Ulje lješnika sužava pore i matira kožu

Razna biljna ulja koristimo za izradu prirodne kozmetike i mnogi već znaju njihovu prednost i učinkovitost u prirodnoj njezi. Osim toga, biljna ulja koristimo i u prehrani pa, osim već dobro poznatih i svakodnevno korištenih biljnih ulja suncokreta i maslinovog ulja, imamo na raspolaganju još puno drugih biljnih ulja koja se rjeđe ili gotovo uopšte ne upotrebljavaju u te svrhe.

Ulje lješnika sužava pore i matira kožu

Biljno ulje lješnika (Coryllus avellana) se ubraja među brzo upijajuća biljna ulja pa zato daje mogućnosti za vrlo široku primjenu.

U prirodnoj kozmetici se najčešće koristi za njegu masne i mješovite kože jer adstrigentnim djelovanjem sužava pore.

Zbog brzoupijajućeg efekta, ulje lješnika je pogodno i za izradu raznih terapeutskih preparata kada je potrebno da eterična ulja što prije uđu u organizam kako bi što prije počela djelovati. Tako ćemo upotrijebiti biljno ulje lješnika ako želimo napraviti preparat za probleme s venama i kapilarama, tretiranje strija, ožiljaka, celulita, bolova u mišićima i zglobovima. Osim što se vrlo brzo upija i djeluje adstrigentno (zateže kožu), podstiče cirkulaciju u koži, učvršćuje kapilare, podstiče regeneraciju ćelija, reguliše lučenje masnoće, omekšava i vlaži kožu.

Bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima B1, B6 i u manjim količinama ostalih vitamina B kompleksa i vitaminom E.

Razna istrživanja su potvrdila da je konzumiranje plodova lješnika korisno u spriječavanju ateroskleroze i problema krvotoka, pa tako biljno ulje lješnika možemo uvrstiti i u prehranu, Njime možete začiniti salate, dodati ga u poslastice ili slana jela. Iznenadiće vas i osvojiti bogatim, slatkastim, orašastim mirisom i ukusom, pa će užitak konzumiranja hrane obogaćene ovim uljem biti veći.

Napomena: važno je da biljna ulja i za oralnu i za dermalnu primjenu budu hladno cijeđena.

 

aromaterapijaviola.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.