu boju. U tom slučaju koristi se tamno bež tečni puder koji se stavlja na vlažnu kremu zelenkaste nijanse. Koža ne bi smjela da bude ni previše napuderisana ni sjajna. Previše napuderisano lice djeluje beživotno. Najbolje je odabrati transparentni puder neutralne boje ili za nijansu svjetliji od podloge i nanijeti ga na lice u tankom sloju.

  • Puder u prahu i drugu šminku u prahu (sjenke za oči) ne treba nanositi na kožu ispod očiju ili obrva jer će tako svaka bora biti uočljivija.
  • Dnevnu šminku na odmoru trebalo bi ograničiti na ruž ili sjaj za usne.
  • Šminka s godinama postaje sve potrebnija, ali treba da bude što neupadljivija.
  • Svjetlucave sjenke i sjenke jakih boja ističu sve nedostatke.
  • Sitne bore oko usana mogu se prikriti odgovarajućim šminkanjem.
  • Žene poslije pedesete treba da koriste šminku svijetlih boja i specijalni korektor za predeo oko očiju.
  • Preporučuje se rumenilo u obliku krema svijetlih tonova i diskretno.

Sjenke za kapke treba da budu pastelnih boja i najbolje je ako su za nekoliko tonova svjetlije od boje očiju. Svjetlucave sjenke, naročito zlatna i srebrna, i sjenke jarkih boja ističu sve nedostatke, pa ih treba upotrebljavati vrlo oprezno čak i za veče. Najbolje je koristiti sjenke koje se rastvaraju u vodi i nanose vlažnom četkicom ili sunđerom jer one najbolje prijanjaju i ne skupljaju se u prevojima i borama. Pored ovih, preporučuju se i kvalitetne sjenke u kremu.

Prije stavljanja sjenke na kapke treba nanijeti tečni puder da bi se prikrila tamnija boja kože oko očiju. Ne bi trebalo upotrebljavati tuševe i olovke tamnih boja već sive, sivozelene ili sivoplave boje. Linije iznad trepavica ne bi smjele da budu debele i jasne. Ukoliko se obrve s godinama prorijede, mogu se pojačati olovkom sive ili braon boje. Obrve treba da budu dobro oblikovane, ni suviše tanke ni previše debele i da slijede prirodnu liniju. Maskara ne bi trebalo da bude crna, već tamno braon ili siva i naneta samo u jednom sloju.

Usne će izgledati bolje, a ruž će se manje razlivati ako se tečni puder nanese 1 preko ivice usana, a zatim stavi puder u prahu. Tako će sitne bore oko usana biti manje primetne. Nakon toga se konture usana izvuku olovkom ili četkom i popune ružem. Za ove godine najpogodniji su pastelni mat ruževi ružičaste i koralne boje. Usta namazana previše blijedim ružem izgledaju suva, dok svjetlucavi ruževi ističu sve nedostatke usana. Sjaj za usne može da se koristi preko osnovnog ruža, ali ga ne treba nanositi do ivice usana.

Žene poslije pedesete godine treba da koriste šminku svijetlih boja i specijalni korektor za predeo oko očiju. Ne bi trebalo da upotrebljavaju olovke i tuševe već samo malo sjenke na gornjim kapcima i jedan sloj maskare. Sjenke bi trebalo da budu bež, pastelno roze, svijetlo golubije i sl, maskara braon ili siva, a rumenilo i ruž za usne svijetli i diskretni.

Da bi žene u ovim godinama izgledale uredno i svježe našminkane moraju da koriste najkvalitetniju šminku postojanih boja. Sredstva za skidanje šminke treba da budu kvalitetna da se nježna i osjetljiva koža, naročito oko očiju, ne bi nadražila ili oštetila suvišnim trljanjem.

 

samozazene.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Paradajz

RECEPT
DANA

Slatka pileća marinada

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.