Espreso može biti savršen i ak se pravi kod kuće. Evo kako!

Otkad je otkrivena, kafa zaokuplja pažnju svijeta, a njena popularnost samo raste. Dok su je Etiopljani ljubomorno čuvali za sebe, Arapi su je u 15. vijeku ipak isprobali i raširili po cijelom svijetu, na čemu će im čovječanstvo vjerovatno uvijek biti zahvalno, pa i za narednih pet vjekova. Ali, kao i sve, tako se i kafa modernizovala kroz period svog postojanja, od male, prešla je da se kuva u velikim džezvama i da se služi u što većim šoljama, umjesto ratluka i šećer kocke, danas se pije uz bilo šta, u bilo koje doba dana, a jutro je svakako vrijeme kada je konzumiraju i oni koji nisu neki veliki ljubitelji. Kroz period modernizacije osmišljeni su i aparati za kafu koji skoro samostalno pripremaju ovaj napitak na raznorazne načine.

Espreso može biti savršen i ak se pravi kod kuće. Evo kako!

Aparati za kafu su se ranije koristili u restoranima, kafićima, ali su se njihovi proizvođači dosjetili da bi mogla postojati i kućna varijanta za sve one koji vole da popiju profesionalno pripremljen espresso ili neku drugu kafu iz aparata. Njih je zaista mnogo, zbog čega im je potrebno posvetiti pažnju prilikom odabira i kupovine, ali i tome zašto ih je potrebno imati u svom domu i to su teme kojima se danas bavimo.

Kako znati koji aparati za kafu su kvalitetni?

Tržište je prilično preplavljeno količinom brendova kojima su aparati za kafu i njihova proizvodnja primarni posao, ponudom različitih aparata, sa različitim funkcijama, karakteristikama... zato je sve teže odabrati neki koji bi vam mogao odgovarati i koji bi zadovoljio vaše kriterijume kada je ukus kafe u pitanju. Postoji mnogo stvari o kojima se može razmišljati, ali najvažnije je da znate jedno: ukus espresso ili bilo koje druge kafe iz aparata zavisi najprije od njega samog, pa tek toga koju količinu kafe, mlijeka ili vode stavljate u sam aprat. Samim tim dolazimo do činjenice da ja jačina pritiska vode u cijelom procesu pripreme najvažnija.

Ranije su aparati za kafu radili uz pomoć vodene pare koja nije imala neki veći pritisak, pa je i kafa bila osrednjeg kvaliteta, danas oni rade po principu izbacivanje vode pod pritiskom koja prolazi kroz samljevenu kafu i time se dobija intenzivan i pun ukus napitka. Stoga, najvažnije je da pitate o jačini pritiska, pa onda nekim funkcijama, poput pravljenja pjene od mlijeka, pravljenja dvije kafe odjednom ili jedne i slično. Pored toga, određeni aparati posjeduju sopstveni mlin koji melje vrlo sitno, a to čini da kafa bude jačeg ukusa, što će sigurno značiti svim kafopijama.

3 razloga zbog kojih je dobro imati aparat za kafu

Kada odaberete aparat, onda ćete uvidjeti sve njegove prednosti, kojih ima dosta više nego tri koje ćemo navesti. Prva, najvažnija i za mnoge najbitnije, jeste to da aparati za espresso kafu, posebno oni modernijeg dizajna i sa više funkcija, prave kafu za manje od jednog minuta. Samim tim više nema čekanja pored šporeta, kašnjenja jer mora da se skuva, ohladi, popije... Jedna od stvari koju nude aparati za kafu jesu i kafe sa ukusom, posebno one koje se pripremaju iz kapsula,  što znači da u određenom momentu možete imati vrlo raznovrsnu ponudu ovog napitka, kao profesionalac i pravi barista. I na kraju, važna činjenica jeste da se aparati za kafu lako održavaju, jednostavan im je princip korišćenja, te vas neće ni za šta maltretirati.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.